Last news in Fakti

11 Юни, 2024 15:00 4 893 50

Китай построи най-голямата слънчева електроцентрала в света

  • китай-
  • електроенергия-
  • слънчева електроцентрала

Тя произвежда до 5 GW електроенергия

Китай построи най-голямата слънчева електроцентрала в света - 1

Най-голямата слънчева електроцентрала в света беше добавена към електрическата мрежа на Китай. Пиковата ѝ мощност достига 5 GW, а на година работа се създават до 6 GWh електрическа енергия. Сега трите най-големи слънчеви ферми в света се намират в Китай: две от по 3 GW и една от 5 GW. Това е толкова много, че анализаторите казват, че националните електропроводи вече не могат да се справят с разпределението на продукцията.

Според грандиозния план на китайските власти страната трябва да създаде 455 GW производствени мощности, използвайки възобновяеми енергийни източници - слънчева и вятърна. Слънчеви станции се създават в отдалечени пустинни райони на страната, откъдето енергията се предава до централните и източни крайбрежни градове. Това предполага създаването на ултрамодерни електропроводи с намалени загуби. Освен това учените все още не разбират напълно степента на въздействието на електромагнитните полета на такива линии върху екосистемата и климата. Но докато главата се страхува, то ръцете не спират.

Новата слънчева централа заработи миналия понеделник. Слънчевата ферма с мощност от 5 GW е разположена на площ от 81 хиляди хектара близо до столицата на Синдзян-Уйгурския автономен регион Урумчи. Груба оценка предполага, че капацитетът на тази електроцентрала ще бъде достатъчен, за да осигури целогодишно енергия на 2 милиона електрически превозни средства. Това означава например, че за захранването на целия американски автомобилен парк (285 милиона), ако те бяха електрически, ще е необходима слънчева ферма с размерите на Пенсилвания.

Има обаче много други ползи от слънчевите електроцентрали, освен използването на безплатната енергия на Слънцето. Първо, те подкрепят китайската икономика. Второ, те изместват изкопаемата енергия с нейните емисии. Трето, това позволява рационално използване на територия, която няма други предимства. За гъсто населените страни това не е най-доброто решение, но нищо не пречи на китайците да генерират енергия в пустини и например да я продават по подводни кабели в Европа. Но това е друга история, която вероятно предстои.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    17 15 Отговор
    След не повече от 4-5 години ВЕИ ще изхвърлят дори атомните централи от пазара с цени , да не говорим за въглища или газ !!! И за дървените философи един неприятен факт , в САЩ и Китай , а дори в съседна Турция няма квоти за емисии , но въпреки това ВЕИ дават НАЙ-НИСКИТЕ цени , ама в пъти по-евтини и само в САЩ последните 5-6 години има затворили 5-6 ядрени блока , ПРЕДСРОЧНО , именно заради неконкурентна цена !!! А тук от 20 години ни обясняват , че 6 милиона трябва да плащат за да взимат 5-6 хиляди човека тлъсти държавни заплати , щото това било "национален ресурс" !!!!! А какъв ресурс са слънцето и вятъра , абдали нещастни ??

    Коментиран от #5, #7, #28

  • 2 е виж главче

    12 5 Отговор
    можем и ние , ама мързел . Василев не се е сетил . Друго е да вдига тока за домакинствата .

    Коментиран от #4

  • 3 Хе хе

    13 18 Отговор
    А тук нашите блатни копейки, ревът колко били лоши тея слънчеви панели хе хе хе.
  • 4 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "е виж главче":

    Василев и всеки на негово място няма какво да се сеща !! В момента в НЕК има официални заявления с банкови гаранции за над 44 ГИГАВАТА нови слънчеви и вятърни централи !!! Повтарям 44 ГИГАВАТА , колкото 44 блока в Козлодуй !! Без една стотинка от държавата !! И не се строят само защото още нямат разрешение за присъединяване !! Гарантирам ти , че поне половината от тях ще бъдат построени ПРЕДИ нов блок в Козлодуй , което ще го направи абсолютно безсмислен !! Нещо повече , вече големите играчи почват да мислят за съхранение на тази енергия , батерии , ЧАСТНИ ПАВЕЦ като Чаира , производство на водород , с който после пак да се произведе ток , когато има търсене за него , тоест 24/7 предлагане на ток според търсенето , а не само когато има слънце и вятър !! Изобщо държавата скоро ще е само един наблюдател , щото корупционната мафия в държавната енергетика просто ще и издърпат килимчето под краката !

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Госあ

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Напротив, тока от т.нар. веи’та в Китай е много по скъп от АЕЦ. Доказан факт. В тези мощности са вложени многократно повече пари отколкото в АЕЦ за еквивалент. Но Китай е богата страна. Освен това, географските особености (отдалечени пустинни региони, от самолета съм ги гледал тия паркове, действително внушителни) донякъде оправдават такива вложения. Нещо повече, освен релефа, Китай притежава и ресурса за производството им (редките метали). И най вече, след като са обещали да работят за ограничаване на използването на въглища, го правят и то сериозно. Дали са реален срок, и са предприели реални действия. Всеки нормален човек, обаче разчита на атомната енергетика. Включително и синтеза. Тези паркове дават 1,5 пъти повече въглеродни емисии на киловат час от АЕЦ. И това никога няма да се промени в полза на т.нар. веита. По скоро тази разлика ще става по-голяма, особено като се върже промишлено производството на водород към охлаждането на реакторите и започне да се използва по-масово руската технология на бързи неутрони.

    Коментиран от #10

  • 6 Госあ

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Китайците също предложиха да довършат Белене без една стотинка от държавата ! Що не им го дадохте ве ? А ? Росатом също бяха готови. Без една стотинка от държавата 😂 Българина ще плаща

    Коментиран от #11

  • 7 Калпазанин

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Пшшт, в отдалечени пустинни райони, тука ги строим в плодородни земи, ние сме 5мил, китайците 1, 5 милиарда а говедата са най големия хищник на планетата ние къде сме, не сме ли утайката на Европа. Можем и имаме много работи да направим и да сме си само достатъчни ама има едно голямо ама или ако, завистливо алчно и крадливо племе сме

    Коментиран от #9, #18

  • 8 провинциалист

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    "ще бъдат построени ПРЕДИ нов блок в Козлодуй , което ще го направи абсолютно безсмислен !!" - и през нощта ли ще е безсмислен?

    Коментиран от #14

  • 9 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Предложението на Василев за батерии не беше лошо. Аз го приех на 100% като предложение да се сложат такива в няколко точки на България около такива паркове за производство на водород и да се изгради пълна водородна инфраструктура в България. Иначе е абсолютен тъпизъм. Баце и турчаците му подложиха крак, обаче. Тези работят единствено за турските интереси. Докато са първа и втора пол.сила, ни енергетика ще има, ни земеделие.
  • 10 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Верно ли , хахахахаха !! И това къде го чу , в ТАСС или Известия или на Копринка ?? Обади се в която искаш фирма за монтаж на фотоволтаици и питай колко е цената на Мегават !! С МОНТАЖ !! Даже в интернет виж ако искаш !! НЯМА фирма при тая конкуренция , която да поиска повече от милион на Мегават и то със монтажа и всички допълнителни материали !! Цената на панелите в момента е под 30 цента на ват , тоест 300 000 на Мегават и още толкова за останалото , дори имат предостатъчна печалба за милион !! И това на български цени и за само Мегават !! В големи мащаби цената е в пъти НАДОЛУ !! Тоест за Гигават 1 милиард ще е с рушветите , земята и всичко останало !! При цена за ядрен блок от Гигават минимум 5 милиарда !! И това е за начало , щото на ВЕИто после тока му е практически без пари , а атомната ти бомба на всеки 5 години плаща още веднъж цената си за строеж за персонал , поддръжка и гориво !! Ма те китайците са тъпи и не знаят нали , хахаха , та строят "по-скъпи" ВЕИ вместо ядрени бомби , хахахахах !!

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    А да им дадем на китайците и на путлеристите да пишат законите в парламента не щеш ли , неумний , хахахаха !! То всъщност ти точно това искаш , даже сънуваш розови сънища как пак сме 16 република в новия СССР , нали ?? Ама ядец , със сънищата ще си останеш , хахаха !! А на нас атомни бомби със китайско и руско управление даже няма и да си помислим да правим !!
  • 12 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    К’ва фирма, к’ви 5 леа ве ? Аз ти казвам как стоят нещата.

    Коментиран от #15

  • 13 ооооо

    17 1 Отговор
    една градушка по слънчевите панели и всичко заминава подяволите и това е причината заради която не могат да се застраховат панелите

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "ооооо":

    Поредната опашата лъжа от форумни "експерти" , ххахаха !! В България в момента има над 1000 Мегавата солари , колкото един блок на Козлодуй и ВСИЧКИ до един са застраховани и са преживели поне по 10 градушки без особени последствия !!

    Коментиран от #25

  • 17 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Франция e построила 58 ядрени реактора за 15 години и генерирала над 400 TWh с тях. Коригираната спрямо инфлацията цена е 330 милиарда долара. Германия е похарчила 580 милиарда долара за слънчева и вятърна енергия, за да получи около 220 TWh. Това е четири пъти по-скъпо от Франция. Китай разполага с 43 GW реактори и ще завърши още 11 реактора за около 13 GW мощност. 40GW реактори са генерирали 285 TWh мощност през 2018 г. Китай ги построи за около 90–110 милиарда долара. В същото време,В Китай, изграждането на слънчева и вятърна енергия през 2019–2022 г. е добавило около 800 TWh за около $1 трилион разходи. Това са цифрите, освен че киловатчас от тези т.нар. веи’та отделя 1,5х въглеродни емисии от АЕЦ. И това в идеалния вариант, когато не се отчита реалния спад на кпд’то на фотоволтаиците във времето.

    Коментиран от #19, #26

  • 18 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Пшшшт , в отдалечени пустинни условия е тази , а има сто пъти по толкова близо до големите градове !! Фотоволтаици колкото ДВА ПЪТИ ЦЯЛОТО потребление на България се побират на квадрат със страни 5 на 10 км , което е ПОД 1 ХИЛЯДНА от обработваемите земи в България !! А ти за кои земи си се загрижил , че не разбрах ?? Нуждите от ВСИЧКИ зърнени култури в България се покриват от 20 % от обработваемите земи , другото отива за износ и в джобовете на една шепа зърнари , като средната печалба от декар е ПОД 50 лева !!!!! И това в добрите години , напоследък я има по 5 лева , я не !! Да не говорим ,че фотоволтаиците просто трябва да се вдигнат на 2-3 метра на колони и под тях веднага могат да се отглеждат сто пъти по-ценни култури от зърно , дори за паша да се ползва е по-добре !!
  • 19 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Абе да бе , нали това казах , китайците са глупаци , та се занимават с тия панели , а не си строят евтините атомни бомби , нали така , ахахаххахахахахаах !!!
  • 20 ЯМБОЛИЯ

    6 2 Отговор
    Що така бе русофили. Вашият индустриален идеал-Китай защо ли прави фотоволтаици? И то най-големи. Замислете се. Или от днес се отказвате вече от Китай?

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЯМБОЛИЯ":

    Прочети коментарите ми по-долу и ще разбереш. Между другото е показано и в самата публикация. И да не забравиш да ми сложиш лайкове !
  • 22 Тревя

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Ама как през нощта ще пада консумацията? Нали тогава всички ще си зареждате електричките вкъщи?

    Коментиран от #23, #24

  • 23 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тревя":

    Електричките ще си ги зареждаме праз деня , за твое съжаление , щото тогава цените ще са близо до нула , явно не си поглеждал скоро какво става на борсата . А през нощта ще продаваме ток от тях на двойна цена на такива като теб и Чаири даже няма да ни трябват !!

    Коментиран от #27, #30

  • 24 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Тревя":

    Ти май не си и чул , че от догодина отпада нощната тарифа , а ?? А трябваше още тази година да отпадне !! А по обед фирмите се чудят вече как да ползват повече ток , щото им е без пари !! Скоро ще предложат на служителите си да ползват електричките им за " временни складове" , хахахха !!
  • 25 ооооо

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    има и видеа в които хвърлят тухли по панелите и нищо не им става за реклама, ама за това няма застраховател които да не подвие опашка

  • 26 Нищо не разбрах

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    "40GW реактори са генерирали 285 TWh мощност през 2018 г. Китай ги построи за около 90–110 милиарда долара. В същото време,В Китай, изграждането на слънчева и вятърна енергия през 2019–2022 г. е добавило около 800 TWh за около $1 трилион разходи."

    Толкова не разбираш от материята че си объркал мощност на централите и произведената от тях енергия и нищо не ти се разбира. Дай както мощността така и произведената енергия за да сравним? Това което пишеш е абсолютно. Примерно тази централа струва между два и три милиарда долара и произвежда 6 TWh годишно. За 800 TWh ще се необходими максимум 400 милиарда.

    Хайде пак си погледни сметките? Как Китай успя за 90 милиарда които са около три пъти цената за изграждане на допълнителните два реактора в Козлодуй, да построи цели 40 реактора?
  • 27 Среден

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    А добре, това преди или след копаенето на биткойни ще е? Или някоя подобна модерна "схема", която ще пренапише законите на икономиката и физиката? За милионен път изхождаш от грешните ти данни за "среден" пробег, "средни" цени, "средни" незнамси какво. Средногодишно пробегът може и да е любимите ти 13к км, но пътищата навсякъде по света са пълни с движещи се коли през деня, а не през нощта. Подчертавам - движещи се.

    За друг милионен път - осреднени стойности ползват само счетоводители и нищонерозбиращи политици. За тези с 2 мозъчни клетки средностатистически се изчерпва с вица за яденето на свинско със зеле.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Бизнесът ти направо кърти.Ще зареждаш електрокара евтино през деня,нощем ще продаваш скъпо електроенергията.Тази кола кога ще я караш? Нещо като трафопост на колела за 100 к. долара се получава.След 1000 цикъла,което е около 3 години,си приготви 20 к. долара за нова Всичко това да си го избиеш от ток за стотинки.Ще фалираш скоропостижно.

    Коментиран от #32

  • 31 Среден какво?

    0 2 Отговор
    Така и не разбрах логиката на заяждането ти, след като автомобилите се движат предимно през деня и излишната евтина енергия също е през деня. Фотоволтаиците в момента произвеждат 2,5 милиона киловата мощност, достатъчна за едновременно зареждане на 10 000 зарядни станции по 250 kW, които при 10 минутно зареждане осигуряват зареждане на 60 000 автомобила на час. Мощността е тук електромобилите ги няма и затова има излишък на мощност и винаги ще има.

    Китайската централа осигурява два пъти повече мощност отколкото в момента се произвежда в България.
  • 32 1000 цикъла какво?

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Новите твърдотелни батерии предлагат 10 минути зареждане през деня на около 200 киловатчаса енергия, която е достатъчна да захранва цял вход за през нощта. Тези батерии са много по-евтини от настоящите литиево йонни батерии които още преди 10 години предлагаха 2000 цикъла живот, доказано в практиката.

    Твърдотелните батерии имат много повече живот. За 20 стотинки разлика на цикъла, при 100 киловатчаса са 20 лева на цикъл. 40 000 лв за 2000 цикъла и батерията все още е като нова, Но въпреки това можеш да си купиш с парите ново поколение батерия, а старата да оставиш в къщи за съхранение на енергия за продажба на такива скептици като тебе, които не могат да разберат за какво става въпрос и смятат че тока идва от контакта.
  • 33 Гост

    2 2 Отговор
    За цената на един електрокар,бих купил още един апартамент,който да давам под наем.Ще изкарам повече от наем, отколкото ти от препродажбата на ток.Електрокара има висока обезценка и след 10 години практически е за рециклиране.Имота пари не губи, цените вървят нагоре.

    Коментиран от #36

  • 34 Гост

    2 0 Отговор
    Двайсет стотинки марж ще получиш кога си видиш ушите без огледало.Двайсет лева по 30 дена са ти 600 лева месечно.Наемът на тристаен апартамент не пада под 1000 лева месечно.

    Коментиран от #35

  • 35 Фантазьор

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Когато си купиш тристаен апартамент на цена по-ниска от електромобил, значи си успял да се видиш ушите без огледало. През 2028 година toyota започва производство на електромобили с 1500 км пробег и 10 минути зареждане на цена по-ниска от toyota corolla. Не следиш ли новините? При 2000 евро за квадрат, По колко квадрата ще са трите стаи на тристайния ако целият ти имот заедно с общите части е 20 квадрата на цената на електромобил?

    Коментиран от #37, #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Фантазьор":

    За 20 к.евро няма електрокар,няма и да има.Твоето гуру Мъск защо се отказа да прави евтин електрокар?Колко струва Тресла s,смяташ ми за 100 квтч батерия колко ток ще продадеш.За същите пари се намира тристаен в центъра на Варна.

    Коментиран от #39

  • 38 Гост

    2 0 Отговор
    Давай си батерията (на електрокара дето го нямаш) под наем и след три години си 20 к. долара вътре за нова батерия.За три години по 600 лева месечно от ток си с двата крака вътре,математико теоретичко.Бизнесмен от класа.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Голям си врачок

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    По-голям от баба Ванга. Как смело правиш предсказания за цената на батериите след 10 години. Да ти припомня ли че за последните 10 години цената на батериите падна 10 пъти? Ти как реши че за следващите години ще се вдига?
  • 41 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Фантазьор":

    Математичко теоретично,не можеш да смяташ и сам се закопаваш.При 2000 лв/кв.м. означава че за апартамент който съм платил 100 к.евро,сега ще му взема двойно 200 к.евро.Ти си продавай ток за стотинки и се надявай някога си да измислят евтини батерии.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Практичен математик

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    За 200 000 евро ще купиш пет автомобила по 40 000 евро и вместо 600 лв наем ще взимаш 3000 лв дори без да ги караш. А идеята не е да забогатееш, а да се възползваш да си намалиш сметката за ток, докато автомобилът така или иначе си стои и си платил зарядните цикли с покупката на автомобил.

    Или вместо втори апартамент за 200 000 евро за да изкарваш 600 лв от него и да се возиш на такси, можеш да си купиш автомобил за 40 000 който да ти служи и за превоз, докато ти изкарва същите 600 лв, които да му плащат вноската. С 600 лв ще покриваш ли вноската по кредита на апартамента за 200 000 евро? Чак се чудя как още не си купил 20-30 апартамента по 200 хиляди евро да ги даваш по 600 лв наем и да станеш милиардер за две-три години като гледам как смяташ на едро.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тревя

    1 2 Отговор
    Надявай се Пенке ле на 20 ст печалба от препродажбата на електроенергия.По голямата част от цената на тока са данъци и такси.В най добрият случай ще ти останат 2 ст печалба като си платиш разходите.За 2 лева печалба на денонощие,60 лева месечно трябва да си много остър да вложиш 40 х.еврака за електромобил.

    Коментиран от #46, #49, #50

  • 46 Не се надявам

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Тревя":

    20 стотинки беше хипотетичен пример. В реалността още днес са повече, а като затворят и останалите тецове, нуждата от балансиране ще стане още по-голяма и цените ще имат още по-големи разлики в рамките на денонощието.

    И пропускаш, че не говоря за допълнителни инвестиции с цел печалба, А за допълнителни ползи от вече инвестираните в автомобил пари. Инвестиция която така или иначе някой вече е направил заради транспортните нужди.
  • 47 Умен човек си ти

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    20 квадрата апартамент струва 40 000 евро, колкото струва масовия електромобил. 20 квадрата три стаен който да даваш за 600 лв на месец? Наистина ще ти е по-лесно да си видиш ушите без огледало отколкото да намериш такъв апартамент както и "умници" които да го наемат за 600 лв на месец.

    ПП редактирах заглавието за да нямаш повод да триеш четвърти път. Да видим сега какво няма да ти хареса. Може би в смисъла му написаното, а не думите?
  • 48 Какво спечели

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    След като си спечелил вече 100 000 евро от апартамента в който живееш, в какво ги инвестира? Във втория апартамент който даваш под наем? Автомобил ли си купи? Нека позная. Не изкарваш, а плащаш лихви на банката, която ти вдигна вноската и докато си изплатиш кредита ще платиш тези 100 000 евро на банката.
  • 49 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Тревя":

    Надявай се Пенкилере , ама пак карате по опорки !! Според отчета на ЕСО за борсовата търговия на ток , разликата между най-ниска и най-висока цена в пиковите часове е на 9 (девет) ХИЛЯДИ лева на Мегават !!! От минус (МИНУС) 2800 лв до 6 400 лв !! Тоест разлика от минус 2,80 до 6,40 на КИЛОВАТ !!!!! Повтарям , разлика от над 9 ЛЕВА на кв , а не 20 стотинки !!! Е , това са цени за по 1-2 часа дневно , но ако имаш капацитета ги приложиш , хахахха , едва ли ще има по-печеливш бизнес в България !!
  • 50 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Тревя":

    Търговците на ток в шок: цена до минус 2684 лв. за мегаватчас при излишък и до 6342 лв. - при недостиг.
    Драматично отворено писмо изпратиха Асоциацията на търговците на електроенергия в България и Асоциация свободен енергиен пазар по повод цените на балансиращата електроенергията - при недостиг и излишък, за месец май. За излишък те са стигнали до минус 2684,50 лв. за мегаватчас, а при недостиг - до 6342 лв. С новата методика за балансиращата енергия КЕВР премахна тавана на цените.
    Днес, 12.06.2024 г., независимият преносен оператор публикува окончателни цени за балансираща електрическа енергия за периода 1-31 май 2024 г.. вероятно изчислени съгласно новоприетата от КЕВР Методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия по чл.21, ал.1, т.11 от ЗЕ, обн., ДВ, бр. 37 от 26.04.2024 г., в сила от 01.05.2024 г.
    Цените за недостиг и излишък драстично се различават от прогнозните данни, подавани от оператора до момента, които също бяха не по-малко шокиращи. В окончателния сетълмент са публикувани цени за излишък - до 2684,50 лв. за мегаватчас и за недостиг - до 6342 лв.