Отидете към основна версия

4 765 26

КЗП: Няма причина за потребителска истерия и презапасяване (ВИДЕО)

  • димитър маргаритов-
  • кзп-
  • презапасяване

Най-големият въпрос е кога потребителите имат право да получат обратно парите си, които са платили , каза Димитър Маргаритов

Най-много жалби получаваме последните десетина дни по повод отказване на резервации за пътувания и почивки, въпреки че техният брой не е изключително завишен. Става въпрос за 40-50 жалби. Вероятно техният брой ще се увеличава през следващите дни, защото вече възниква и въпросът за пътувания, които се осъществяват в нашата страна. Докато досега повечето от сигналите, които потребителите ни изпращаха бяха свързани с планирани пътувания до Китай, Италия и близките държави. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

"Най-големият въпрос е кога потребителите имат право да получат обратно парите си, които са платили и дали в случаите, когато туроператорите отказват да върнат тези средства - това е правомерно. Иска ми се да обърнем внимание на това, че извънредната ситуация е временна и да се опитаме да посъветваме потребителите да запазят своето хладнокръвие, включително когато влизат във взаимодействие с търговци. Да се търсят алтернативни варианти, особено при планираните пътувания, добри практики са да се отложат ваканциите за друг период от време.

Отлагане, а не отмяна, особено за пътувания, които не са непосредствено предстоящи и които не са в страни с въведена забрана за пътуване. Така няма да бъде увреден икономическия интерес на самите потребители и те да не получат това, което са платили, ако все пак се откажат от пътуването, освен това не бива да пропускаме и факта, че всичко това създава известно напрежение", съветва той.

"Не виждам причина да се създава някаква потребителска истерия, която да доведе да изчерпване на определени стоки или до необоснованото повишаване на цената им. Не е изключено недобросъвестни търговци да се опитат да се възползват и да извлекат големи печалби за сметка на хората. На този етап няма нужда от някакво презапасяване. Имаме уверенията и на големите и на по-малките търговци, че и складовите наличности и възможностите за допълнителни доставки са такива, че не се очаква спекула", коментира той.

Целия разговор с председателя на КЗП Димитър Маргаритов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини