Отидете към основна версия

10 215 98

Адв. Добрев, “БОЕЦ” пред ФАКТИ: У нас здравеопазването е истински ад

  • камен добрев-
  • боец-
  • георги георгиев-
  • коронавирус-
  • здравеопазване

“В момента здравеопазването и начинът, по който се търсят легла за болните е точно такъв - чрез връзки и познанства”, каза той

Снимка: ФАКТИ

“Трябва да припомни, че февруари месец двамата (б.р. Георги Георгиев от “БОЕЦ” и съпругата му Мариела) претърпяха тежка операция. Без да преекспонираме, но те са особени клиенти в болничното заведение - трансплантация на бъбрек, от там тръгва огромният проблем. В МБАЛ “Света Петка” във Видин няма невролог. Това е проблемът. Тоест лечението, което предлагат там няма специалист, който да го съобрази с техния специфичен здравословен статус”.

Това каза адвокат Камен Добрев от сдружение “БОЕЦ” пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“Георги беше приет в сряда, два дни по-късно и Мариела. Още в петък от ръководството на болницата във Видин са търсели начини тя да бъде прехвърлена в София точно по тази причина, защото тя има един единствен бъбрек и той също. Неуспешни са били тези опити, след което в рамките от петък до неделя всички ние - близки, приятели, се опитвахме по едни или други канали да уговорим неговото транспортиране в друго болнично заведение. За съжаление в България болничните заведения, които могат да предложат такива специалисти не са много. Специалистите са в София”, разказ адвокат Добрев.

Лили Маринкова обясни, че няма място, в което да открием информация къде има свободни легла. “По никакъв начин. В момента здравеопазването и начинът, по който се търсят легла за болните е точно такъв - чрез връзки и познанства”, отговори адвокатът.

“Това, което ние не искахме да даваме е гласност точно защото очаквахме такава реакция, но в края на краищата се принудихме. Впрочем осигурихме линейки, осигурихме дори и вертолет. Неговото състояние беше наистина критично. Надявам се беше, защото това, което научавам е, че са стабилизирани и двамата. Сатурацията му беше под 74, не зная дали на медицински говори нещо, но той беше изцяло зависим от кислородната маска.

Беше жизненоважно да бъде преместен в болнично заведение, в което могат да се предлагат адекватни грижи. Тези специалисти са само и единствено, според мен, в София. Още повече, че Мариела е клиент на Александровска болница по повод на трансплантацията. Болничните заведения за “Пирогов”, “Александровска”, ВМА и “Лозенец”. Не са толкова много. Беше говорено със специалисти от “Александровска” - д-р Куманова, с професор Балтов от “Пирогов”. Истински благодарности на всички медицински специалисти и от Видин, и от София, всички хора, които се отзоваха в рамките от петък до неделя”, каза още адвокат Камен Добрев.

“В крайна сметка беше уговорено тяхното преместване от Видин съответно в “Александровска” и в “Пирогов’. След това се взе решение - не знам, казвам съвсем сериозно, защото съм участник във всички тези опити те да бъдат транспортирани, не мога да кажа с кого е разговаряно за преместването на Георги във ВМА, а на Мариела в “Лозенец”. Наистина не мога. Само знам, че от хората, които аз познавам никой не е звънял на Мутафчийски, защото се злоупотребява. Но и Мутафчийски да се е намесил, прощавайте - ВМА не е на Мутафчийски, нито магистралите са на Бойко Борисов”, разказа адвокат Добрев.

На въпроса имат ли правото опонентите на властта да се лекуват в най-реномираните български клиники, той отговори: “Всеки български гражданин има правото да се лекува”. Адвокат Добрев каза още, че в момента именно тезата, че опонентите на властта трябва да тънат в немара се застъпва от проправителствените медии, но не само. “Агенция “Пик” и Недялко Недялков няма как да ни изненадат. Изненадват ни обаче близки хора, които сме считали за наши приятели, които в момента ни атакуват с абсолютно неверни твърдения, че във времето не сме вярвали във вируса. Това абсолютно не е вярно. Категорично не е вярно, че сме изгаряли маски. Други хора горяха маски, ние не сме го правили. Впрочем на всяка наша проява, на която ние сме организатори, ние сме предоставяли дезинфектанти и маски на участниците”, каза адвокат Добрев.

Със злонамереното поведение, според него, се казва всъщност, че “трябва да се молим на властта”. “Трябва да се молим на властта да предостави държавните ресурси, за да се лекува този или онзи и те избират кой къде да се лекува. Това е проблемът”, каза адвокатът.

“Какво очаквате - след като той (б.р. Георги Георгиев) сега се лекува във ВМА, ние изведнъж да излезем и да кажем, че всичко в здравеопазването е мед и масло? Не, напротив. Тези два дни ние за пореден път от лично качество, от първо лице се убедихме, че у нас здравеопазването е истински ад. Във Видин дори не могат да интубират болните”, каза адвокат Добрев в края на разговора.

Целия разговор на Лили Маринкова с адвокат Камен Добрев можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.

Свързани новини