Отидете към основна версия

1 095 18

Според СЗО радиацията от мобилни телефони не увеличава риска от рак на мозъка

  • рак на мозъка-
  • смартфон-
  • вълни-
  • излъчване

Няма връзка между използването на мобилни телефони и повишения риск от ракови заболявания

До това заключение се стига след последния преглед на глобалните данни, поръчан от Световната здравна организация (СЗО). Въпреки значителното увеличаване на използването на безжични комуникационни технологии, не е имало пропорционално увеличение на случаите на рак на мозъка, се казва в документа на СЗО.

Това важи както за хората, които говорят дълго време по телефона, така и за тези, които използват мобилни устройства повече от десет години. Анализът включва 63 проучвания, проведени от 1994 до 2022 г. Данните са оценени от 11 изследователи от 10 страни, като в работата е включена и Австралийската агенция за радиационна защита.

Работата оценява въздействието на радиочестотите, използвани в мобилни телефони, телевизори, бейбифони и радари, върху човешкото тяло. Не са установени повишени рискове в нито един от случаите. Разгледани са рак на мозъка при възрастни и деца, рак на хипофизната жлеза, рак на слюнчените жлези, левкемия, както и рисковете, свързани с използването на мобилни телефони, базови станции, предаватели и излагане на радиочестоти по време на професионални дейности. Изследвания върху други видове рак ще бъдат представени отделно.

СЗО и други международни здравни агенции също по-рано заявиха, че няма доказателства за неблагоприятни последици за здравето от радиацията, излъчвана от мобилни телефони, но призоваха за повече изследвания. Международната агенция за изследване на рака понастоящем класифицира радиацията на телефона като „възможно канцерогенна“ в клас 2B, категория, която се присвоява, когато не може да се изключи възможна връзка.

За последен път СЗО публикува оценка на доказателствата, свързващи мобилните телефони с рака на мозъка през 2011 г., а сега консултативната група на агенцията призовава за преразглеждане на класификацията въз основа на новите данни. СЗО ще публикува официално констатациите си през първото тримесечие на 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.

Свързани новини