Отидете към основна версия

4 985 13

Германци представиха сериен автомобил, който се зарежда от слънцето

  • sono motors-
  • sono-
  • sion-
  • слънчеви панели-
  • електромобил-
  • слънчева енергия

Sono Motors разкри финалната версия на Sion

Германската компания Sono Motors показа работещ прототип на електрическо превозно средство, което се зарежда от слънцето още през 2016 година, но чак сега, близо 6 години по-късно, виждаме серийната версия. Sono Sion е получил нов дизайн с по-опростени форми, по-квадратна предна и задна част, както и нови светлини. Портът за зареждане, дръжките на вратите и задния дифузьор също са нови.

Голяма част от интериора също е заменен с нов такъв. Според компанията новите седалки предлагат повече място за пътниците и повече място за съхранение. Воланът е с нов дизайн, както и централната конзола, докато конфигурацията с двоен дисплей е запазена от концепта.

В панелите на Sion можем да открием 456 полу-клетки за зареждане на новата 54кВч LFP батерия. Тя предлага пробег от 305 километра с едно зареждане, но с помощта на слънчевите панели, Sono казват, че могат да бъдат добавени между 112 и 245 километра заряд седмично. От компанията са изчислили, че средния германски гражданин ще зарежда Sion четири пъти по-малко пъти в сравнение с друго електрическо возило в същия клас с идентична батерия.

Задвижването се осигурява от електромотор със 163 конски сили и максимален въртящ момент от 270 нютон метра. Батерията поддържа 75кВ DC зареждане или 11кВ АС в двете посоки. Това означава, че Sion може да зарежда различни електронни устройства или дори други електромобили с до 11кВ.

Sion ще се произвежда във Финландия, а според плановете ще видим 257 хиляди сглобени автомобила в рамките на 7 години. До момента германците са получили над 19 хиляди резервации. Очакваната цена за която Sion ще се продава е 25 хиляди евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.

Свързани новини