Last news in Fakti

31 Март, 2020 20:41 5 321 25

Любомира Ганчева, АБВ, пред ФАКТИ: България няма енергийна независимост

  • закона за енергетиката-
  • любомира ганчева-
  • абв

Зам.-председателката на АБВ коментира притеснителни неща относно внесени поправки в НС, касаещи Закона за енергетиката

Любомира Ганчева, АБВ, пред ФАКТИ: България няма енергийна независимост - 1
Снимка: ФАКТИ

''На 3 март и в продължение на едни две седмици, чухме от управляващи, от премиера, от представителите на Министерството на енергетиката за ''огромното постижение'' да се намали цената на природния газ. Всъщност, тази позиция, че трябва да бъде намалена цената на природния газ, за първи път, още преди две години, ние от АБВ я защитихме, и то не за друго, а защото почива на фактите. Има решение на Европейската комисия от 2018 г., забележете, от май месец, което казва, че има основание ''Газпром експорт'' да намали цените на доставка на природен газ за Европа'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на политическа партия АБВ Любомира Ганчева.

''Осем държави общо влизат в списъка на държавите, на които може да бъде намалена цената. България последна си намали цената на природния газ за 2019 г. Аз го отдавам не само на неумела дипломация, а и на неспособност да водиш стратегически енергетиката. Защото 2018 г., в края на годината, беше променена и стратегията за енергетиката, беше променен и Законът за енергетиката, тогава, и никъде не отчитаха това действие на решението на Европейската комисия от май месец. Сега, на 3 март, с който започнахме нашия разговор, прокламираха как всъщност имаме огромно постижение с 40% намаление на цената на природния газ. Само че, за съжаление, законът, който се вкарва буквално три седмици след ''грандиозно събитие'', по никакъв начин не отразява тази промяна, a не беше така прокламиран'', продължи Ганчева по темата.

''Статистиката, в края на миналата година, за последното тримесечие на 2019 година - България е с най-високата цена (бел. ред. на природен газ), както казах от осемте държави, които имаха право да си намалят цената на природния газ, България я намали последна. И този луфт между май месец 2018 г., когато е приета стратегията, и септември месец 2019 г. докогато се връща постигнатото решение от ''Булгаргаз'', този луфт, нека да е ясно на нашите зрители, че и битът и бизнесът си платиха високите сметки и никой не коментира по какъв начин въобще могат да бъдат възстановени'', сподели зам.-председателката на АБВ.

В законопроекта за допълнение и изменение на енергетиката, който е внесен в края на миналата седмица (петък), никъде не се говори за обезщетение за надвзетото. По този повод Любомира Ганчева заяви следното: ''Именно това беше най-голямото ни опасение и заради това от АБВ още в събота обявихме, че ще внесем становище. Внесохме становище вчера сутринта. В петък следобед изненадващо се предлага едно изменение на Закона за енергетиката, в което обаче няма медийното отразяване, не се казва притеснителното. Това, което нас ни изумява е как не се обяснява по какъв начин надплатените суми ще бъдат върнати - и на бита, и на фирмите. Защо я няма методологията за това? В крайна сметка това е важното да се направи в този закон. И хората, които са си платили тези високи сметки, да могат да видят още в първата фактура на месеца, в който се приеме законът, по какъв начин ще си получат надплатените суми.''

Ами, ако предложението за връщане на надвзетото бъде изоставено, обърна се Лили Маринкова към своята гостенка: ''Би било скандално, ако бъде изоставено. Още повече сега, когато се говори за криза и по какъв начин бизнесът ще се справи с икономическата криза. В България преобладаващият процент хора, ако не ме лъже паметта по статистика над 85% от фирмите в България са от малкия бизнес. За тях е изключително важно, ако могат да бъдат възмездени за едни пари, които са платили, и които се оказа в момента, че са по по-висока цена. Цената вече е намалена. Ние за това апелирахме от АБВ да се намали цената преди началото на зимния период, за да няма такива изчисления и този шум в системата. Много притеснително е. А това, което мен лично най-много ме смущава, е как се внася един закон в петък следобед и в него няма никаква прозрачност, никакъв диалог. Къде е ролята на синдикатите, къде е ролята на работодателските организации?

Любомира Ганчева изрази съжалението си за това, че в България нито имаме достъпна цена за бита и фирмите, нито имаме енергийна независимост.

''Не става въпрос тук за политиканстване, става въпрос за национални интереси. И ако наистина всички ние се опасяваме от икономическите последици от тази епидемия, колкото по-ниски цени имаме на бита, и колкото повече фирмите имат някаква глътка въздух, по-добре. Това е също толкова важно, както превенцията на една епидемия'', завърши представителката на АБВ.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ не стават!!!

    17 7 Отговор
    И Газа и Ел. Енергията и горивата и стоките всичко продават на народа БЕДЕН ПРЕСКЪПО.
    Прав е Румен Радев ПРЕЗИДЕНТЪТ. 1.По възможност да не се вземат други заеми от ДЪРЖАВАТА. В БГ има много пари. Българските КАПИТАЛИСТИ, след РОТШИЛД и РОКФЕЛЕР са НАЙ-БОГАТИТЕ НА ЗЕМЯТА, защото 30г. НЕ СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪК ВЪРХУ КАПИТАЛА, да им се вземе данъка върху капитала за 30г. с лихвите СЕГА и нещата ще се наредят. 2.Да се съкратят паразитни служители в Държавната Администрация, намали броя на депутатите на 50 макс. 3.В случай на вземане на нов заем да се смени това правителство и състави ШИРОКОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО под непосредствен контрол на ПРЕЗИДЕНТА.

    Коментиран от #2, #12, #24

  • 2 АБЕ не стават !!!

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ не стават!!!":

    Подкрепям.

    Коментиран от #25

  • 3 Тук не познахте

    8 11 Отговор
    А вашата партия няма ни членове, ни влияние за да се изоква по каквато и да е тема. Само разнасяте вируси из студията. Мдаааа ....
  • 4 Вера Петева

    14 2 Отговор
    ЛЮБОМИРА ПОЛИТИК .? ТоЧНО КОЛКОТО РУМЕН ПЕТКОВ Е ТРЕЗВЕНИК
  • 5 Мнение

    4 4 Отговор
    тази пък каква е

    Коментиран от #6

  • 6 Ленин

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Не виждаш ли че е травестит.
  • 7 Кой68

    6 2 Отговор
    Добро утро....Няма и как да сме независими от когото и да е след като не се прави и най-малък опит за самостоятелност във икономиката и политиката.Сами се прецакваме къде от глупост,незнание или алчност.......
  • 8 Бай ганю(Банкя)

    4 8 Отговор
    Откога маргинални партийки,станаха фактор,в тоя реномиран сайт?
  • 9 Експерт и други

    3 4 Отговор
    Да се говори за енергийна независимост при едни лигнитни въглища и почти нищо друго си е много тъпо. Не сме и никога няма да станем Русия, САЩ и всякакви "араби". Това е ЛЕМА не се доказва. От тук произтича и "енергийна зависимост". Както сам ме можеш да се ухапеш отзад!

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 JPower

    3 5 Отговор
    ЕС-новата римска империя се разпадна!!!! Пускайте АЕЦ КОЗЛОДУЙ, реактори 1,2,3,4...!!!

    Коментиран от #13

  • 12 България 16 република на СССР

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ не стават!!!":

    Имаше референдум на Слави по тези въпроси. Българина не отиде масово да го подкрепи,а сега се тюхкате като шушумиги.Тя простотията ходи по хората.
  • 13 България 16 република на СССР

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    И как се разпадна ЕС?

    Коментиран от #17

  • 14 България 16 република на СССР

    2 4 Отговор
    Що сега руснаците свалиха точно сега цената на газа?
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Експерт и други":

    Управляващите легитимираха понятието ЕНЕРГИЕН СЕКТОР. вместо ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА . На пръв поглед незначителна терминологична промяна, пръкнала се от крадливите политици в Народното Събрание, но създаваща условие за разпарчальосване на Българската енергетика. Секторът може спокойно да се разрязва и да се раздава, докато системата е единно цяло. Разкъсването на енергийната система на България доведе до неблагополучията и застоя в енергетиката ни.
    Понятието енергиен сектор е въведено от 39 НС, вместо енергийна система, с цел разкъсване на енергийната ни система на отделни тецове и мрежи и тяхната приватизацията под формата на ЕРПта, ТЕЦове-търговски дружества и един куп неефективни частни ВЕИ инсталации. През целия курс на обучение в катедра „Топло и ядрена енергетика” на ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ става въпрос само за „енергийна система” и никога и никъде „енергиен сектор”.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 JPower

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "България 16 република на СССР":

    Ако не си разбрал, си много зле.. Първо, ограничение на движение на стоки и хора!!! Като има епидемия, да бяха сложили под карантина, отделни градове и области, а не цели държави!! За разлика от саш и китай. Това тук не е никакъв саюз, никой освен, омразните Китай и Русия не помогна на Италия... ЕС е едно лицемерно, бюракотично чудовище!! Всичко членки си затвориха границата.. Това ако е съюз!!!
  • 18 бай Шиле

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Верен коментар,поздрави.
  • 19 СССР

    5 4 Отговор
    Ако зависеше от огризката АБВ, да бяхме вече 16 та република. Тази кака за каква независимост и от кого независимост... ?
    Точно абеве ли? айде де...
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 5 Отговор
    да ама амириканските воиници како правят у нас а
  • 21 бай Ставри

    3 2 Отговор
    В тоя момент, всички които са срещу пр0ст@щината и некадърността, трябва да се обединят! После, след като тиквата бъде направена на храна за прасета, ще се направят нормални избори.
  • 22 Кирил 13

    3 2 Отговор
    Тези руски человеци ги е страх да споменат сапожниците от които сме зависими 99%. И с какво право приватизират АБВ като български символ. Всочки там скочиха радостно в ковчега на партията на политТрупа гоце. чака ги пълно забвение дори от съпартииците си от бсп.
  • 23 Перник

    0 3 Отговор
    Так сказал тавариш Решетникива???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Къса памет

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "АБЕ не стават !!!":

    какво направихте когато бяхте на власт та сега акЪл давате че сега «откривате америка»