Отидете към основна версия

10 220 63

Проф. Каприев пред ФАКТИ: ГЕРБ е една клиентелистка корпорация

  • проф. георги каприев-
  • герб-
  • клиентелизъм-
  • общество-
  • гражданско общество-
  • сащ

''Хората видяха, че има някакви изходи и те не са задължително четвърти мандат на ГЕРБ. Или даже по-скоро са точно обратното'', каза философът

Снимка: ФАКТИ

''За мен тя е привидна (б.р. жизнеността на правителството). Обстоятелствата създават тази привидност, тъй като масовите протести стихнаха. Те не постигнаха своята крайна цел, но постигнаха едни други работи. Според мен това, което виждаме в момента като поведение на управляващите, е по-скоро една реакция на уплашения, реакция на несигурния, отколкото нещо друго. Известно е, че агресията расте, точно когато си несигурен и се чувстваш заплашен. Включително реторическото им поведение и лицеизражение на тези хора, когато се появяват, да речем медийно. Лицата са изопнати, езикът е остър, погледът е вперен в една точка и се декламират заучени положения. Това е поведението на уплашения човек и аз мисля, че те имат от какво да се плашат''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ философът проф. Георги Каприев.

Водещата Маринкова постави въпроса дали Борисов ще бъде съден, а гостът ѝ заяви следното: ''Това е дело на съда. Ние с вас и обществото не можем да решим това. Но това, което обществото може да реши, е неговото отстраняване от власт. Следим прогнозите, но всички знаем, че тези прогнози са ужасно предварителни и несигурни. Всеки професионалист социолог го казва, преди да започне да съобщава резултати. Всеки професионалист много добре знае, че в ситуация на отдалеченост от изборите, и особено когато въобще не знаеш тези избори точно кога ще бъдат, това са по-скоро ретроспективни, отколкото перспективни мнения. Да допуснем, че точно това е резултатът, който те ни представят. Нещо, което не винаги е сигурно, но нека бъдем добронамерени. Тези числа засега показват точно обратното на това, с което започнахме разговора. Че видите ли те ГЕРБ се били стабилизирали и едва ли не са пред победа. Нищо подобно. Те са на едно достатъчно ниско ниво, което ако се запази тази ситуация, няма да им позволи да направят правителство А не направят ли правителство - те излизат от властта. Това е целта, която се преследва. Тук вече влизаме в политическите прогнози, на които аз не съм голям майстор, но ми се струва, че така ще стане.''

''Спряха записите. Тези, които излязоха някак си се оказаха несъществени, бяха заметени под миндера, обратно на всякаква правна и криминална логика'', каза проф. Каприев относно записите с гласа на премиера Бойко Борисов.

''Искам да кажа нещо за термина гражданско общество, който все пак и аз използвам, но това е тежка абстракция. Това е тежка абстракция, защото гражданското общество има един вид в големия град, в малкия град, в селото и т.н. Много регионално има характеристики това гражданско общество. Ако ще говорим за протестите - дали постигнаха нещо, ами това постигнаха. Те постигнаха уталожването или отстраняването на един натрупан страх. Той е особен страх. Страхът от безизходицата. Хората видяха, че има някакви изходи и те не са задължително четвърти мандат на ГЕРБ. Или даже по-скоро са точно обратното. Разбира се, тези раздавания на пари, тичане с хеликоптери, с джипове и т.н., не трябват да бъдат подценявани. Те имат своята съществена роля. 50 лева за тези, заплатите на онези, добавките на трети. Това са опити за купуване на гласове и ние трябва да сме наясно, че имаме една много голяма, количествена много голяма държавна администрация, която в по-голямата си част е пряко зависима от управляващите, които ще да са те. Но в момента са ГЕРБ. Тези подбутвания, включително финансови, и тези потупвания и селски надвиквания по кръстопътища и мегдани, играят своята роля в посока полза на ГЕРБ. С това трябва да сме наясно'', заяви още философът.

Факт е обаче, че няма раздвижване нагоре, няма раздвижване в тяхна полза. Макар че във времената, в които живеем, този полулокдаун, или четвъртлокдаун, в който се намираме, такива ситуации обикновено качват т.нар. рейтинг на управляващите. Но ето че не става в България. Не се покачва и не пада'', добави проф. Каприев.

''Фактът показва, че ГЕРБ ще може да се опре на две основни големи групи. Едната са партийците на ГЕРБ, които са преките клиенти, агентите на този клиентелизъм, за който всички ние говорим. ГЕРБ не е нищо друго, освен една клиентелистка корпорация. А другите са тези чиновници, администрацията, които ще искат да запазят своите места и доколкото е възможно привилегии'', отбеляза той.

''Това общество е корумпирано в смисъла на разлагане, на разпадане на неговата тъкан. Тази тъкан е разпердушинена от всякакви молци и трябва да се вземат спешни мерки, защото дупките стават все повече и в един момент ще се окаже невъзможно да говорим за общество'', смята проф. Георги Каприев.

Той коментира и събитията в САЩ:

''Ако култура е всичко онова, което знаеш, когато си забравил всичко ( по прочутия израз на Бърнард Шоу), тогава може би говорим за култура. Мой приятел, съгражданин, който от 30 години живее в САЩ и има изключително успешна професионална и лична кариера, когато го чух между празниците и го питах: ''Как си'', той ми каза: ''Болен съм''. На моето мрачно мълчание той каза: ''Болен съм от разочарование''. Това е преди Нова година, преди 6-ти. Когато аз го питах: ''Разочарование от какво?'', защото аз знам политическите му пристрастия, очаквах да чуя нещо политическо. Но той ми каза: ''Умира справедливостта в Щатите''. Според него, пък и според мен, справедливостта е основният принцип, върху който тази страна се гради. Той е основен принцип още преди нейната поява, той е условието за нейната поява. А това, което видяхме, това е, така да се каже, шоу образът на един процес, който върви в САЩ. Той не върви от една седмица, не от десет дни, не от изборите, а отпреди това, и това е тъкмо нарушаването на принципа на справедливостта.

Социалната справедливост - такава, онакава, се базира на процедури. В случая имахме очевиден опит за нарушаване, прекратяване, отмяна на една такава доста съществена процедура. Атаката на справедливостта е атака срещу принципите на социалния ред, тя беше демонстрирана ''щедро'' точно тогава, на 6-ти януари. И това е, което ще има отзвук към нас, към Европа. Не толкова дали там Байдън еди-какво си, или Тръмп еди-що си, а ерозията на принципите на онова, което наричаме демократично общество. И тъй като ние тук имаме сериозни традиции в тази ерозия, то това само ще допринася, ще стимулира онези, които съзнателно или интуитивно работят в тази посока. Това ще е прекият отзвук от събитията. Защото Щатите, разбира се, ще овладеят ситуацията, ще вкарат нещата формално в ред, което е важно, но този белег ще остане. Това е част от програмата - ''Me too'', без да иронизирам основанията на тези програми, както и ''Животът на черните има значение''. Разбира се, че има значение животът на черните. Като всеки човешки живот. Но начинът, по който изразяваш това и го показваш, и го изискваш за спазване, т.нар. политическа коректност включително, показва много, много сериозни социални дефицити. Не просто в САЩ.''

На въпрос защо се е стигнало до видимото обществено разделени в САЩ, проф. Каприев отговори така: ''Стига се, защото има едни процеси, които бяха доловени от специалистите още преди десетина години. А именно изолиране и социално компрометиране на елитите, на образованите елити, на гореспоменатите експерти. Изведнъж те - от определящи общественото мнение и движението на обществото, бяха изтикани в някакви академични ниши, за да си работят в техните университетски лаборатории с техните хуманитарни или природонаучни епруветки, но не и да долавят и посочват правилните посоки за развитие на обществото. А принципът ''Ти ли ще ми кажеш, бе? Кой си ти?'', който е стар, традиционен български номер, се прехвърли нататък. Континентална Европа и Британия някак си все още удържат някакво ниво в тази посока. Аз съм университетски преподавател, работя 30 години в университети - български и немски, и твърдя, че ерозията се усеща и при нас в Европа. Този същият тип ерозия.''

Към края на участието си проф. Каприев изрази мнение, че настоящата криза не е успяла да стресне достатъчно европейците, за да се върнат на правилния път.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.

Свързани новини