Отидете към основна версия

44 626 38

Колко конски сили ви трябват и колко ще ви донесат най-голямо удоволствие

  • конски сили-
  • мощност-
  • съвети

Развенчаваме и някои митове за конските сили

Снимка: Shutterstock

Двигателят на автомобила произвежда определено количество мощност, което се превръща в скорост. Ако двигателят е силен, колата може да се движи по-бързо. Конските сили са мерна единица, която ви казва колко мощност има даден двигател. Около 750 вата са равни на една конска сила.

Повечето автомобили днес имат повече от един избор на двигател. През повечето време базовият двигател е фокусиран върху постигането на добър разход на гориво, докато по-големите, по-скъпи двигатели се фокусират върху мощността. Ще чуете много различни неща за конските сили, но в крайна сметка трябва да си купите правилната кола. Разберете колко конски сили ви трябват и колко ще ви донесат най-голямо удоволствие.

Какви са средните конски сили за колите?

Типичният автомобил на пътя днес има между 150 и 200 конски сили. През последните няколко години този брой непрекъснато се увеличава, тъй като производителите намират начини да извлекат повече мощност от по-малките двигатели.

Това е значително по-нисък брой от този, който бихте намерили в голяма кола. Конските сили могат да се променят в зависимост от това колко голямо или малко е превозното средство.

Средна мощност на различните видове автомобили:

Малки автомобили: между 100-150 к.с
Средноразмерна кола: около 200 к.с
Големи автомобили: около 300 к.с

Колко конски сили са необходими на вашата кола?

Преди да закупят кола, много хора проучват няколко аспекта на превозното средство, един от които е конските сили. Прочетете, за да научите повече за конските сили на автомобила.

Под 100 к.с.

Обикновено малки субкомпактни коли като Smart Fortwo имат такава мощност. Това ниво на конски сили не се среща в нови коли от по-големите класове. През повечето време тези автомобили не се движат по главните магистрали, но са подходящи за придвижване в града.

Под 200 к.с

Това ниво е достатъчно за шофьори, които не правят всичко възможно, за да получат тръпка на пътя. Повечето малки и семейни автомобили в тази гама са по-тихи при по-високи обороти, което може да бъде важно за пътниците, които искат комфорт.

Под 300 к.с

Между 200 и 300 конски сили ще дадат на средностатистическия шофьор много повече мощност, когато настъпи газта. За много шофьори именно този диапазон е най-идеален. Внимавайте обаче с управлението на модели с близо 300 конски сили, освен ако не са пикапи или големи всъдеходи.

Над 300 к.с

Този вид автомобили имат предостатъчно мощност, за да се чувства колата много по-леко и по-пъргаво. Ако сте начинаещ в шофирането обаче, мощност от над 300 конски сили не е препоръчителна за вас.

Митове за конските сили

Когато става дума за конски сили, повечето хора имат много грешни представи. Първата погрешна идея е, че конските сили са начин за измерване на скоростта. Друг мит е, че всички бързи двигатели имат повече конски сили. Някои хора смятат, че колите с висока мощност струват много или че колите с ниска мощност са бавни.

В действителност конските сили са само една част от картината. За да разберете колко бързо една кола може да се движи по права линия, трябва да вземете предвид освен нейните конски сили и много други фактори.

Въртящ момент

Другата част от уравнението е въртящият момент. Въртящият момент е научно обоснована идея, която ви казва колко работа може да извърши вашият двигател. Теоретично мощността се измерва в конски сили, но колко от тази мощност достига до пътя се измерва във въртящ момент. Ако две коли имат еднакво количество конски сили, но едната има повече въртящ момент, тя ще се движи по-бързо.

Тегло

В драг състезание можете да се обзаложите, че кола със 180 конски сили може да победи кола със същата мощност, но с по-голямо тегло. Ето защо SUV-тата имат повече конски сили от леките автомобили. Необходими са повече конски сили, за да може по-тежкото превозно средство да достигне същата скорост и ускорение като по-лекото. За да сравните конските сили, трябва да погледнете колко тежи всяка кола. Това ще ви даде по-добра представа.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 51 гласа.

Свързани новини