Отидете към основна версия

5 559 23

Над 20 хиляди поръчки за соларната електрическа кола

  • sion-
  • sono-
  • електрически автомобил-
  • кола на ток-
  • соларна кола

Sono ще стартира производството през втората половина на 2023 година

Германската компания Sono обяви, че резервациите за соларния автомобил са достигнали 20 хиляди. Това се случва само няколко седмици след като компанията официално представи серийната версия на превозното средство. По план производството трябва да започне през втората половина на 2023 година, а за него ще отговаря финландската компания Valmet Automotive.

От Sono oбявиха, че средно всеки клиент е платил около 2 хиляди евро, за да резервира своя соларен автомобил. Sion се захранва от 54кВч LFP батерия, която за днешните стандарти е сравнително малка. Тайната на автомобила се крие в 456 соларни полу-клетки, които са интегрирани в купето. Те добавят между 112 и 245 километра пробег всяка седмица в зависимост от времето и използването на колата.

Батерията задвижва един електромотор с мощност от 161 конски сили и максимален въртящ момент от 270 нютон метра. Друг плюс на Sono Sion е цената от 25 хиляди евро. От компанията се надяват да произведат около 257 хиляди бройки през първите седем години на производство..

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.

Свързани новини