Отидете към основна версия

691 14

Смяната на часовника влияе върху увеличаването на пътнотранспортните произшествия

  • зимно часово време-
  • катастрофи

Това се доказва от две независими изследвания

Екипи от Автомобилната асоциация на Великобритания (AA) и Tesco Bank решиха да тестват как смяната на часовниците през есента увеличава шансовете ни да попаднем в пътен инцидент. The Daily Mail пише за резултатите от изследванията на двете компании.

Според оценките на АА броят на пътнотранспортните произшествия се увеличава с 11% през двете седмици след смяната на часовника. Също така в час пик този показател се повишава с още 6%, което означава, че е необходимо да се предупреждават шофьорите да бъдат нащрек в първите дни след преминаването към зимно часово време.

Tesco Bank Motor Insurance също потвърждава тези данни. По техни оценки броят на плащанията за щети от пътни инциденти се увеличава със 17% именно със смяната на часовниците. Особен скок в тези плащания се наблюдава точно в края на октомври и началото на ноември, тоест седмица и половина до две след прехода към зимното часово време.

АА е анкетира група шофьори за поведението им през първите седмици след смяната на стрелките на часовника. Почти три четвърти от шофьорите се оплакват, че са заслепени от слънцето през есента. Около 40% от шофьорите съобщават, че тъмните сутрини и вечери са най-лошото време за шофиране през есента, особено след лятното часово време.

Според АА статистиката „ясно показва, че когато часовниците се върнат назад, виждаме увеличение на инцидентите. Много от тях биха могли да бъдат избегнати, ако се направят малки промени в навиците за шофиране. Отблясъците от ниско разположеното слънце могат да усложнят процеса на шофиране, но е възможно да се контролира този процес. Призоваваме шофьорите да включват основни светлини по-рано, за да могат всички участници в движението да се виждат “, казват от АА.

Според експертите именно есента, особено след смяната на часовниците, е най-голямото изпитание за шофьорите, затова препоръчва на всички водачи да спазват правилата за движение, да проверяват техническата изправност на автомобилите си и да наблюдават останалите участници в движението.

Представителят на Tesco Bank Дейв Томпсън също съветва шофьорите да оставят разстояние между колите, редовно да следят за чистотата на предното стъкло и прозорците и внимателно да следят пешеходците и велосипедистите. Ако шофьорът има проблеми със светлочувствителността, специалистът моли да не се страхува да отиде на офталмолог и да провери зрението си.

„Смяната на часовниците потапя вечерите в мрак и нашите данни показват, че тази промяна води до увеличаване на исковете за пътнотранспортни произшествия. Затова ви молим да бъдете особено внимателни, за да намалите вероятността от сблъсъци. Шофьорите се съветват да дадат повече място на другите автомобили, да увеличат времето за пътуване и да се уверят, че другите участници в движението могат да ги видят. И, разбира се, определено трябва да проверите техническото състояние на вашия автомобил преди началото на зимния период ", завършва Томпсън.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини