Отидете към основна версия

8 614 31

Еленко Божков пред ФАКТИ: Българската енергетика е невъобразима каша

  • еленко божков-
  • енергетика-
  • кевр-
  • бобов дол

"Прокуратурата не си върши работата по този казус за изгаряне на отпадъци от централата на Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", категоричен беше Божков

Снимка: ФАКТИ

"Нещата са повече от любопитни и повече от скандални. Тази имитация на дейност на прокуратурата е неразбираема в този случай".

Това каза Еленко Божков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ по повод ТЕЦ "Бобов дол" и изгарянетo на отпадъци там.

"От 1 юли влизат новите цени в енергетиката. Обикновено тогава се решава от Комисията за енергийно и водно регулиране кои централи ще участват във формирането на цената за битовите потребители. За да може да бъде ниска цената, това са основно атомната централа в Козлодуй и вече става спорно участието на "Марица изток 2", защото тя трябва да купува емисиите си от борсата, от свободния пазар, а това прави невъзможно енергията ѝ да бъде евтина. Същото се отнася и за "Бобов дол.

След като беше публикуван докладът на работната група на КЕВР и се видя, че понеже цената, която се иска от "Бобов дол" е много висока, те няма да я включат в този регулиран микс, с който ще се осигурява както работата на централите, така и енергия за битовите потребители. Изненадващо обаче след това този отказ на комисията да включи "Бобов дол" в този микс централата прави ново предложение, в което изведнъж цената на горивото, което ще се използва пада с 23%. Как може да стане това, като се знае, че централата ползва въглища в басейна в Бобов дол и те се добиват там на една цена, която не може за три седмици да падне с 23%. Явно става дума за това, че ще се смени горивото. С какво може да се смени това гориво - единствено с отпадъци, които бяха намерени на територията на централата и които те се кълняха, че няма да използват", каза още Еленко Божков.

"Всичко се прави с някакви имитиращи и лъжовни маневри. Оказва се, че ще се изгарят 500 хиляди, след това най-любопитното е, че това разрешение се дава от съда, далеч след като е излязло разрешението на КЕВР. И защо никой от прокуратурата не се заинтересува да види как изведнъж така падна цената на горивото в "Бобов дол" и той влезе в регулирания микс", допълни той.

"За мен това означава, че прокуратурата не си върши работата по този казус за изгаряне на отпадъци от централата на Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", категоричен беше Божков.

"Стана повече от ясно, че третото правителство на Бойко Борисов даде енергетиката на концесия на три групировки - едната е групировката на Христо Ковачки и неговия бизнес, другото е това, което е около ДПС и корпулентния депутат и на трето място - атомната енергетика попадна в ръцете на т. нар. Румен Николов-Пашата, което, според мен, също означава в голяма степен влияние на ДПС в атомната енергетика", каза Еленко Божков.

На въпрос какви отпадъци се изгарят в "Бобов дол", Еленко Божков отговори: "От това, което четохме в италианската преса това са отпадъци, които се отказва да бъдат утилизирани (...), по регулаторни причини не могат да бъдат утилизирани. Италианската преса казва, че това е бизнес на Калабрийската мафия - т. нар. "Ндрангета". Част от този бизнес е изнасянето им в други страни".

Лили Маринкова припомни за скандалите с показването на влакови композиции с въпросните отпадъци, а Еленко Божков допълни, че те са били снимани и на пристанището е Бургас. На въпрос дали сме направили връзка с италианските власти по казуса, Божков отговори: "Не мога да отговоря. За това трябва да говори главният прокурор. Това е негова работа. Той трябваше да спре тези неща, а не да се занимава с показни акции и административна прокуратура да права периодично т. нар. "министър на екологията" в "Бобов дол", където той да не прави нищо".

"Лично аз като експерт през 2012 се срещнах с един любопитен феномен. Бях поканен от "УниКредит Виена" да оценя възможността те да кредитират български, всъщност италиански бизнесмени, които да изграждат фотоволтаична централа край Любимец - 16 мегавата, огромна централа. (...) Това, което ми направи впечатление, когато започнах да преглеждам целия проект и неговото извършване, което беше консултантската ми работа - видях, че много често се повтарят товарителници с едни и същи серийни номера - тоест имитира се строителство, за да се спазват сроковете (...)

Срещнах се с изключително грозни неща и измами, свързани с тази фотоволтаична централа. Естествено, "УниКредит Виена" не даде кредит. Там имаше и български безнесмени, някои, от които бяха заемали преди това сериозни държавни административни длъжности в предишни правителства", разказа Еленко Божков след въпрос дали тази италианска мафия навлиза в България.

"Все пак се надяваме, че под натиска на Greenpeace и на другите природозащитни организации, а и на всички граждани това безобразие ще спре", каза Божков, имайки предвид изгарянето на отпадъци в "Бобов дол".

"В момента българската енергетика е такава невъобразима и опасна каша, че просто е много важно да се работи внимателно, да се коментира, да се обсъжда с всички и да се приключват тези истории с капацитет и бъдеще на въглищни централи, а да се търси едно решение, което да е приемливо за всички и за страната.

Навремето - още 2014 година, тогаващният състав на КЕВР, в който влизах и аз се противопоставихме именно заради тази държавна помощ на дългосрочни договори в двете американски централи "Марица изток 1" и "Марица изток 3". Изпратихме жалба до ЕК, междувременно правителството падна Жалбата ни беше заведена в ЕК, тогава се смени и съставът на ЕК. Нещата се замотаха, потулиха и така в продължение на вече 6 години", каза Божков.

На въороса защо европейските институции не прекратяват тези договори, Божков отговори: "Защото имат много силно лоби американските централи и там, а и българските власти, които са ангажирани по някакъв начин с тези договори. Начинът за ангажимента е широко известен вече и в ЕП, както се видя и се чу от резолюцията".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини