Last news in Fakti

11 Март, 2020 16:59 4 756 26

КЗП: Няма причина за потребителска истерия и презапасяване (ВИДЕО)

  • димитър маргаритов-
  • кзп-
  • презапасяване

Най-големият въпрос е кога потребителите имат право да получат обратно парите си, които са платили , каза Димитър Маргаритов

КЗП: Няма причина за потребителска истерия и презапасяване (ВИДЕО) - 1

Най-много жалби получаваме последните десетина дни по повод отказване на резервации за пътувания и почивки, въпреки че техният брой не е изключително завишен. Става въпрос за 40-50 жалби. Вероятно техният брой ще се увеличава през следващите дни, защото вече възниква и въпросът за пътувания, които се осъществяват в нашата страна. Докато досега повечето от сигналите, които потребителите ни изпращаха бяха свързани с планирани пътувания до Китай, Италия и близките държави. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

"Най-големият въпрос е кога потребителите имат право да получат обратно парите си, които са платили и дали в случаите, когато туроператорите отказват да върнат тези средства - това е правомерно. Иска ми се да обърнем внимание на това, че извънредната ситуация е временна и да се опитаме да посъветваме потребителите да запазят своето хладнокръвие, включително когато влизат във взаимодействие с търговци. Да се търсят алтернативни варианти, особено при планираните пътувания, добри практики са да се отложат ваканциите за друг период от време.

Отлагане, а не отмяна, особено за пътувания, които не са непосредствено предстоящи и които не са в страни с въведена забрана за пътуване. Така няма да бъде увреден икономическия интерес на самите потребители и те да не получат това, което са платили, ако все пак се откажат от пътуването, освен това не бива да пропускаме и факта, че всичко това създава известно напрежение", съветва той.

"Не виждам причина да се създава някаква потребителска истерия, която да доведе да изчерпване на определени стоки или до необоснованото повишаване на цената им. Не е изключено недобросъвестни търговци да се опитат да се възползват и да извлекат големи печалби за сметка на хората. На този етап няма нужда от някакво презапасяване. Имаме уверенията и на големите и на по-малките търговци, че и складовите наличности и възможностите за допълнителни доставки са такива, че не се очаква спекула", коментира той.

Целия разговор с председателя на КЗП Димитър Маргаритов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus6953

    14 3 Отговор
    Хайде пак да си говорим след 2 седмици пред празните рафтове ;)

    Коментиран от #6

  • 2 Критичен

    7 1 Отговор
    ако 75% се разболеят ще спрът да лапат и ще има намаления !!
  • 3 asd

    10 1 Отговор
    Нормално е хората да се "запасят" за 2 седмици напред. Най-малкото да се се моткат сред имбецили много много. Както сме наясно в Тиквандия поне 50% не си мият ръцете и нямат хигиенни навици ...
  • 4 зоро

    18 0 Отговор
    Абе човече, защити потребителите, попитай управниците, защото няма намаление на цените при този спад на ключова съставка в ценообразуването - цената на петрола: 1 януари - 68 долара на барел; днеска - 36 долара на барел.

    Коментиран от #5

  • 5 asd

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "зоро":

    Това са му написали да говори...това говори
  • 6 Буко Баламата

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus6953":

    Празна ще ти е главата и след две седмици.
  • 7 КЗЛ

    1 0 Отговор
    КЗЛ.
  • 8 ГОРИВАТА

    9 0 Отговор
    С ГОРИВАТА ОТИВАМЕ НА ЛЕКАР,С ГОРИВАТА ОТИВАМЕ НА РАБОТА ,СТИГАМЕ ДО РОДНИНИ ,ЗАЩО НЕ Е РЕАЛНА ЦЕНАТА В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Антон

    12 1 Отговор
    На никой не преча като се запасявам! Те защо са решили че не трябва да се запасявам! Като искат да не се запасяват, аз ще го направя!

    Коментиран от #19

  • 11 ЦарВул

    4 0 Отговор
    наистина няма истерия!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смешник!

    4 0 Отговор
    Този и тук ли започна да се появява и да говори безумия?
  • 14 Читател

    4 0 Отговор
    Спри да се изказваш! Говориш пълни глупости и ставаш срам за институцията, в която работиш!
    Кой си ти, че ги говориш тия простотии, толкова неясно за хората.
    Ти от генералния щаб на държавата ли си или част от министерския съвет!
    Стана супер банален и накрая нищо!!!!!!!
  • 15 Ядеитн

    5 1 Отговор
    Вервайте на КЗП, че и в таласъме ако щете. Продоволствия винаги си требват. Га дойде наистина лошото, га немой са намери и един пакет со васул у магазинете кво мислите ша стане? Че народа ша си седи кротко у них си и ще трае на глад и мор? Ша стане страшно - хаос, разбой че и резня за единио леб или за некви илачи колко са останале.

    Коментиран от #16

  • 16 Ядеитн

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ядеитн":

    У секой голем град има ченгене махала. А га пламне морът и по мангалете, а, кво праим? Тия па никак нема да стоят кротко.
  • 17 Борислав

    2 1 Отговор
    Ако се запасиш за 2 седмици,след това няма да стъпиш в магазина и един източник за зараза отпада.Ако пазаруваш всеки ден,вероятността да прихванеш се увеличава с 1400 процента!
  • 18 Емигрант

    0 1 Отговор
    Затова в цивилизованите страни има застраховка на резервирани полети, круизни маршрути или на хотелски резерваций. Но си плащаш. Така застраховах почивка в Италия, Коста дел сол с полет с Райънер. Платих 50Е застраховка на хотелската резервация и 30Е на полета. Сега сторнирах и ще получа 75% от заплатената сума. Който не е застраховал какви пари може да иска?
  • 19 Емил

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Антон":

    В Библията има една притча: Един напълнил хамбара и си казал "сега живей душо!". През нощта дошъл архангел Михаил и му прибрал душата!
  • 20 Отегчен

    1 0 Отговор
    Стига едни и същи стихотворения. Страх ме е да пусна телевизора, защото зная кого ще видя и какво ще ми каже - нищо!!!!!
    Неграмотен и противен случайно сложен да се облагодетелства на държавната трапеза. Единствената му работа е да обикаля медиите и да коментира теми, които не са му в ресора и по които няма компетенции и компетентност. Аман от такива паразити със самочувствие до Бога! Впрочем, не дойде ли време вече да го сменяш, Бойко? И този път сложи на този пост някой мъж, моля те!
  • 21 БатМишо

    2 0 Отговор
    Не е случайно сложен кът сички гербави калинки - жена му е дърга СДС арка от облажилите от престъпната приватизация разграбване на държавата ....довчера квича че малките болници са безполезни и ги закрива.....и разграби - сега кът паднем ще ни събират в оцелелите 10 тина болници с пълни коридори да се дозаразим
  • 22 Митю, ти сериозно ли?!

    2 0 Отговор
    Маргаритков, ти и за цените ли отговаряш, че да прогнозира как ще се движат? Ако е така, утре теб ще държим отговорен за спекулативното им покачване!
    А как мериш потребителското поведение, за да преценяваш има или няма промяна в него? От обикаляне по студията изобщо остава ли ти време за работа?
  • 23 Доообре бе!

    2 0 Отговор
    Все се е изказвал неподготвен, ама тука счупи глупомера!!!
  • 24 В извънредното полож. важат ли съветите?

    2 0 Отговор
    Така ли?! А сега като сме в извънредно положение един месец пак ли да не се презапасяваме? Ти например ще спреш ли да извършваш всички необходими за съществуването ти дейности?
    http://m.focus-news.net/?action=news&id=2756790
  • 25 Не се очаква спекула?!

    0 0 Отговор
    "Имаме уверението и на големите и на по-малките търговци, че и складовите наличности и възможностите за допълнителни доставки са такива, че не се очаква спекула." Верно ли, бе Маргарит? Понятие нямаш от икономика за това по-добре не коментирай и не бърквай нещата!
    Наличностите не гарантират липсата на спекула!
    Хайде сега ходи да проверяваш по разпореждането на прокуратурата за това, което до онзи ден твърдеше, че не може да има!
  • 26 Кажиго на блокираните тирове из ЕС

    0 0 Отговор
    Ояден мастит гербер позволяващ си всичко при всякакво положение с молба към народа да не пазарят.