Отидете към основна версия

5 395 43

Адв. Славов: ЦИК очевидно не желае да въведе електронно гласуване (ВИДЕО)

  • петър славов-
  • адв. петър славов-
  • цик

Ексдепутатът коментира т. нар. "пътна карта"

Пътната карта на ЦИК трябваше да бъде готова през март. След като ЦИК за пореден път закъсня със законовите срокове, с колеги направихме една гражданска инициатива, с която да им напомним за въвеждането на дистанционно електронно гласуване. Това, което сега виждаме не отговоря на закона и не е това, което гражданите очаквахме. Това каза в студиото на ФАКТИ адв. Петър Славов.

"Единственото сигурно в тази пътна карта, което ми изглежда е, че ние дистанционно електронно гласуване няма да имаме, гласуването ще си протича по познатия начин. Искаше ми се да чуя кои са обективните пречки да не се случва вече 5-6 години това гласуване. За съжаление, когато наближат избори и за пореден път ги попитаме къде е дистанционното електронно гласуване и защо в други европейски страни хората могат да гласуват по този начин, а в България продължават да не могат, отговорът обикновено е "то е много сложно", "не сме готови", "трябва ни още време", "хайде да го отложим" и така вече с години", припомни бившият депутат.

"Аз не съм сигурен от ЦИК дали търсят изобщо експертизата на специалистите ни в областта. Четох, че електронния подпис бил с ниска степен на защита - такива становища не се припокриват с тези на специалистите. А всички те казват, че има достатъчно модерни и високотехнологични системи, с които да се гарантира и сигурността на вота и тайната му и честността на изборния процес, но това, за да се случи трябва да се работи и да се привлекат качествени хора.

Цялото образование мина онлайн, виждаме два месеца - съвсем успешно, учебният процес не е спирал, ЦИК искат още 4 г. да мислят, на мен ми се струва, че повечето хора не са съгласни с това. Вече доста хора реагираха и то доста критично към това, което ЦИК нарича пътна карта, защото първо в нея няма никаква ясна конкретика за срокове. Проблем има и с машинното гласуване", каза Славов.

"На мен ми се струва, че трябва да използваме всички допустими от закона средства, за да упражняваме натиск. Когато ЦИК има, а не спазва конкретно задължение с колегите ми отнасяме въпроса до съда, вече доста дела сме спечелили. Това дава публичност и упражнява натиск, другото е да коментираме темата и да им припомняме, че това, което са написали не е сериозно. Законът никъде не дава такъв дълъг срок на експериментиране. Според закона трябва да се направят три експеримента на избори, които могат да бъдат и частични, т.е. в рамките на тази година, може да приключи това експериментиране и догодина напролет да имаме някаква степен на готовност електронното гласуване да се въвежда. Никой не казва "въведете го наведнъж" или "въведете го навсякъде", но се казва "започнете да го въвеждате". Да започнат с българите в чужбина, с българите в държавите от ЕС, след това да мислим и за България. Понеже много често се оправдават, че било сложно и несигурно, предложили сме им готов законопроект да направят гласуване по пощата. Настоящата ситуация, в която се търси социална дистанция, е реален повод: ако догодина има втора вълна, как ще гласуват хората?", каза още той.

"Макар и не изцяло електронни, се надявам, че на тези избори политически отговорните да нямаме такова гласуване все още, ще бъдат наказани, Тези лица, които очевидно не желаят да работят с хората, които могат да изработят съответната система, явно трябва да бъдат сменени, очевидно трябват други хора. Способите за гласуване могат да направят две много важни неща, за да се промени България: ще включат огромен брой хора, които в момента не гласуват и ще се справим с проблема с недействителните бюлетини. Ще бъдат отчетени и всички преференции", допълни Славов.

Целия разговор с адвокат Петър Славов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.

Свързани новини