24 Април, 2018 12:21 1 549 10

Експерти: Законопроектът за движение по пътищата е неефективен

  • движение-
  • пътища-
  • закон-
  • експерти-
  • законопроект

Заложените текстове в законопроекта за движение по пътищата не са добри и няма да доведат до намаляването на инцидентите и жертвите на пътя. Това заявиха представители на неправителствени организации, които взеха участие в обсъждането на работните проекти на Закона за движението по пътищата, Закона за водачите на моторни превозни средства и Закона за пътните превозни средства.

Според Диана Русинова, която е експерт в Института за пътна безопасност притеснителното е, че властимащите се опитват да прокарат промените на бързо и на тъмно и нищо не се променя за добро.

„Аз не видях и не се уверих за себе си, че предлаганите промени лежат върху сериозен и задълбочен анализ на пътно-транспортните проблеми и инциденти. Когато решенията не лежат върху анализ и търсене на причината за тях, ние просто даваме някакви решения без да сме сигурни какъв ще е резултатът от тях. Ще ви дам пример, за да ме разберете. В новия закон предлагат увеличение на глобата за преминаване на червен светофар от 100 на 150 лева, а в същото време наказанието за шофиране без винетка е 400 лева”, коментира експертът, цитиран от actualno.com.

Русинова твърди, че за да има ефективна промяна трябва да има административна реформа по отношение на глобите, както и сегашният модел за пътна безопасност да бъде подменен, защото сегашния не дава резултат.

Йонко Иванов от съюза на преподавателите по авто-мото подготовка заяви, че в новия закон липсват текстове за по-доброто обучение на водачи на моторни превозни средства и, че той не вижда ново от сега съществуващия с тази разлика, че вече ще е разделен на три.

„Законът трябва да бъде ясен, точен и достъпен като четиво, което да се спазва от неговите ползватели. За момента това нещо не се вижда. И няма червената линия, която да дава нова политика на темата пътна безопасност. Това означава, че така написан този закон няма да допринесе с нищо за намаляването на жертвите по пътя”, коментира Иванов.

Според него в новия закон има много пропуски и не е вменена отговорност на общините и институциите, че и те носят отговорност за пътно-транспортните произшествия. Не е ясно също така и къде отиват средствата от събраните глоби.

В новите текстове, подложени на обсъждане бившият депутат Настимир Ананиев видя липса на политическа визия за развитието на пътната безопасност.

„Не може един министър да казва, това може, това правим. Също така да казва, че министерството няма капацитет. Цялата философия на Закона трябва да дава идея за нещо ново, че държавата иска да се справи с този проблем. Аз нямам такова усещане. Механично разделяне на закона на три, добавки от различни наредби и за съжаление много малко нови неща, например бонус-малус, която не е виждам да е заложена в текстовете. Ще я има ли, няма ли да я има. Новите водачи и ще могат ли да карат с придружител, ще се дава ли книжка на 17 години както се говореше? Някак си няма визия в този нов законопроект”, коментира той.

Като добър знак определи борбата със системния нарушител, както и въвеждане на дигитален технически паспорт на автомобилите и вкарването на сервизите в регистрационен режим.

Промените засягат и колоездачите, които ще трябва да се движат с каски и жилетки, ако бъдат приети. А децата под 14 години няма да могат да карат върху пътното платно ако не са с придружител, коментира Радостина Петрова от „Велоеволюция”. Досега тя важеше за лицата под 12 години.

„Смятаме, че новите промени по-скоро са необмислени относно ефектите, до които ще доведат за велосипедното движение. Най-фрапиращото нововъведение е задължението за носене на жилетки и каски винаги при движение с велосипед. Това е една почти рестриктивна мярка, която ще доведе до по-малко велосипедисти на пътя, но няма да доведе до намаляване на тежките последствия от пътните произшествия с велосипедисти. Няма държава в Европейския съюз, която да има такова изрично задължение да се носят каски и жилетки”, категорична е Петрова.

Тя добави още, че от законопроекта са изключени тротинетките, мотобордовете, ховърбордите и едноколесните, които също са транспортни средства и ако те се забранят какво да прави бизнеса с тях. Неясно остава светофарите за колоездачите с две или три светлини ще са. Не е изяснено още и каква е разликата между велоалея и велопътека.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев, каза, че това е само началото на обсъждането на новите текстове и докато бъдат приети окончателно текстовете, най-вероятно те ще претърпят пълна промяна.

„Убийството по пътя, това което се случва няма цвят. Всички сме готови да подкрепим добрите предложения. 60% от катастрофите са по вина на водачите, друг специалист от неправителствения сектор казва 20-25% по вина на транспортните средства. Останаха 5-10% за МВР, т.е. за глоби” каза Радев.

Според него обаче те нямат дисциплинарщ ефект. Затова трябва да се наблегне на обучението на шофьорите, както искат повечето неправителствени организации, защото тези са онези, които карат едни машини, едни оръжия, които убиват хора, допълни силовият министър. Категоричен е, че трябват кардинални промени в закона, а не козметични и държавата ще трябва да намери средства за тяхното реализиране. И добави, че ще разчита на неправителствените организации, защото промените, предложени от транспортното, регионалното и вътрешното министерство не са дали особен резултат.

Началникът на „Пътната полиция” комисар Бойко Рановски обяви, че ако водач извърши три тежки нарушения в рамките на две години, той ще остане без книжка и ще трябва да се яви на изпит. Рановски добави още, че с приемането на новите текстове ще отпадне преценката на контролния орган дали даден шофьор е психически годен да управлява автомобил.

„По сега действащия текст пътният полицай трябва да преценява, по новия текст ще се изисква документ, защото на полицая не му е работа да преценява. Той работи с документи. В новия текст сме вкарали изискването да се представи необходимия документ, така че да няма преценка на контролния орган”, каза Рановски.

Въвежда се и задължителна дистанция между пътните превозни средства. В проекта е записано, че минималната дистанция на път извън населено място е 40 метра, на скоростен път е 60 метра, а на магистрала 70 метра. Контролът дали е спазена дистанцията ще се прави от технически средства, за които “Пътната полиция” ще поиска средства от държавата. В сегашния закон преценката за дистанцията беше отговорност на водача, добави Рановски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 333

    8 0 Отговор
    МАРОДЕРИ! На гърба на жертвите вдигат глобите, но без резултат. Използват умрелите за да си пълнят пробитата от корупция хазна.
  • 2 ер5е3

    5 0 Отговор
    СКАПАНА КОЛОНИЯ
  • 3 4567

    2 5 Отговор
    1/спиране на такситата,спиране на продажбите на коли
    2/каторг за жени шофьори и цигани ,които карат кола
    3/за другите докторска степен и всички категории
    4/гаранция от 1000000 лева за притежание на кола
    5/1000000 данък на кола
  • 4 Пешо

    2 0 Отговор
    Сега действащия закон е в пъти по-добър от това, което тези тъпани подготвят.
  • 5 АнтиЕС

    4 0 Отговор
    Каква е тази дистанция на магистрала? Какво става с дистанцията като те изпреварят или ти изпревариш и въобще как ще става тази маневра или ще забранят изпреварването? Да ми посочат нашите плиткоумни законотворци в коя държава има задължителна дистанция, знаят ли какво са 70м. и как ще ги определяме или ще си монтираме на таблата лазерни ролетки да ни измерват разстоянието. Дистанцията я определя водача,в зависимост от скоростта и пътните условия,но на сегашните курсове явно не ги учат на това!

    Коментиран от #7

  • 6 Пеньо

    1 0 Отговор
    Важни са детайлите. Там където има възможност за субективна преценка корупцията ще си остане.
  • 7 проста сметка

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиЕС":

    И в момента има предписание каква трябва да е дистанцията, но в малко по-сложен формат - 3 сек. между колите. Усложнява преценката, но е доста по-добре измислено, защото примерно при максимално разрешена скорост от 130км/ч по магистрала, излиза че за 3 сек. изминаваш ~110 метра, дори и да имаш 1 сек. за реакция при извънредна ситуация пак оставащите 2сек. или 70-80 метра за спиране е достатъчно. Просто трябва да се въведе контрол и солидни глоби, пример е Унгария, но там по големите пътища имат и маркери, които водачите могат да ползват и спазват. Предложените 70 метра са крайно недостатъчни пред вид сътоянието на пътищата и автомобилите, няколко пъти ми се е налагало да спирам почти до 0 по магистрала с кола напълно преминала технически преглед и пак разстоянието е огромно, да не говорим че поне 1/3 от водачите не спазват ограничението 130-140.
  • 8 Язе

    0 0 Отговор
    Взимам книжка, пазете се!
  • 9 зомби килър

    1 0 Отговор
    Целта никога не е била ,не е и сега безопасноста на пътя ,целта е власт ,рекет ,субективизъм и събиране на пари.
  • 10 1234

    0 0 Отговор
    Сега тия ,,умници"да ми обяснят КАК ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ ДИСТАНЦИЯТА ,КОГАТО ТРЪГНЕШ ДА ИЗПРЕВАРВАШ ТОЯ ПРЕД ТЕБЕ?"Като не ви стига пипето защо се захващате с тая работа?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове