Отидете към основна версия

4 916 50

Китай построи най-голямата слънчева електроцентрала в света

  • китай-
  • електроенергия-
  • слънчева електроцентрала

Тя произвежда до 5 GW електроенергия

Най-голямата слънчева електроцентрала в света беше добавена към електрическата мрежа на Китай. Пиковата ѝ мощност достига 5 GW, а на година работа се създават до 6 GWh електрическа енергия. Сега трите най-големи слънчеви ферми в света се намират в Китай: две от по 3 GW и една от 5 GW. Това е толкова много, че анализаторите казват, че националните електропроводи вече не могат да се справят с разпределението на продукцията.

Според грандиозния план на китайските власти страната трябва да създаде 455 GW производствени мощности, използвайки възобновяеми енергийни източници - слънчева и вятърна. Слънчеви станции се създават в отдалечени пустинни райони на страната, откъдето енергията се предава до централните и източни крайбрежни градове. Това предполага създаването на ултрамодерни електропроводи с намалени загуби. Освен това учените все още не разбират напълно степента на въздействието на електромагнитните полета на такива линии върху екосистемата и климата. Но докато главата се страхува, то ръцете не спират.

Новата слънчева централа заработи миналия понеделник. Слънчевата ферма с мощност от 5 GW е разположена на площ от 81 хиляди хектара близо до столицата на Синдзян-Уйгурския автономен регион Урумчи. Груба оценка предполага, че капацитетът на тази електроцентрала ще бъде достатъчен, за да осигури целогодишно енергия на 2 милиона електрически превозни средства. Това означава например, че за захранването на целия американски автомобилен парк (285 милиона), ако те бяха електрически, ще е необходима слънчева ферма с размерите на Пенсилвания.

Има обаче много други ползи от слънчевите електроцентрали, освен използването на безплатната енергия на Слънцето. Първо, те подкрепят китайската икономика. Второ, те изместват изкопаемата енергия с нейните емисии. Трето, това позволява рационално използване на територия, която няма други предимства. За гъсто населените страни това не е най-доброто решение, но нищо не пречи на китайците да генерират енергия в пустини и например да я продават по подводни кабели в Европа. Но това е друга история, която вероятно предстои.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини