Отидете към основна версия

3 138 0

Wi-Vi вижда през стените

  • wi-vi-
  • wi-fi

Изследователи от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт разработиха евтин вариант на рентгеновото зрение. Системата носи името Wi-Vi и работи на принцип, подобен на радарното и сонарно изобразяване. Технологията обаче използва сигнала от локалната безжична мрежа и отраженията между стените.

Когато преминават през физическо тяло, част от Wi-Fi вълните се отразяват от него. Wi-Vi се състои от две предаващи антени и един приемник. Антените излъчват почти идентични сигнали, при чието наслагване се получава интерференция.

Неподвижните предмети, с които вълните се сблъскват, създават еднакво отражение. Wi-Vi засича само движещи се тела, при които има разлики между отраженията на сигнала от двете антени. Така системата може да локализира съвсем точно хора в дадено помещение.

Според учените евтината Wi-Vi може да намери приложение в редица области от спасяване на хора след бедствия до игри. Тъй като действа през стени, системата може да се използва дори като интерфейс за управление на осветление или домакински уреди с жестове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини