Last news in Fakti

29 Юли, 2022 09:50 4 959 13

Германци представиха сериен автомобил, който се зарежда от слънцето

  • sono motors-
  • sono-
  • sion-
  • слънчеви панели-
  • електромобил-
  • слънчева енергия

Sono Motors разкри финалната версия на Sion

Германци представиха сериен автомобил, който се зарежда от слънцето - 1

Германската компания Sono Motors показа работещ прототип на електрическо превозно средство, което се зарежда от слънцето още през 2016 година, но чак сега, близо 6 години по-късно, виждаме серийната версия. Sono Sion е получил нов дизайн с по-опростени форми, по-квадратна предна и задна част, както и нови светлини. Портът за зареждане, дръжките на вратите и задния дифузьор също са нови.

Германци представиха сериен автомобил, който се зарежда от слънцето

Голяма част от интериора също е заменен с нов такъв. Според компанията новите седалки предлагат повече място за пътниците и повече място за съхранение. Воланът е с нов дизайн, както и централната конзола, докато конфигурацията с двоен дисплей е запазена от концепта.

Германци представиха сериен автомобил, който се зарежда от слънцето

В панелите на Sion можем да открием 456 полу-клетки за зареждане на новата 54кВч LFP батерия. Тя предлага пробег от 305 километра с едно зареждане, но с помощта на слънчевите панели, Sono казват, че могат да бъдат добавени между 112 и 245 километра заряд седмично. От компанията са изчислили, че средния германски гражданин ще зарежда Sion четири пъти по-малко пъти в сравнение с друго електрическо возило в същия клас с идентична батерия.

Германци представиха сериен автомобил, който се зарежда от слънцето

Задвижването се осигурява от електромотор със 163 конски сили и максимален въртящ момент от 270 нютон метра. Батерията поддържа 75кВ DC зареждане или 11кВ АС в двете посоки. Това означава, че Sion може да зарежда различни електронни устройства или дори други електромобили с до 11кВ.

Sion ще се произвежда във Финландия, а според плановете ще видим 257 хиляди сглобени автомобила в рамките на 7 години. До момента германците са получили над 19 хиляди резервации. Очакваната цена за която Sion ще се продава е 25 хиляди евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русофил

    18 29 Отговор
    А кога ще видим такава руска кола?
  • 2 сесесере умре

    18 19 Отговор
    Комунистите газ пиакят.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 2 Отговор
    Две грешки наведнъж :
    не "....от слънцето" , а
    " ... И от Слънцето " ‼️
  • 4 Ковачки

    16 3 Отговор
    Ние че копаме въглища за Брикел. Най големият замърсител в Европа, официално.
  • 5 Жичкаджия

    16 0 Отговор
    Галинчо, май не си ходил много на даскало! Какви 75 кВ, какви 5 лева? Става въпрос за кВт, а не кВ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Охо-бохо

    14 3 Отговор
    Време е да направите и една кола с платна, за да се усвоява и енергията от вятъра.
  • 8 Стува ли си

    4 5 Отговор
    " ...112 и 245 километра заряд седмично..." това са между 16 и 35 км/ден. Мяма никакъв смисъл от добавянето на скъпите "456 полу-клетки" за 5-10% увеличение на дневния пробег.

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    2 1 Отговор
    Теслоубиец.
  • 10 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Стува ли си":

    35 км дневен пробег е ЦЕЛИЯ дневен пробег за 80% от хората , които ползват кола до работа и обратно !! За повечето дори 25 стигат ! Тоест те ще зареждат от мрежата най много в събота и неделя , ако решат да идат някъде по-далече , което обикновено се случва десетина пъти в годината !! А клетките ще се избият още първите 6 месеца , цената им е около 300 евро на квт , а тока в Германия е 30 цента на квт !! Тоест след първите 1000 квт добити от слънцето са на нула , което при 8 часа на ден са 120-130 дена ! Ако имше място още три пъти по толкова можеха да сложат и почти няма да се отрази на цената на колата !!

    Коментиран от #12

  • 11 Тъй и тъй

    8 0 Отговор
    има соларен инвертор в колата всеки който има възможност да сложи 2-3кВтп в къщи, на гаража, някаква козирка пред вратата на къщата и с едно кабелче да се зарежда батерията. Едно нескъпо допълнение.
  • 12 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Твоето Рено за 35 км ще изхарчи 2 литра дизел. Ти по 2 литра на ден ли зареждаш, многознаецо?
  • 13 СЗО

    1 0 Отговор
    Дръжките на вратите са нови?!?! Това се казва " дийл брейкър"