Отидете към основна версия

9 113 19

Какво е eSIM и какви са предимствата ѝ?

  • esim-
  • сим карта

Не всички модели смартфони и таблети поддържат тази технология

Един от моделите в новата линия iPhone 14 работи само с eSIM, но другите смартфони от високия клас също поддържат тази функция. eSIM е по-труден за прехвърляне от един телефон на друг, но в същото време технологията позволява на потребителите да се отърват от ненужната пластмаса и дава възможност за смяна на оператора с един клик.

„Обикновените“ SIM карти, т. нар. mini-SIM 2FF формат, с развитието на технологиите еволюираха до микро (3FF формат) и нано (4FF формат). Текущата тенденция е вградената SIM карта (eSIM). eSIM вече е вградена функция на устройството, като Bluetooth или NFC. Не всички модели смартфони и таблети обаче поддържат тази технология, а само най-модерните (като най-новите iPhone, Samsung Galaxy и топ моделите на Huawei).

За разлика от пластмасовата SIM карта за комуникация, която трябва да се постави вътре в джаджата и да се регистрира, eSIM вече е интегрирана в устройството, буквално запоена върху дънната платка. Активира се с помощта на QR код от телеком оператора и след процедурата за идентификация започва да действа.

Някои от предимствата на eSIM 1 са:

Тъй като SIM-чипът е вграден в устройството, е невъзможно да загубите такава карта (освен ако не загубите устройството).

Няма нужда да търсите игла, за да отворите слот със SIM карта и след това да се задълбочавате в сложни настройки за активиране.

eSIM може да съхранява до 5 номера, които могат да бъдат от различни оператори и с различни тарифи, което улеснява превключването между тях в зависимост от ситуацията.

Какво да направите, ако устройството се загуби?

Чрез оператора е лесно да блокирате картата и след това да я активирате на нов телефон или да я пренесете на пластмасов носител. eSIM ви позволява да работите с един номер и тарифа на различни устройства.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.

Свързани новини