Отидете към основна версия

8 390 19

Искат оттегляне на промените в Закона за пътищата (ВИДЕО)

  • законопроект-
  • движение по пътищата

В законопроекта липсва административна реформа

Снимка: Shutterstock

Разделянето на Закона за движение по пътищата в три отделни акта е неотменимо (Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства - бел. ред.). Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Института за пътна безопасност (ИПБ) Руслан Вуцов.

"Ние не сме против разделянето на Закона, а против това, че се прави по един механичен начин. Юристите са обединени в идеята, че трябва да се върви към създаване на един кодекс за пътна безопасност и движение по пътищата, а не да продължаваме да променяме законите", коментира Диана Русинова, която е експерт в института.

"Ние знаехме, че Законът ще бъде разделен от половин година, получихме покана миналата сряда от МВР за участие в обсъждания този понеделник, който мина. Самите текстове за обсъждане бяха качени в петък в 14, 00 часа, т.е. за 72 часа трябваше да се подготвим", разказа Русинова.

По време на кръглата маса не са били представени експертите от работната група, която е съставила текстовете. Те не са присъствали и не са се включили в дискусията.

От института са разочаровани, че в законопроекта липсва административна реформа.

Следващата седмица ИПБ, неправителствени и браншови организации ще поиска работната група, която се кани да внесе Закона за гласуване на първо четене в НС да го оттегли и да започнат разговори с браншовите организации и с експертите, за да се изчистят спорните текстове.

Подробности и примери за проблемите в ЗДП гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини