Last news in Fakti

28 Юни, 2024 11:38 1 366 15

САЩ искат пълна забрана на китайските електромобили

  • китайски електромобили-
  • сащ-
  • забрана

Освен като заплаха за пазара, те са разглеждани като заплаха за националната сигурност

САЩ искат пълна забрана на китайските електромобили - 1

Съединените щати може да забранят шофирането на китайски електрически автомобили. „Умните“ технологии, които са натъпкани в съвременните китайски автомобили, могат да събират и предават данни на КНР, включително на военните, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо в Камарата на представителите. В тази връзка се предлага или намеса в софтуера им, или пълно премахване от американските пътища.

Все още не е ясно дали ще бъдат забранени „батерийните“ китайски коли или ще се намери начин за наблюдение на „умната“ електроника, но този въпрос вече се обсъжда на високо ниво. Във всеки случай всички данни, събрани от електрически автомобили, трябва да се съхраняват в Съединените щати, отбеляза Раймондо.

Тя припомни още, че Китай вече ограничава използването на електрически автомобили, произведени в САЩ - в частност Tesla. Още през 2021 година китайските власти частно помолиха служители на държавни компании да не карат Tesla до работните си места, както и да не ги карат в райони, където живеят служители, свързани с националната сигурност. Използването на Tesla беше забранено на територията на военни комплекси, болници и летища.

Причината беше подобна: твърдеше се, че електрическите автомобили могат да събират фото и видео материали, данни за маршрути и собственици на автомобили с цел предаването им на правителството на САЩ.

Информацията за ново затягане на политиките по отношение на китайските автомобили последва решението за повишаване на митата от 25 на 100 процента. След САЩ, и Европа решиха да увеличат митата, но не толкова драстично. А, както знаем, Европа е много по-важен пазар за производителите на „зелени“ автомобили от Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    Ама преврата в Боливия не успя.Как ще си правят сами електрички?
  • 2 китайски балон

    19 5 Отговор
    Хахаха, иде инфлационно торнадо, вижда се от балона!
    А с краварските обори, пардон заводи в Китай, кво правим?
  • 3 свидетел

    22 6 Отговор
    Фащ са обречени !
  • 4 Ония с Фордо

    13 4 Отговор
    Ако искате да бе ви следят постоянно изхвърлена смартфоните и карайте коли произведени до 1995 г.

    Коментиран от #10

  • 5 ПРАВИЛНО

    6 22 Отговор
    Изобщо китайски стоки не следва да бъдат купувани… преди година се излъгах и за първи път си купих чайна майна климатик мощен скъп и прескъп климатик, който от седмица вече не работи…проблем с платката. Имам монтирани шест други климатици на разни места…всички по-стари и много по използвани…всички работят прекрасно, а чайна…майна скъпият боклук се спомина!

    Коментиран от #8, #11, #12, #13

  • 6 Анджо

    3 8 Отговор
    Китай го закаса и ще видиме след два..три год. на каде ще задуха вятърът на промяната. Колко нагли излезнаха чайниците.

    Коментиран от #9

  • 7 Искат СрАЩ,ама не са в

    5 2 Отговор
    позиция която може нещо да направи освен да направят едно пръъъъъц и да оцапат гащите.
  • 8 Преди колко деситлетия ти е

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "ПРАВИЛНО":

    този климатик,който от седмица не работи,защото моя бе китайски от 2001г. и го смених миналата година 2023г. с Дайкин,а старият работеше без проблем но някакви лагери се бяха разбили и никой не искаше да го оправи,а той тракаше като трактор и създаваше шум навън,а в къщи хладно все едно е нов.Та ето ти нещо реално китайско,което работи и сега вече 23г.,но при близък на вилата му като външният шум не пречи на никого.
  • 9 Ами като гледам китайското

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анджо":

    закъсване,много ми се иска и ние така да сме закъсали като тях. Гледам през ден пишат европедалите ще забарняваме китайските коли,а на следващия не няма защото европедалската автомобилна индустрия загива без китайската. Мале хич нямате нищо в куквичите хралупи на раменете си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 параноя тресе обора

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПРАВИЛНО":

    Тия по себе си ли съдят ?
  • 12 Само питам

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПРАВИЛНО":

    Че то други климатици има ли на пазара ?
  • 13 интересно

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПРАВИЛНО":

    А нещо друго което да не е Китайско имаш ли ?

    Коментиран от #14

  • 14 Обонго

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "интересно":

    Веднъж си купих китайска дъвка и после една година след туй...отзади ми излазяха балончита!
  • 15 Явно ще пратим

    3 1 Отговор
    свободната търговия безвъзвратно в миналото. Заедно с автомобилната промишленост в Европа. Нищо, ще постигнем целите на зелените талибани. Поне ще има някой доволен.