Отидете към основна версия

2 758 5

Scania пуска самосвали с автопилот

  • scania-
  • самосвал

Въпреки тази иновативна схема за управление и компютъризация, всички превозни средства ще имат оборудвани кабини и за ръчно управление

Напълно автоматизираните самосвали ще могат да извършват работа без участието на шофьори в големи кариери. От компанията заявяват, че този самосвал е разработван в продължение на 10 години.

Той ще бъде в 40- или 50-тонния сегмент и ще има петместна платформа. Това съобщава изданието Automotive purchasing and supply chain. Контролът на тези чудовища разчита само на усъвършенстван автопилот.

Самосвалът ще се движи автономно по предварително зададени маршрути. Управлението му ще бъде свързано с усъвършенстваната система, която ще може да се комендва и дистанционно.

Въпреки тази иновативна схема за управление и компютъризация, всички превозни средства ще имат оборудвани кабини и за ръчно управление. Човек ще може да замени автопилота в случай на авария или при шофиране по обществени пътища.

Първият пазар за продажби на представените камиони ще бъде Австралия. Клиентите вече могат да правят поръчки там, надявайки се да получат автоматизиран самосвал през 2026 година. След още няколко години ще пренесат премиерата в Южна Америка.

Все още няма информация за началото на продажбите в Европа. Възможно е обаче това да се случи, тъй като Норвегия вече претендира за автоматизирани самосвали и определено има афинитет към марката Scania.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини