Отидете към основна версия

5 376 20

Електромобилите Tesla не спират на знак STOP

  • tesla-
  • дефект-
  • автопилот

Засегнати от проблема са близо 54 000 електрически автомобила

Tesla ще изтегли близо 54 000 напълно самоуправляващи се (бета) електрически превозни средства в САЩ. Причината е, че системата за автономно шофиране не реагира на знак за спиране на кръстовища STOP, което кара колата да продължи да се движи. Информацията е на Ройтерс.

Изтеглянето се отнася за избрани автомобили, произведени през периода 2016-2022 година от моделите Model S и Model X, Model 3 (2017-2022) и Model Y (2020-2022), според Националната администрация за безопасност на пътното движение на САЩ (NHTSA) проблемът е сериозен и изисква незабавна сервизна акция.

Същността на проблема е, че поради грешка в системата за автономно шофиране Full Self-Driving (FSD), електрическата кола на автопилот не спира пред задължителните знаци за спиране на кръстовища, а продължава да се движи със скорост от 9.6 километра в час - така наречената функция "стоп в движение", която се появи на Tesla през октомври 2020 г.

NHTSA отбеляза, че федералният закон забранява на производителите да продават превозни средства с дефекти, които създават рискове за безопасността, включително преднамерения избор на небезопасен софтуер. На свой ред от Tesla заявиха, че не са запознати с никакви претенции, инциденти или наранявания, свързани с тази грешка в автопилота. Но те обещаха бързо да решат проблема, като пуснат софтуерна актуализация.

Те възнамеряват да решат проблема дистанционно, като пуснат ъпдейт на автомобилите. Така фърмуерът на Tesla 2021.44.30.15 ще деактивира функцията "стоп в движение". Автомобилният производител каза, че актуализацията ще бъде налична за инсталиране до края на първата седмица на февруари 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини