20 Октомври, 2020 20:56 8 590 31

Еленко Божков пред ФАКТИ: Българската енергетика е невъобразима каша

  • еленко божков-
  • енергетика-
  • кевр-
  • бобов дол

"Прокуратурата не си върши работата по този казус за изгаряне на отпадъци от централата на Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", категоричен беше Божков

Еленко Божков пред ФАКТИ: Българската енергетика е невъобразима каша - 1
Снимка: ФАКТИ

"Нещата са повече от любопитни и повече от скандални. Тази имитация на дейност на прокуратурата е неразбираема в този случай".

Това каза Еленко Божков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ по повод ТЕЦ "Бобов дол" и изгарянетo на отпадъци там.

"От 1 юли влизат новите цени в енергетиката. Обикновено тогава се решава от Комисията за енергийно и водно регулиране кои централи ще участват във формирането на цената за битовите потребители. За да може да бъде ниска цената, това са основно атомната централа в Козлодуй и вече става спорно участието на "Марица изток 2", защото тя трябва да купува емисиите си от борсата, от свободния пазар, а това прави невъзможно енергията ѝ да бъде евтина. Същото се отнася и за "Бобов дол.

След като беше публикуван докладът на работната група на КЕВР и се видя, че понеже цената, която се иска от "Бобов дол" е много висока, те няма да я включат в този регулиран микс, с който ще се осигурява както работата на централите, така и енергия за битовите потребители. Изненадващо обаче след това този отказ на комисията да включи "Бобов дол" в този микс централата прави ново предложение, в което изведнъж цената на горивото, което ще се използва пада с 23%. Как може да стане това, като се знае, че централата ползва въглища в басейна в Бобов дол и те се добиват там на една цена, която не може за три седмици да падне с 23%. Явно става дума за това, че ще се смени горивото. С какво може да се смени това гориво - единствено с отпадъци, които бяха намерени на територията на централата и които те се кълняха, че няма да използват", каза още Еленко Божков.

"Всичко се прави с някакви имитиращи и лъжовни маневри. Оказва се, че ще се изгарят 500 хиляди, след това най-любопитното е, че това разрешение се дава от съда, далеч след като е излязло разрешението на КЕВР. И защо никой от прокуратурата не се заинтересува да види как изведнъж така падна цената на горивото в "Бобов дол" и той влезе в регулирания микс", допълни той.

"За мен това означава, че прокуратурата не си върши работата по този казус за изгаряне на отпадъци от централата на Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", категоричен беше Божков.

"Стана повече от ясно, че третото правителство на Бойко Борисов даде енергетиката на концесия на три групировки - едната е групировката на Христо Ковачки и неговия бизнес, другото е това, което е около ДПС и корпулентния депутат и на трето място - атомната енергетика попадна в ръцете на т. нар. Румен Николов-Пашата, което, според мен, също означава в голяма степен влияние на ДПС в атомната енергетика", каза Еленко Божков.

На въпрос какви отпадъци се изгарят в "Бобов дол", Еленко Божков отговори: "От това, което четохме в италианската преса това са отпадъци, които се отказва да бъдат утилизирани (...), по регулаторни причини не могат да бъдат утилизирани. Италианската преса казва, че това е бизнес на Калабрийската мафия - т. нар. "Ндрангета". Част от този бизнес е изнасянето им в други страни".

Лили Маринкова припомни за скандалите с показването на влакови композиции с въпросните отпадъци, а Еленко Божков допълни, че те са били снимани и на пристанището е Бургас. На въпрос дали сме направили връзка с италианските власти по казуса, Божков отговори: "Не мога да отговоря. За това трябва да говори главният прокурор. Това е негова работа. Той трябваше да спре тези неща, а не да се занимава с показни акции и административна прокуратура да права периодично т. нар. "министър на екологията" в "Бобов дол", където той да не прави нищо".

"Лично аз като експерт през 2012 се срещнах с един любопитен феномен. Бях поканен от "УниКредит Виена" да оценя възможността те да кредитират български, всъщност италиански бизнесмени, които да изграждат фотоволтаична централа край Любимец - 16 мегавата, огромна централа. (...) Това, което ми направи впечатление, когато започнах да преглеждам целия проект и неговото извършване, което беше консултантската ми работа - видях, че много често се повтарят товарителници с едни и същи серийни номера - тоест имитира се строителство, за да се спазват сроковете (...)

Срещнах се с изключително грозни неща и измами, свързани с тази фотоволтаична централа. Естествено, "УниКредит Виена" не даде кредит. Там имаше и български безнесмени, някои, от които бяха заемали преди това сериозни държавни административни длъжности в предишни правителства", разказа Еленко Божков след въпрос дали тази италианска мафия навлиза в България.

"Все пак се надяваме, че под натиска на Greenpeace и на другите природозащитни организации, а и на всички граждани това безобразие ще спре", каза Божков, имайки предвид изгарянето на отпадъци в "Бобов дол".

"В момента българската енергетика е такава невъобразима и опасна каша, че просто е много важно да се работи внимателно, да се коментира, да се обсъжда с всички и да се приключват тези истории с капацитет и бъдеще на въглищни централи, а да се търси едно решение, което да е приемливо за всички и за страната.

Навремето - още 2014 година, тогаващният състав на КЕВР, в който влизах и аз се противопоставихме именно заради тази държавна помощ на дългосрочни договори в двете американски централи "Марица изток 1" и "Марица изток 3". Изпратихме жалба до ЕК, междувременно правителството падна Жалбата ни беше заведена в ЕК, тогава се смени и съставът на ЕК. Нещата се замотаха, потулиха и така в продължение на вече 6 години", каза Божков.

На въороса защо европейските институции не прекратяват тези договори, Божков отговори: "Защото имат много силно лоби американските централи и там, а и българските власти, които са ангажирани по някакъв начин с тези договори. Начинът за ангажимента е широко известен вече и в ЕП, както се видя и се чу от резолюцията".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българина

    32 5 Отговор
    Някой да каже,кое в кочината ни не е каша,моля.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 XYZ

    37 0 Отговор
    А на този който сключи договорите с американците няма ли да Му се поиска отговорност? Това партийно мекере умишлено съсипа държавата в чужда угода!

    Коментиран от #25

  • 5 А бе

    14 18 Отговор
    Този и от икономика ли разбирал?
    Аз мислех,че е спец по метрото..

    Коментиран от #26

  • 6 демократ

    14 15 Отговор
    този не трябваше ли да е в затвора за тероризъм
  • 7 смешник

    11 17 Отговор
    Тоя Пършивец, дето спря тока в метрото, драпа да стане министър !!
  • 8 Бай Стою касапина

    13 16 Отговор
    Еленко шалтера, здравей. Как си? Кога пак ще спираш метрото? Не за друго, ами да знаят хората да не се качват.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    накрая ще плащаме ние обикновените хора
  • 10 jorj

    12 22 Отговор
    България се тресе от простотиите на Радев, вие ни занимавате с терориста Божков, който участваше в атентат в метрото, и в една демократична държава щеше да бъде осъден минимум на 15 години затвор! И този"експерт" енергиен, който е облагодетствал ограбването на енергетиката, сега ни в клин, нив ръкав раздава правосъдие в енергетиката???????
  • 11 ГЕРБ са некадърници

    27 4 Отговор
    Теменужка със селскостопанския техникум си няма идея какво да прави в енергетика.
  • 12 Парчето баница

    20 2 Отговор
    Доган потрива доволно ръчички и помпи ТЕЦа с ТИМаджийте!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    има и енергийна мафия по времето на правителството на НДСВ енергийната мафия уби ГЕОРГИ ДИЧЕВ шеф в АЕЦ ГРАД КОЗЛОДУЙ тогава И ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР СТАНА МИЛКО КОВАЧЕВ убиха ДИЧЕВ защото започна да задава неудобни въпроси и го ликвидираха отвинтиха болтовете на колата му инцинираха нещастен случай уж получил ИНФАРКТ преди няколко години на един бивш шеф на АЕЦ КОЗЛОДУЙ му отрязаха половин ухо

    Коментиран от #29, #31

  • 14 Дървен Господ

    10 5 Отговор
    Бягайте да бягаме!
    Или шопите, да грабват сопите!
    Стига сме "Великовъставали"!
    Стига сме се шматкали по жълтите павета!

    Бягa Зaю прeз гoрaтa и cрeщa Вълчo.
    -Бягaй дa бягaмe брaткo! Кoйтo имa три м.ъдe му рeжaт eднoтo!
    -Зaйo, нo aз имaм двe...
    -Бягaй дa бягaмe Вълчo! Тe първo рeжaт, a пocлe брoят...

    Тaкa e и c шaйкaтa нa Бoкo Тъпoтo и Пeeвcки!
    Cъcипaхa туризмa и икoнoмикaтa, и въoбщe нe миcлят зa пocлeдcтвиятa...

    Докато се шматкаме по жълтите павета,
    България още повече затъва!
    Самотна, на дъното на ЕС...
  • 15 Нема страшно

    11 3 Отговор
    Щом са успяли да се "справят" с ТЕЦ "Марица изток 2" може да се твърди, че имаме правителство от ненормалници и малоумници! Управляват ни Гинки и Калинки! Гадно е да си го помислиш дори! И все "открити" капацитети по магистрали и бензиностанции. То ТОЙ по тез места ходи - къде другаде? Бог да ни е на помощ!

    Коментиран от #23

  • 16 В.В.П.

    8 3 Отговор
    Всичко е в канала..Блатото ,Тинята..Според Тиквата е много добре.Отлично..Некадърници.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нямам срам

    9 16 Отговор
    Бойко е по добрия вариант пред червените ... нищо хубаво не сме видяли от червени бабичли
  • 19 АлАнтонов

    10 2 Отговор
    Е.Божков беше отстранен от ДКЕВР затова,че разкри как са давани разрешителните за малките водни централи.А сега заради тях на много места има водна криза.Това е така.защото отклонена Та за
    веца вода несе връща обратно в реката и така по малко отива в язовирите.А за отпадъците да не говорим- разрешение за експеримент
    500 т.,а фактически 50000 т.А конника без глава/ Ревизоро/ обикаля да показва уточнените много преди това опасни отпадъци.Неговото място е при Н.Димов/ предишния министър/.
    Ел.енергетиката няма да се оправи тя просто ще се срути от собствената си тежест/ задължения,които надвишават активите и.

    Коментиран от #21

  • 20 Руски фенклуб Копринка

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро Илиев ти братко мили":

    Ари уе :

  • 21 В.В.П.

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "АлАнтонов":

    Точно
  • 22 В.В.П.

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро Илиев ти братко мили":

    Та са приятели с Тиквата..Трябваше всичките да бъдат заличени...Само ,че не може ..Все някой се промъкна.
    ....
  • 23 АлАнтонов

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нема страшно":

    Мисля,че знаеш как се оправиха с ТЕЦ” Марица”2- от юли до сега всеки месец по нещо.Първите два месеца около милиард/ само първия път 640 млн.лв.,след това им купиха емисии,след това увеличиха цената на тока/ вместо намаление/ специално заради тях/ след това студения резерв и последния месец “ скромните” 55 млн.лв.Този месец сигурно пак.А делото за нерегламентирана държавна помощ е в ход .
    Ел.енергетиката ще си остане в ръцете на мафията докато държавата
    / правителството/ продължават да ни лъжат.
  • 24 Простеник Вогон Джелтц

    6 3 Отговор
    Ооо, фриволен соросоид! Ооо грухтящ комунист! Бягай да спреш метрото, безумецо!
  • 25 Алфа Бета Омега

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "XYZ":

    Като кажеш -...,,А"...,кажи и- ...,,В"...! Това партийно мекере,което сключи явно антибългарските договори с т.нар.-,,Американски централи" се казва...- Иван Костов...!!!
  • 26 А бе-ДА!

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "А бе":

    За разлика от Теб...-Разбира...!!!
  • 27 Щерев

    5 2 Отговор
    Този е пример за номенклатурен иди.т
  • 28 Сикаджията

    2 1 Отговор
    Сикаджията Пашата ще се занимава с атомната енергия като какъв-братиньо исие.Такива игри долни играе Тиквун,че въжето му е малко.
  • 29 ДАНС

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А на тебе коя бурма ще отвият скоро ще чуем
  • 30 Льотчик Рътев

    1 0 Отговор
    Еленко ,ти да не си от ИДИЛ , що извърши терористичен акт по спиране на метрото и направи пълна каша.
  • 31 М Коралски

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Козлодуйчо ,ми това са вашите хора бе ,червената мафия и челният им отряд - МУТРИТЕ.