Отидете към основна версия

2 056 5

BMW смята, че новите им батерии са по-добри от тези на Tesla

  • bmw-
  • батерии-
  • tesla-
  • neue klasse

Поколение 6 на акумулаторите ще надмине това на Мъск

BMW вярва, че новоразработените акумулаторни батерии от 6-то поколение не само представляват огромен скок в сравнение с призматичните клетки, които използва в момента, но са дори по-усъвършенствани от клетките, които са в основата на настоящите модели на Tesla.

Немският автомобилен производител наскоро започна производство на прототипи от новите си акумулаторни клетки в Центъра за компетентност за производство на клетки на BMW Group в Парсдорф, Германия. Тези клетки ще бъдат използвани в предстоящите електрически автомобили на производителя, базирани на Neue Klasse, които ще бъдат пуснати на пазара през 2025 г., и се твърди, че представляват огромен скок напред.

Всъщност новите клетки с диаметър 46 мм и височина 95 мм или 120 мм (в зависимост от версията) осигуряват 20% по-голяма енергийна плътност, до 30% по-голям пробег и 60% по-ниски въглеродни емисии, свързани с производството, в сравнение с настоящите клетки на BMW. Те ще могат да осигурят на моделите Neue Klasse пробег до 800км. Клетките са с по-високо съдържание на никел и по-ниско съдържание на кобалт откъм катодната страна и по-високо съдържание на силиций откъм анодната страна в сравнение с изходящите клетки.

"Tesla трябва да намали разликата с нас", заяви пред Auto News шефът на производството на BMW Group Милан Неделкович. "Всъщност ние не виждаме изоставане от Tesla... Това, което имаме тук, е дизайн на батерията, който отговаря на нашите продукти, и нашата идея за това как се изпълняват пътните характеристики на нашите автомобили."

Според Неделкович BMW се стреми да усъвършенства рецептата на акумулаторните клетки в Центъра за компетентност за производство на клетки и да завърши успешно производството на прототипи, преди да даде зелена светлина на своите доставчици да започнат пълномащабно производство.

"Ако искате да сготвите нещо наистина хубаво, ви трябва добра рецепта, а рецептата определя вкуса. Ние разработваме рецептата, а именно химията и физиката на една клетка. Променяме съдържанието и тестваме как всяка отделна съставка на клетката ще повлияе на ефективността", описва той. "Като следваща стъпка трябва да намерите производствен процес, който да съответства на вашата рецепта. Ето защо разполагаме с това производствено съоръжение тук, в Парсдорф, за да сме сигурни, че ястието е толкова вкусно, колкото трябва."

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини