Отидете към основна версия

6 087 41

Любомира Ганчева, зам.-председател на ПП АБВ: Проектът АЕЦ ''Белене'' е нужен на България

  • зелена сделка-
  • любомира ганчева-
  • абв-
  • енергетика-
  • факти-
  • лили маринкова

''Енергетиката е част от нашия ежедневен живот'', заяви Любомира Ганчева в студиото на ФАКТИ

Снимка: ФАКТИ

''На първо място със сигурност - ти, ако не знаеш къде искаш да отидеш, винаги ще стигнеш на някакво друго място. Това е причината ние от ПП АБВ тази година, когато организираме четвъртия международен енергиен форум, тази година фокусът, който сме избрали, е да бъде върху енергийната сделка, или ''Зеления договор'', или ''Зеления пакт'', както и да се превежда на български език. И най-важното: какво ще бъде отражението му за България. Тоест, по какъв начин той ще даде отражение не само върху енергетиката, а върху икономиката, върху живота на всеки един българин, защото има едно погрешно схващане, че енергетиката е нещо много елитарно, че то е само за експерти. Едва ли не, когато става дума за енергетика - хората не ги вълнува толкова много. Но енергетиката е част от нашия ежедневен живот'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, като поводът за думите ѝ е предстоящият четвърти международен енергиен форум.

''Това какви цени ще имаме на електроенергията, това колко ще бъде достъпна тя, това какви цени ще имаме за отопление... всичко това зависи от решенията, които се взимат в сектор ''Енергетика''. Ние от ПП АБВ винаги сме били изключително последователни в тази посока'', каза още Любомира Ганчева.

''Изключително притеснително за мен е, че се коментира в момента този казус: защо правителството подпомага действието на ТЕЦ ''Марица Изток 2''. Но не се коментира защо до момента държавата подпомагаше действието и работата на ТЕЦ ''Марица Изток 1'' и ТЕЦ ''Марица Изток 3''. Ние от АБВ винаги сме били срещу тези двойни стандарти - срещу това ти да извадиш един факт и да искаш конкретни мерки, в случая оставки, точно от него, а да не гледаш нещата в цялост. Отделният въпрос е: има ли нужда в момента българската енергетика от действието на ТЕЦ-овете, т.нар, тези централи? Отговорът е - да. Ще ни наложи ли Европейският съюз да ги затворим в рамките на десетилетие? Вероятно да. Но не сме подготвени. Кое ще направи тези заместващи мощности? Все още няма яснота, ще се случи ли например проектът АЕЦ ''Белене''. Нещо, което ние от АБВ последователно, за петте години от нашето съществуване, сме се борили, защото той е нужен на българската енергетика, оттам и на икономиката, и на бита'', заяви ощe Ганчева.

Зам.-председателят на АБВ посочи, че в рамките на Европейския съюз енергийната бедност е най-висока в България, ''По всички най-лоши класации - България води'', добави тя.

Целия разговор вижте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини