Отидете към основна версия

2 884 12

Потребителите продължиха да купуват скъпи смартфони през 2023-та

  • apple-
  • iphone-
  • samsung-
  • galaxy-
  • huawei

Apple остава на първо място

Counterpoint Research представи анализ на пазара на премиум смартфони през 2023 г., който разкрива 6% годишно увеличение на продажбите на смартфони с цена над 600 долара, както сочат предварителните резултати за четвъртото тримесечие на 2023 г. Този ръст контрастира с очаквания спад на по-широкия пазар на смартфони. Премиум категорията сега обхваща 24% от всички смартфони, като сегментът преживява експанзия в развиващите се пазари. Старши анализаторът Варун Мишра отбеляза, че потребителите са все по-склонни да инвестират в устройства с по-високи цени, известни с качество и дълготрайност.

Apple запазва доминиращата си позиция на пазара, като изпреварва втория Samsung четири пъти. Въпреки че Samsung леко намали разликата, подкрепена от успешните продажби на Galaxy S23 и сгъваемите устройства, Apple остана категоричен лидер. Huawei също демонстрира успех в Китай с линията си Mate 60.

Скокът на премиум пазара се дължи най-вече на стабилните продажби в Китай, Западна Европа, Индия и регионите на Близкия изток и Африка. Counterpoint Research очаква рекордни продажби на премиум пазара в Китай, Индия и Латинска Америка, като Индия се откроява като най-бързо растящия пазар в световен мащаб. Растежът е особено забележим в ултрапремиум сегмента, включващ устройства на цена 1000 долара или повече. Прогнозите сочат запазване на тази тенденция, като се очаква в близко бъдеще премиум устройствата да изпреварят общия пазар на смартфони.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.

Свързани новини