Отидете към основна версия

10 147 8

Нова технология за слъчева енергия

  • слънчева енергия-
  • перовскит

Перовскитната слънчева клетка постави рекорд за ефективност

Изследователи от Северозападния университет в Чикаго са разработили перовскитна соларна клетка с рекордна ефективност. Независимата лаборатория NREL вече потвърди своята най-висока ефективност и тотално превъзходство над аналозите.

Вместо да се опитва да помогне на клетката да абсорбира повече слънчева светлина, екипът се фокусира върху проблема с поддържането и задържането на генерираните електрони, за да подобри ефективността.

Когато перовскитният слой се свърже с електронния транспортен слой на клетката, електроните се преместват един към друг, но електронът може също така да се върне обратно и да запълни или „рекомбинира“ дупки в перовскитния слой.

Преди това учените са открили, че молекулата PDAI₂ (пропан диамониев диодид) е добра в решаването на проблема с рекомбинацията на интерфейса, така че те откриват молекула, която ще поправи повърхностните дефекти и ще предотврати рекомбинирането на електрони с тях.

Оказва се, че това е сяра, която в този случай може да замести въглеродните групи. Този подход доведе до петкратно увеличение на живота на слънчевите клетки и постигна ефективност на преобразуване на енергия от 25.1% при 65 градуса по Целзий за повече от две хиляди часа. Предишният рекорд за ефективност беше 24.09%.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 57 гласа.

Свързани новини