ФАКТИ.БГ

"Зелената сделка" на Европа ще унищожи българската енергетика

Млади и стари безработни ще напуснат България. Рухва държавата

Публикувана: 16 Януари, 2020 16:04
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3563
"Зелената сделка" на Европа ще унищожи българската енергетика
Инж. Щерьо Щерев е бивш директор на "Мини Марица-Изток" ЕООД
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Европейска зелена сделка” не е сделка, силово ни се налага оскъпяване на тока от ТЕЦ до пълния им фалит. Минно-енергийният комплекс „Марица-изток” е „ключовият камък” на българската енергетика. С ликвидацията му рухва и тя. Негативните последици за България ще бъдат многократно по-тежки от тези след спирането на четирите ядрени блока в АЕЦ „Козлодуй”. Разходите за връщането и обслужването на ползваните банкови кредити ще се калкулират в цената на ел. енергия от новите ВЕИ и резервиращите ги мощности. Тя ще бъде твърде висока и непосилна както за битовите, така и за промишлените потребители. Освен това качеството на ел. енергия от ВЕИ не може да се регулира само чрез съществуващите ВЕЦ, тъй като акумулираните в тях ограничени количества вода са за други приоритети - на първо място за питейни нужди, на второ за поливане в земеделието и на последно място за производство на ел. енергия. Енергетиката е „ключовият камък” на националната ни икономика. С рухването ѝ ще фалират малките, а след това и големите индустриални предприятия. Ще се ликвидират стотици хиляди работни места. Млади и стари безработни ще напуснат България. Рухва държавата. Силовото налагане на „зелените” политики ще разруши единството в Европейския съюз и ще го превърне в икономическо, военно и политическо джудже, което ще загуби световния си авторитет и политическата си независимост.

Енергетиката е в основата на икономиката на една държава. Колкото по-евтина електрическа енергия се произвежда и предлага, толкова по-конкурентна е промишлената продукция, икономиката е стабилна, а стандартът на живот на всички граждани в държавата е по-висок.

Преди да бъде наложен квотният данък върху емисиите на въглеродния диоксид /СО2/, цената на електрическата енергия, произвеждана на база местни лигнитни въглища, бе над два пъти по-ниска. Така например, цената на 1 МWh от ТЕЦ „Марица-изток 2” бе под 70 лв.

Основание за налагане на квотния данък е широко пропагандираната лъжа за вредата от СО2. С него „зелените” пропагандисти обясняват промените в климата, влошеното здраве на жителите на големите градове, сушата и наводненията, резките застудявания и големите горещини. Обясненията на непредубедените световноизвестни учени се потискат и не се популяризират в обществото, защото не обслужват комерсиалните интереси на големите корпорации и банки. Щедро се финансират „зелените” партии и неправителствени организации, които с шумна пропаганда внушават страх от СО2 сред неосведомените граждани. Но той не е определящ фактор за климатичните промени.

Върху земната температура основно влияние имат, на първо място, водните пари и твърдите прахови частици. Те изпълняват ролята на филтър, който пропуска слънчевата и космическата радиация до земната повърхност. В същото време те регулират обратното топлинно излъчване от Земята към Космоса. Тези природни процеси са научно обяснени и доказани, както и климатичните цикли на повишаване и понижаване на средната земна температура.

Съвременните ТЕЦ-ове, изгарящи въглища, имат електрофилтри, които пречистват димните газове и задържат над 99 на сто от твърдите прахови частици.

Въглеродният диоксид не е отровен газ, не е агресивен газ. Той е инертен газ, необходим за всички земни растения, както кислородът е необходим за всички живи организми. Той стимулира растежа на горските и селскостопанските насаждения, повишава тяхното плодородие, увеличава устойчивостта им на суша.

Количественото му натрупване в атмосферата зависи както от битовите и промишлените емисии, така и от естествените – гниещите процеси в околната среда и в многократно по-голяма степен от вулканичната дейност на Земята. Историята е отбелязала как изригването на няколко големи индонезийски вулкани в различни исторически периоди са предизвикали промени на климата в продължение на години. Ние самите бяхме свидетели на последиците над цяла Европа от изригването на един вулкан в Исландия, а там те са десетки. Количеството на СО2 в атмосферата зависи в не по-малка степен и от количеството и качеството на горите на планетата.

Тези научно обосновани факти се пренебрегват от „зелените” политици, оглавили Европейския парламент /ЕП/ и Европейската комисия /ЕК/. Председателят на ЕП г-жа Урсула Фон дер Лайен прие присърце утопичната кауза на зелените партии за нулеви емисии на СО2 до 2050 г.

Тя провъзгласи своите непосредствени политически, екологични приоритети в така наречената „европейска зелена сделка”, чрез която цели в съкратени срокове да узакони в Европейския съюз ликвидирането на всички енергийни, промишлени и битови източници на въглеродни емисии, независимо какво ще струва това на отделните държави и техните граждани.

Но това не е сделка. Силово ни се налага чрез увеличаване на цената на квотите за СО2 оскъпяване на ел. енергия от ТЕЦ на лигнитни въглища до финансовият им фалит. Чрез нови европейски закони и директиви ще бъдем принудени да ликвидираме работещи инвестиции за милиарди левове, които носят дивиденти на държавата и могат да работят ефективно поне още 20 години.

В замяна на това не ни се дава нищо. Предлага ни се да ползваме кредити от целево сформирани банкови фондове за инвестиране първоначално в реконструкция на ТЕЦ за преминаване от лигнитни въглища на природен газ, както и за изграждане на ВЕИ-паркове и съпътстващите ги гигантски акумулатори, каквито на практика все още няма.

Това е прекалено скъпо „удоволствие” за бедна България. Цената на доставяния у нас природен газ е близо два пъти по-висока от тази, внасяна в Германия. Тя няма да се намали, тъй като амортизациите на милиардите инвестиции в нови тръбопроводи и изграждането на базата за приемане на танкери с LNG край Александруполис ще се включат в цената. След изграждането на достатъчно заместващи мощности от ВЕИ ще бъдат ликвидирани и ТЕЦ-овете на природен газ по пътя към „заветната” цел – нулеви емисии на СО2, преди да са изплатили банковите си кредити. С реализирането на тази „зелена сделка” България ще касира загуби за милиарди левове:

- Не можем да оползотворим най-голямото си природно богатство –„черното злато” – лигнитното находище „Марица-изток”, със запаси от над 2 млрд. тона.

- Ще са необходими кредити от стотици милиони лева за саниране на минните изработки, за да не се превърнат в опасни екологични язви.

- Губим на 100 процента енергийната си независимост;

- Губим евтина електрическа енергия за бита и индустрията, ако не е квотният данък;

Минно-енергийният комплекс „Марица-изток” е „ключовият камък” на българската енергетика. С ликвидацията му рухва и тя. Негативните последици за България ще бъдат многократно по-тежки от тези след спирането на четирите ядрени блока в АЕЦ „Козлодуй”. Разходите за връщането и обслужването на ползваните банкови кредити ще се калкулират в цената на ел. енергия от новите ВЕИ и резервиращите ги мощности. Тя ще бъде твърде висока и непосилна както за битовите, така и за промишлените потребители. Освен това, качеството на ел. енергия от ВЕИ не може да се регулира само чрез съществуващите ВЕЦ, тъй като акумулираните в тях ограничени количества вода са за други приоритети - на първо място за питейни нужди, на второ за поливане в земеделието и на последно място за производство на ел. енергия.

Енергетиката е „ключовият камък” на националната ни икономика. С рухването ѝ ще фалират малките, а след това и големите индустриални предприятия. Ще се ликвидират стотици хиляди работни места. Млади и стари безработни ще напуснат България. Рухва държавата.

Нима за такава мрачна перспектива сме мечтали, когато кандидатствахме за членове на Европейския съюз?

Неговите създатели преди 70 години подписаха договор за мирно и равноправно сътрудничество при възстановяването на разорената от Втората световна война Европа на базата на стоманата и въглищата. Днешните западноевропейски лидери прокарват разделителни линии между богатите западни и бедните източни държави, членки на съюза. Политиките за икономическо развитие на „две скорости” задълбочава разликите в стандартите на живот.

Силовото налагане на „зелените” политики ще разруши единството в Европейския съюз и ще го превърне в икономическо, военно и политическо джудже, което ще загуби световния си авторитет и политическата си независимост. Ако България се чувства равноправен член на този съюз, трябва ли безропотно да приема тези пагубни политики, преследващи егоистични цели? В историята ни няма българско знаме с девиз за „преклонената главица…”

Източник: "Гласове"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гиш
1 Отговор
Вече от нищо не ни е страх, чиче. Плашиха ни с какво ли не и вече сме безстрашни.

Оценка:
-6 +23

незнайко
2 Отговор
ЗАПОЧНА СЕ ! ТОВА ГО ЗНАЕХМЕ ОЩЕ КАТО НИ НАКАРАХА ДА СПРЕМ БЛОКОВЕ 1,2,3,4 НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ! Това за ТЯХ, ЕВРОДЖЕНДЪРИТЕ беше трън в очите им !!! Понеже знаят, че сме послушни, сега е следващата им стъпка !!!

Оценка:
-5 +40

Бойко Борисов
3 Отговор
Вярно казано, но е в наш интерес да не го разгласяваме, че хората виждайки безпътието и липсата на перспектива в България, още сега ще почнат да я напускат, а това не може ПП ГЕРБ да си го позволи

Оценка:
-1 +25

Behemoth
4 Отговор
Абе никой няма да ви спира ТЕЦ овцете бе ...просто трябват инвестиции в очистващи съоражения ...ще спрат малките тецове на Ковашки но не и Мариците те са със специален статут ...

Оценка:
-20 +7

ааааааааааа
5 Отговор
Зелените паразити са на хранилка при Сорос ,аз от кога казвам ,че тия плужеци трябва да се убият и не само тях ами целите им семейства !

Оценка:
-5 +31

Ал та фанах Атаопънах
6 Отговор
Отказахме от 4 реактора за празни обещания, мисля че е малко късно да се унищожи това което го няма вече.

Оценка:
-1 +23

оня с коня
7 Отговор
Доста страни от Източна Европа ЗАИГРАВАТ ДИРЕКТНО СЪС САЩ,като Полша е Начело в това Отношение,следвана от Унгария.Така че нямаме абсолютно никакъв проблем да си "втвърдим" Политиката в ЕС и да се Ориентираме ПО-АКТИВНО към Америка,което пък почти сигурно ще рефлектира в Размера на Еврофондовете за БГ.Но,...Бат Бойко затова е Начело на Страната- за да направи ТРЕЗВА РАВНОСМЕТКА какво губим и какво Печелим при различните Варианти.

Оценка:
-18 +3

Гост
8 Отговор
като гледам цената на ток в Румъния се замислям че не е лошо да сме енергийно зависими и да вкарваме по евтин ток.

Оценка:
-7 +8

Анонимен
9 Отговор
Много точна статия ! Предложението на зелените комунисти цели единствено на напълни джобовете на спонсорите им . А всички ние ще трябва платим цената

Коментиран от #11, #15


Оценка:
-4 +20

Коко
10 Отговор
Платена статия отвсякъде. Платена, та дрънка.

Коментиран от #12


Оценка:
-20 +5

да питам
11 Отговор

До коментар #9 от "Анонимен":


и как ще я платим? мислиш ли че някой ще допусне след 10 год. бунт в Европа? споко хора. е те такива като тоя чичо, ни докараха до тук.

Оценка:
-14 +1

гост
12 Отговор

До коментар #10 от "Коко":


много си прав. като рухне държавата кво? то и без това рухва. ще се прави нова държава и това е. дано е по-хубава от настоящата.

Оценка:
-3 +8

Евала
13 Отговор
Най-после един мислещ и знаещ човек да бъде допуснат до по- широка публика. Браво

Оценка:
-0 +21

Госあ
14 Отговор
Аборигени 🤣 с една дума.

Оценка:
-4 +4

Госあ
15 Отговор

До коментар #9 от "Анонимен":


Ще плащаш,ти к'во, искаш само да получаваш ли ? 😂 Къде то има това бе ?

Оценка:
-6 +0

Госあ
16 Отговор
Тоя не знам за какво говори,но ядрената енергетика във Франция е 72 % от микса на Франция, а соларите два процента. Всъщност, някой знае ли при нас колко са ? Освен това, френският министър на енергетиката, който беше много против АЕЦ го изритаха и вече изобщо не се говори за веита и шменти капели. Апропо, Макрон застана зад ядрената енергия като възможно най екологичната и рентабилна енергия.

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +17

Госあ
17 Отговор

До коментар #16 от "Госあ":


Уоууу 6% солари (Франция 2%) ,6% перки,54% въглища и боклуци у бг'то 👌🤣 после що въздуха бил мръсен и тока скъп 😂

Коментиран от #18


Оценка:
-6 +8

Госあ
18 Отговор

До коментар #17 от "Госあ":


Майка плаче,грамофон свири 🤣🤣🤣 старци вият нейде в полето...

Оценка:
-1 +10

Петър
19 Отговор
Силовото налагане на „зелените” политики ще разруши единството в Европейския съюз и ще го превърне в икономическо, военно и политическо джудже - това е видно особено в България.

Оценка:
-0 +8

ДОСЕТЕТЕ СЕ
20 Отговор
СЕГА ДОСЕТИХТЕ И СЕ ЗАЩО ЕРДОГАН КУПИ «ТЕЦ ВАРНА»
ЗАЩОТО ТЯ Е ПРОЕКТИРАНА ДА РАБОТИ НА ВИСОКОКАЛОРИЧНИ ВЪГЛИЩА ОТ ДОНБАС И БЕЗ КОНСТРУКТИВНА ПРЕРАБОТКА КОТЛИТЕ РАБОТЯТ ДИРЕКТНО НА ГАЗ.
ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА КАКВИ РАЗБОЙНИЦИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЛЕД 1989 И КАК РАЗПРОДАДОХА СРЕЩУ ПОДКУПИ И ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ПОДРЪЖКА ДЪРЖАВАТА -ОСВЕН ТОВА СА БЕЗХАБЕРНИ - ВИЖТЕ СЛУЧАЙТЕ ПЕРНИК,БОТЕВГРАД И Т.Н.

Оценка:
-0 +10

Haha
21 Отговор
И няма да има къде да се горят отпадъците нс целия свят. А Мариците в момента ни дават един от най скъпия ток, за което да благодарим на Костов.

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +3

333
22 Отговор

До коментар #21 от "Haha":


Не е само Костов, всички са. Това беше преди 20 години. Няма толкова дългосрочни договори. Всяко едно правителство е подписвало договори и анекси, да не говорим, че едните са от 2006, когато Костов беше никой.

Оценка:
-0 +2

Матей
23 Отговор
Зелените фундаменталисти си развихриха коня,знят че тук,в България няма никой да им гъкне,управниците са добре захранени и абсолютно зависими.Нашата страна се очертава първа да падне в неравния бой с щатските директиви за икономически заробващи мерки.Изкараха по тв. и едно тукашно момиче и го накарали да се държи като Грета ТУмберг,да се моли,спрете да ползвате дърва и въглища за отопление,не може да се диша.Ами кой разори хората,които масово се отопляваха на ток и не пестяха, а сега са на твърдо гориво?Май искат да забранят и тях,чу се за еко данъци и глоби,това минава всякакви граници,искат да уморят хората от студ ли?

Оценка:
-0 +4

Чакайте квоти и за дълголетие...
24 Отговор
До 35 г. И после на салам......

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

ТОП 5