Last news in Fakti

22 Септември, 2022 11:00 9 065 19

Какво е eSIM и какви са предимствата ѝ?

  • esim-
  • сим карта

Не всички модели смартфони и таблети поддържат тази технология

Какво е eSIM и какви са предимствата ѝ? - 1

Един от моделите в новата линия iPhone 14 работи само с eSIM, но другите смартфони от високия клас също поддържат тази функция. eSIM е по-труден за прехвърляне от един телефон на друг, но в същото време технологията позволява на потребителите да се отърват от ненужната пластмаса и дава възможност за смяна на оператора с един клик.

„Обикновените“ SIM карти, т. нар. mini-SIM 2FF формат, с развитието на технологиите еволюираха до микро (3FF формат) и нано (4FF формат). Текущата тенденция е вградената SIM карта (eSIM). eSIM вече е вградена функция на устройството, като Bluetooth или NFC. Не всички модели смартфони и таблети обаче поддържат тази технология, а само най-модерните (като най-новите iPhone, Samsung Galaxy и топ моделите на Huawei).

За разлика от пластмасовата SIM карта за комуникация, която трябва да се постави вътре в джаджата и да се регистрира, eSIM вече е интегрирана в устройството, буквално запоена върху дънната платка. Активира се с помощта на QR код от телеком оператора и след процедурата за идентификация започва да действа.

Някои от предимствата на eSIM 1 са:

Тъй като SIM-чипът е вграден в устройството, е невъзможно да загубите такава карта (освен ако не загубите устройството).

Няма нужда да търсите игла, за да отворите слот със SIM карта и след това да се задълбочавате в сложни настройки за активиране.

eSIM може да съхранява до 5 номера, които могат да бъдат от различни оператори и с различни тарифи, което улеснява превключването между тях в зависимост от ситуацията.

Какво да направите, ако устройството се загуби?

Чрез оператора е лесно да блокирате картата и след това да я активирате на нов телефон или да я пренесете на пластмасов носител. eSIM ви позволява да работите с един номер и тарифа на различни устройства.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 "Предимствата" както обикновено са че

    51 10 Отговор
    Биг Брадър заряга още примката.

    Коментиран от #11

  • 3 3456789

    34 11 Отговор
    Въобще никви ползи от този чип ,щото като знаем как работи интернета ,няма нищо скрито ,а ако е скрито максимално една седмица ,ше се знае и скритото.Най-добрия телефон е този който си стои в магазините и го гледаш през витрината.
  • 4 честен ционист

    14 13 Отговор
    Ваксините преобърнаха представите на човек за големината на чипа. Или само така си мисля..
  • 5 А как

    6 6 Отговор
    стоят нещата ако искам два телефонни номера на телефонацси? От години си ползвам dual sim

    Коментиран от #8, #12, #14

  • 6 Пич

    14 18 Отговор
    И Sony е с eSIM. Как може да изброите някакво киtайско менте хуавей,а да не споменете технологичния гигант и лидер Sony.

    Коментиран от #7, #18

  • 7 Пич

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    А то Радослав Славчев е автор на статията. Това обяснява всичко. Неговите статии винаги са субективни и през неговата гледна точка, когато става дума за автомобили поне.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха, не ти трябва

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от ""Предимствата" както обикновено са че":

    клечка за картата.
    Те затова разни deбили си ги имплантират, да не ги загубят.
  • 12 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "А как":

    По същия начин, с разликата, че вместо 2 пластики ще имаш 2 SIM профила на телефона.
  • 13 Джон

    7 6 Отговор
    Голяма полза имам за мен. Имам два айфона (12 и 12 мини). Единият е служебен. Имам само една сим карта - служебната. Налага ми се да вадя картата от единия и да я слагам в другия, после обратно. С новата фунцкия за бързо прехвърляне на сим на карта от Апъл е нужно само да доближа двата телефона един до друг и да извърша прехвърлянето.
  • 14 Алекс

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "А как":

    Просто сменяш профила на телефона. всяка eSIM може да съхранява до пет номера на различни оператори, влизаш в настройките и сменяш кой номер е активен. Не знам как стои въпроса с успоредното ползване на повече от един профил, т.е. номер. Аз лично ползвам три номера, личен, служебен и за личния си бизнес и тав функция страшно ще ме облекчи. В момента ходя с три устройства, трябва и трите да ги сменям периодично, когато се амортизират, абе хип не е удобно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Миролюб Бенатов

    4 2 Отговор
    Като не ви харесват телефони и сим карти , що ги ползвате ? А може да се върнете към телефоните със шайби . Сигурен съм , че ще успеете , все пак разбирате от чипове , ваксини , и още от куп неща :)
  • 17 Иван Иванов

    3 1 Отговор
    СИМ картите обикновено се окисляват след по дълго ползване и телефона в даден момент не ги отчита. Имах този проблем при Ноут 4 и S20+. При Esim този проблем изчезва.
  • 18 Име

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Siny са пълна скръб!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.