Отидете към основна версия

1 742 14

САЩ забраняват износа на технологии за квантови компютри

  • сащ-
  • технологии-
  • квантови компютри-
  • чипове

Това вече ще изисква специален лиценз за износ за доставка от Съединените щати в други страни, но за най-близките си съюзници властите са готови да направят изключения под формата на опростена процедура за получаване на такива лицензи

От дълго време в пресата се обсъжда възможното въвеждане от настоящите власти на САЩ, на санкции срещу "недружелюбни" страни при доставката на оборудване за производство на чипове и тази седмица стана известно, че е предварителна версия на новите правила за контрол на износа бе публикувана за допълнително обществено обсъждане в срок от 60 дни.

Ясно е, че в контекста на предизборната надпревара в САЩ, сегашното правителство не иска да отлага въпроса за въвеждането на новите санкции. Както обяснява Bloomberg, специално внимание в новото издание на американските правила за контрол на износа се обръща на ограничаването на достъпа на "недружелюбни страни" до технологии, които позволяват създаването на квантови компютри и усъвършенствани полупроводникови компоненти.

Ще бъде забранена и технология, която се използва в продуктите им от световни лидери като TSMC, Samsung и Intel. Тя позволява, независимо от литографските стандарти, да се увеличи плътността на транзисторите и да се увеличи производителността на чиповете.

Специализиран софтуер, технологии за обработка на определени метали, оборудване за производство на памет тип HBM и самата такава памет - всичко това ще изисква специален лиценз за износ за доставка от Съединените щати в други страни, но за най-близките си съюзници властите са готови да направят изключения под формата на опростена процедура за получаване на такива лицензи.

Нидерландия и Япония могат да бъдат сред американските фаворити, но само ако са готови да подкрепят подобни ограничения от своя страна. С нарастващото значение на китайския пазар за Нидерландия и Япония, властите на двете страни са изправени пред труден избор между политическа лоялност към влиятелен съюзник и материално благополучие.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Свързани новини