Отидете към основна версия

7 348 9

Китай копае кладенец, който е дълбок... 10 километра!

  • китай-
  • кладенец-
  • полезни изкопаеми

Това обаче не е най-дълбоката човешка намеса в недрата на Земята

Китайски учени се заеха да пробият невероятно дълбок кладенец в земната кора в богатия на нефт регион Синдзян. Според официалната версия те се надяват да открият там минерални и енергийни ресурси, които са били скрити от милиони години.

Планирано е дупката да бъде дълбока 10 000 метра, което ще позволи на учените да достигнат до скала на възраст 145 милиона години. Според техническия експерт Уанг Чуншен, който отговаря за проекта, пробиването на кладенец с такава дълбочина е смел опит за изследване на непознатата територия на нашата планета.

Такава работа може да помогне за идентифициране на минерални и енергийни ресурси, както и да помогне за оценка на рисковете от екологични бедствия като земетресения и вулканични изригвания. Очаква се сондирането да отнеме 457 дни.

Заслужава да се отбележи, че това не е най-дълбоката човешка намеса в недрата на Земята. През 1970 г. Съветският съюз стартира проекта за Колски свръхдълбок кладенец.

Сондажи на дълбочина 12 262 метра с диаметър 92 см се извършват малко повече от 20 години, но след поредица от аварии през 1994 г. сондажът е затворен. Сега за най-дълбок кладенец се счита пробит за добив на нефт отвор в сахалинския шелф Z-44, чиято дълбочина достига 15 км.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Свързани новини