Отидете към основна версия

6 746 18

Китайците от BYD агресивно разширяват присъствието си в Европа

  • byd-
  • европа-
  • германия

Компанията обяви намерението си да построи втори завод в Европа

Стела Лий

Китайският производител на автомобили BYD иска да завладее света на автомобилите - не само на електрическите. „Всеки мечтае да стане номер едно“, казва Стела Лий, член на борда на BYD, отговарящ за Европа.

BYD продаде около 16 000 автомобила в Европа миналата година , включително 4 139 в Германия, всички от които бяха произведени в Китай. Този брой вероятно ще се увеличи значително в средносрочен план, тъй като BYD ще може да произвежда 150 000 автомобила само от следващата година в нов завод, който в момента се строи в Унгария.

Но изглежда, че построяването на този завод не е достатъчен за китайците. Първата европейска фабрика все още не е открита, но Стела Лий вече мисли за втори завод на Стария континент. Това заяви самата тя в интервю за германски журналисти. Тя не посочи мястото, но най-вероятно то ще е в Германия.

В допълнение към втория завод в Европа, китайците от BYD имат планове и за изграждане на център за проектиране и развитие, също базиран в Европа. По все още непотвърдени данни и той ще е базиран в Германия.

„Германия е изключително важен пазар за нас.“ Това е мястото, където конкуренцията е най-голяма; това е домът на Mercedes, BMW и Volkswagen, с които BYD иска да се конкурира. Ако успееш тук, можеш да го направиш навсякъде“, казва още Лий.

Основана през 1995 година, като производител на батерии, BYD се превърна в глобален играч в автомобилната индустрия. Днес в групата работят 700 хиляди души, повече от тези във Volkswagen.

В допълнение към батериите, BYD също така произвежда таблети, медицински устройства, калъфи за мобилни телефони, автобуси и автомобили в 30 фабрики. Миналата година са произведени над 3 милиона автомобила, като 70% от тях са електрически коли, а 30% са plug-in хибриди. И още нещо. Миналата година BYD свали Tesla от пиедестала на най-големия производител на електрически превозни средства в света.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

Свързани новини