Отидете към основна версия

6 531 61

Руски инженери създадоха 3D принтер, който може да печата с титан

  • 3d принтер-
  • титан

Това е иновационен вакуумен катодно-лъчев 3D принтер

Държавната корпорация Ростех обявяви разработването на усъвършенствано съоръжение за 3D печат, което ще позволи печат с титанови и топлоустойчиви стоманени части за авиационната и космическата индустрия. Говорим за вакуумен катодно-лъчев 3D принтер. Проектът е реализиран от Научноизследователския технологичен институт "Прогрес" под ръководството на компанията "RT-Capital" на държавната корпорация "Ростех".

Основната характеристика на съоръжението е роботизирана ръка, която позволява оформяне на продукти със сложен дизайн и различни форми във вакуумни условия. Системата дава възможност за отпечатване на детайли с повишена издръжливост. Като материал инсталацията използва специална тел от топлоустойчиви стомани, титаниеви и алуминиеви сплави. Мателиалът се подава в работната вакуумна камера, където детайлът се печата чрез синтез на електронен лъч.

„Продуктите, произведени във вакуум, имат повишени якостни характеристики. Например, якостта на опън на неръждаемата стомана се увеличава до 16%. Освен това технологията за печат, използваща топене с електронен лъч, позволява да се произвеждат части с почти всякаква сложност, включително продукти с размер от само 0.2 мм“, отбелязват от Ростех. Системата е предназначена предимно за научни изследвания, както и за тестване на нови технологични решения за авиационната и космическата индустрия.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.

Свързани новини