Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 13:22 3 915 4

Изобретиха летящо устройство, използващо слънчева енергия (ВИДЕО)

  • левитация-
  • космос-
  • слънчева енергия-
  • милар

В бъдеще технологията за левитация може да се използва за научни експерименти в безвъздушното пространство на космоса

Изобретиха летящо устройство, използващо слънчева енергия (ВИДЕО) - 1

Създаването на ховърборда, използван от Марти Макфлай в трилогията „Завръщане в бъдещето“, става още по-реално след съобщението на учени от Университета в Пенсилвания. Те показаха устройство, което което лети над земната повърхност, като използва само на енергията на отразени вълни. Тънката плоча от материала милар, използван в космоса като основа за термична защита на скафандри и за слънчеви платна, няма двигатели или механизми, но в същото време левитира над повърхността, „поддържана“ само от излъчващия се светлинен поток от светодиоди.

Миларната плоча притежава най-важното свойство, което направи този материал толкова популярен в различни индустрии. Това е свръхниска маса с достатъчно висока якост. В експеримента, проведен в Пенсилвания, плочата лети в почти безвъздушно пространство, когато съпротивлението на външната среда е сведено до минимум и на силата на гравитацията може да се противопостави само енергията на фотоните, излъчвани от източника на светлина.

В бъдеще технологията за левитация може да се използва за научни експерименти в безвъздушното пространство на космоса. Приложение може да се намери и в създаването на изследователски сонди, насочени към горните слоеве на атмосферата, в практически безвъздушно пространство, където летящи превозни средства като балони губят своята ефективност. В дългосрочен план левитиращите устройства, базирани на милар, могат да намерят приложение при изследването на Марс с неговата разредена атмосфера.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Педя чов лакхой

    10 9 Отговор
    Правете си експерименти и усвоявайте едни пари. От тоя милар ползата е никаква. Това е свръх лек материал и дори да сложиш върху него едно оризово зърно ще падне на земята. Значи практична полза няма, само ефект, да зяпат глпаците.

    Коментиран от #3

  • 2 Показна пунта мара. Планетите

    2 0 Отговор
    И звездите не ПАДАТ И ТЕ ЩОТ СА В БЕЗТЕГЛОВНОТО ПРОСТРАНАСТВО.... ПЬК КВО ОСТАВА ЗА КИБРИТЕНА КУТИЙКА...
  • 3 Димов

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Педя чов лакхой":

    През 7 век, хората са разбрали, че като натъркаш кехлибар във вълнен плат, той се наелектризира. Тогавашното електричество е било напълно безполезно, но благодарение на него днес имаме електрическа мрежа и милиони електроуреди. Всяко техническо развитие започва от някакво откритие. Това е първо стъпало. Ще стъпят на него и ще изградят второ. После трето и т.н., докато един ден имаме летящи коли.

    Коментиран от #4

  • 4 Да но никога не са забранявали

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    Парните машини с въглища. А сяшните им дай да збраняват демонизират глобяват....