Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 16:10 2 047 5

BMW смята, че новите им батерии са по-добри от тези на Tesla

  • bmw-
  • батерии-
  • tesla-
  • neue klasse

Поколение 6 на акумулаторите ще надмине това на Мъск

BMW смята, че новите им батерии са по-добри от тези на Tesla - 1

BMW вярва, че новоразработените акумулаторни батерии от 6-то поколение не само представляват огромен скок в сравнение с призматичните клетки, които използва в момента, но са дори по-усъвършенствани от клетките, които са в основата на настоящите модели на Tesla.

Немският автомобилен производител наскоро започна производство на прототипи от новите си акумулаторни клетки в Центъра за компетентност за производство на клетки на BMW Group в Парсдорф, Германия. Тези клетки ще бъдат използвани в предстоящите електрически автомобили на производителя, базирани на Neue Klasse, които ще бъдат пуснати на пазара през 2025 г., и се твърди, че представляват огромен скок напред.

Всъщност новите клетки с диаметър 46 мм и височина 95 мм или 120 мм (в зависимост от версията) осигуряват 20% по-голяма енергийна плътност, до 30% по-голям пробег и 60% по-ниски въглеродни емисии, свързани с производството, в сравнение с настоящите клетки на BMW. Те ще могат да осигурят на моделите Neue Klasse пробег до 800км. Клетките са с по-високо съдържание на никел и по-ниско съдържание на кобалт откъм катодната страна и по-високо съдържание на силиций откъм анодната страна в сравнение с изходящите клетки.

"Tesla трябва да намали разликата с нас", заяви пред Auto News шефът на производството на BMW Group Милан Неделкович. "Всъщност ние не виждаме изоставане от Tesla... Това, което имаме тук, е дизайн на батерията, който отговаря на нашите продукти, и нашата идея за това как се изпълняват пътните характеристики на нашите автомобили."

Според Неделкович BMW се стреми да усъвършенства рецептата на акумулаторните клетки в Центъра за компетентност за производство на клетки и да завърши успешно производството на прототипи, преди да даде зелена светлина на своите доставчици да започнат пълномащабно производство.

"Ако искате да сготвите нещо наистина хубаво, ви трябва добра рецепта, а рецептата определя вкуса. Ние разработваме рецептата, а именно химията и физиката на една клетка. Променяме съдържанието и тестваме как всяка отделна съставка на клетката ще повлияе на ефективността", описва той. "Като следваща стъпка трябва да намерите производствен процес, който да съответства на вашата рецепта. Ето защо разполагаме с това производствено съоръжение тук, в Парсдорф, за да сме сигурни, че ястието е толкова вкусно, колкото трябва."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БМВ е диагноза

    14 2 Отговор
    Автомил за комплексари от маааалата и страната.
  • 2 Българин

    3 2 Отговор
    А пък двг тата с гаранция.
  • 3 Все тая

    8 0 Отговор
    Нямам никакви пари нито единия, нито другия мога да си позволя че да кажа да или не.
    Нямам пари за хляб за технологии ще мисля...
    Сега модерно е,за да имаш пари да се занимаваш с политика...
  • 4 гост

    4 2 Отговор
    Бмв, Тесла, по добри БАТЕРИИ??!? По добри от на Китай? Там се произвеждат 80-90% от батериите. Да сте чували за CATL? или BYD? Сверете си часовниците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.