Last news in Fakti

12 Януари, 2021 16:40 10 205 63

Проф. Каприев пред ФАКТИ: ГЕРБ е една клиентелистка корпорация

  • проф. георги каприев-
  • герб-
  • клиентелизъм-
  • общество-
  • гражданско общество-
  • сащ

''Хората видяха, че има някакви изходи и те не са задължително четвърти мандат на ГЕРБ. Или даже по-скоро са точно обратното'', каза философът

Проф. Каприев пред ФАКТИ: ГЕРБ е една клиентелистка корпорация - 1
Снимка: ФАКТИ

''За мен тя е привидна (б.р. жизнеността на правителството). Обстоятелствата създават тази привидност, тъй като масовите протести стихнаха. Те не постигнаха своята крайна цел, но постигнаха едни други работи. Според мен това, което виждаме в момента като поведение на управляващите, е по-скоро една реакция на уплашения, реакция на несигурния, отколкото нещо друго. Известно е, че агресията расте, точно когато си несигурен и се чувстваш заплашен. Включително реторическото им поведение и лицеизражение на тези хора, когато се появяват, да речем медийно. Лицата са изопнати, езикът е остър, погледът е вперен в една точка и се декламират заучени положения. Това е поведението на уплашения човек и аз мисля, че те имат от какво да се плашат''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ философът проф. Георги Каприев.

Водещата Маринкова постави въпроса дали Борисов ще бъде съден, а гостът ѝ заяви следното: ''Това е дело на съда. Ние с вас и обществото не можем да решим това. Но това, което обществото може да реши, е неговото отстраняване от власт. Следим прогнозите, но всички знаем, че тези прогнози са ужасно предварителни и несигурни. Всеки професионалист социолог го казва, преди да започне да съобщава резултати. Всеки професионалист много добре знае, че в ситуация на отдалеченост от изборите, и особено когато въобще не знаеш тези избори точно кога ще бъдат, това са по-скоро ретроспективни, отколкото перспективни мнения. Да допуснем, че точно това е резултатът, който те ни представят. Нещо, което не винаги е сигурно, но нека бъдем добронамерени. Тези числа засега показват точно обратното на това, с което започнахме разговора. Че видите ли те ГЕРБ се били стабилизирали и едва ли не са пред победа. Нищо подобно. Те са на едно достатъчно ниско ниво, което ако се запази тази ситуация, няма да им позволи да направят правителство А не направят ли правителство - те излизат от властта. Това е целта, която се преследва. Тук вече влизаме в политическите прогнози, на които аз не съм голям майстор, но ми се струва, че така ще стане.''

''Спряха записите. Тези, които излязоха някак си се оказаха несъществени, бяха заметени под миндера, обратно на всякаква правна и криминална логика'', каза проф. Каприев относно записите с гласа на премиера Бойко Борисов.

''Искам да кажа нещо за термина гражданско общество, който все пак и аз използвам, но това е тежка абстракция. Това е тежка абстракция, защото гражданското общество има един вид в големия град, в малкия град, в селото и т.н. Много регионално има характеристики това гражданско общество. Ако ще говорим за протестите - дали постигнаха нещо, ами това постигнаха. Те постигнаха уталожването или отстраняването на един натрупан страх. Той е особен страх. Страхът от безизходицата. Хората видяха, че има някакви изходи и те не са задължително четвърти мандат на ГЕРБ. Или даже по-скоро са точно обратното. Разбира се, тези раздавания на пари, тичане с хеликоптери, с джипове и т.н., не трябват да бъдат подценявани. Те имат своята съществена роля. 50 лева за тези, заплатите на онези, добавките на трети. Това са опити за купуване на гласове и ние трябва да сме наясно, че имаме една много голяма, количествена много голяма държавна администрация, която в по-голямата си част е пряко зависима от управляващите, които ще да са те. Но в момента са ГЕРБ. Тези подбутвания, включително финансови, и тези потупвания и селски надвиквания по кръстопътища и мегдани, играят своята роля в посока полза на ГЕРБ. С това трябва да сме наясно'', заяви още философът.

Факт е обаче, че няма раздвижване нагоре, няма раздвижване в тяхна полза. Макар че във времената, в които живеем, този полулокдаун, или четвъртлокдаун, в който се намираме, такива ситуации обикновено качват т.нар. рейтинг на управляващите. Но ето че не става в България. Не се покачва и не пада'', добави проф. Каприев.

''Фактът показва, че ГЕРБ ще може да се опре на две основни големи групи. Едната са партийците на ГЕРБ, които са преките клиенти, агентите на този клиентелизъм, за който всички ние говорим. ГЕРБ не е нищо друго, освен една клиентелистка корпорация. А другите са тези чиновници, администрацията, които ще искат да запазят своите места и доколкото е възможно привилегии'', отбеляза той.

''Това общество е корумпирано в смисъла на разлагане, на разпадане на неговата тъкан. Тази тъкан е разпердушинена от всякакви молци и трябва да се вземат спешни мерки, защото дупките стават все повече и в един момент ще се окаже невъзможно да говорим за общество'', смята проф. Георги Каприев.

Той коментира и събитията в САЩ:

''Ако култура е всичко онова, което знаеш, когато си забравил всичко ( по прочутия израз на Бърнард Шоу), тогава може би говорим за култура. Мой приятел, съгражданин, който от 30 години живее в САЩ и има изключително успешна професионална и лична кариера, когато го чух между празниците и го питах: ''Как си'', той ми каза: ''Болен съм''. На моето мрачно мълчание той каза: ''Болен съм от разочарование''. Това е преди Нова година, преди 6-ти. Когато аз го питах: ''Разочарование от какво?'', защото аз знам политическите му пристрастия, очаквах да чуя нещо политическо. Но той ми каза: ''Умира справедливостта в Щатите''. Според него, пък и според мен, справедливостта е основният принцип, върху който тази страна се гради. Той е основен принцип още преди нейната поява, той е условието за нейната поява. А това, което видяхме, това е, така да се каже, шоу образът на един процес, който върви в САЩ. Той не върви от една седмица, не от десет дни, не от изборите, а отпреди това, и това е тъкмо нарушаването на принципа на справедливостта.

Социалната справедливост - такава, онакава, се базира на процедури. В случая имахме очевиден опит за нарушаване, прекратяване, отмяна на една такава доста съществена процедура. Атаката на справедливостта е атака срещу принципите на социалния ред, тя беше демонстрирана ''щедро'' точно тогава, на 6-ти януари. И това е, което ще има отзвук към нас, към Европа. Не толкова дали там Байдън еди-какво си, или Тръмп еди-що си, а ерозията на принципите на онова, което наричаме демократично общество. И тъй като ние тук имаме сериозни традиции в тази ерозия, то това само ще допринася, ще стимулира онези, които съзнателно или интуитивно работят в тази посока. Това ще е прекият отзвук от събитията. Защото Щатите, разбира се, ще овладеят ситуацията, ще вкарат нещата формално в ред, което е важно, но този белег ще остане. Това е част от програмата - ''Me too'', без да иронизирам основанията на тези програми, както и ''Животът на черните има значение''. Разбира се, че има значение животът на черните. Като всеки човешки живот. Но начинът, по който изразяваш това и го показваш, и го изискваш за спазване, т.нар. политическа коректност включително, показва много, много сериозни социални дефицити. Не просто в САЩ.''

На въпрос защо се е стигнало до видимото обществено разделени в САЩ, проф. Каприев отговори така: ''Стига се, защото има едни процеси, които бяха доловени от специалистите още преди десетина години. А именно изолиране и социално компрометиране на елитите, на образованите елити, на гореспоменатите експерти. Изведнъж те - от определящи общественото мнение и движението на обществото, бяха изтикани в някакви академични ниши, за да си работят в техните университетски лаборатории с техните хуманитарни или природонаучни епруветки, но не и да долавят и посочват правилните посоки за развитие на обществото. А принципът ''Ти ли ще ми кажеш, бе? Кой си ти?'', който е стар, традиционен български номер, се прехвърли нататък. Континентална Европа и Британия някак си все още удържат някакво ниво в тази посока. Аз съм университетски преподавател, работя 30 години в университети - български и немски, и твърдя, че ерозията се усеща и при нас в Европа. Този същият тип ерозия.''

Към края на участието си проф. Каприев изрази мнение, че настоящата криза не е успяла да стресне достатъчно европейците, за да се върнат на правилния път.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    36 104 Отговор
    Клиентска не клиентска , важното е че пак ще ви бият с много на изборите а вие ще скимтите :)

    Коментиран от #21, #23

  • 2 Последния Софиянец

    95 30 Отговор
    ГЕРБ е ОПГ създадено от външни сили.Тотално незаконна партия.

    Коментиран от #12, #35, #48

  • 3 закривай

    10 68 Отговор
    Глупости, ГЕРБ не са рекли, не са нагласили и 4-ти мандат. Просто са се разбрали с кукловодите, да ги освободят вече, че задаващата се световна криза ще предизвика падане на всички правителства по света, а Баце не би искал да го запомнят като падналия в калта.
  • 4 мдааа

    65 2 Отговор
    Много вожд , малко индианец !!
  • 5 ТаУмВзе

    70 21 Отговор
    Територията се разпада Буквално. Последна национална Катастрофа. След мутропитека и Господ да слезе, няма да се оправи.
  • 6 Този

    24 61 Отговор
    червен Михаил със селското пуловерече, от къде го изкопаят е? Покажете го пак в началото на април.
  • 7 Българка

    74 21 Отговор
    Излезлите записи и снимки не са несъществени. Борисов знае коя е Мата Хари, а записите са действителни, не са подправяни. Това е потвърдено от две лицензирани фирми. Проблемът е , че прокуратурата начело с Каскет е част от мафията. И за това Борисов безнаказано си вее байрака. Остана още малко
    Народе?..........

    Коментиран от #9, #11, #14

  • 8 шундурко

    38 8 Отговор
    ДЕ ЖИТКА НЕСКА НЕЛЕГАЛО С ЖИПКАТА - ТАЙНА МАЙНА ЛИ Е МАРШРУТА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пловдив

    20 4 Отговор
    Нека и американците да научат нещо от нас в крайна сметка.
  • 11 гост

    14 27 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Ей така и не разбрахме имената на тези "лицензирани" фирми. Може ли линк, защото едната лицензирана фирма е звукозаписно студио . Не прочетохме и доклада на тези " лицензирани " фирми, само , че има съвпадения по 20 точки от възможно 100 точки .Това изобщо не е за хвалба,
  • 12 СТАЛИН

    17 33 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Всички обидени на ГЕРБ...!? Но това което БГ го има през последните 15 г. го дължим на ГЕРБ! Обаче истината може да се види САМО ОТ НОРМАЛНИ ДОБРОНАМЕРЕНИ ХОРА!!! От ИДИОТИ- НИКОГА! Храчейки против ГЕРБ слабомислещите си режат клона...!? Да, но този КЛОН Е ОБЩ....!?

    Коментиран от #27, #62

  • 13 СЕРИОЗНО

    15 12 Отговор
    Няма трол и хейтър, да не е десен, и русофоб, с манията да се смята за безспорен ерудит от последна истанция. Няма, все са десни. Платени или психопати, практикуват такава дейност. ДЯСНОТО ФАШИЗМЪТ Е ЗЛОБА И ВЪРВИ С ФОБИЯТА, ДЯСНОТО Е ФОБИЯ

    Коментиран от #16, #18, #19

  • 14 МОИС КОЕН

    19 23 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Тоа със снимките и записите е много ТЪПО , за да верно. А фирми и Професори за КЛЕВЕТИ....БОЛ ! А идиоти , които се хващат.... НА СВЪРШВАНЕ.....

    Коментиран от #24

  • 15 пройчо

    29 14 Отговор
    Ни един умен човек не е на страната на бандата на Бою! ...Нито един.

    Коментиран от #20

  • 16 МОИС КОЕН български евреин

    11 9 Отговор

    До коментар #13 от "СЕРИОЗНО":

    Много си КРИВ..! Хитлер и Сталин са ЛЕВИ......КАТО ТЕБ, бе земел....!
  • 17 !!!?

    12 8 Отговор
    Този като не е голям майстор в политиката, да ходи да бърка бетон...ама за там не става !!!?
  • 18 мдааа

    11 13 Отговор

    До коментар #13 от "СЕРИОЗНО":

    А "кутевчетата" са все умни , учени и красиви ...
  • 19 да питам

    16 3 Отговор

    До коментар #13 от "СЕРИОЗНО":

    Известно ли ти е , колко е тънка линията между фашизма и комунизма ?!

    Коментиран от #22

  • 20 МОИС КОЕН български евреин

    15 24 Отговор

    До коментар #15 от "пройчо":

    Няма умни българи, които са рротив ГЕРБ , а саио КРАЙНО ЛЕВИ И НЕГРАМОТНИ , като този изиислен профансор...
  • 21 Гост ли си

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    герб ли си ти си знаеш.
  • 22 СТАЛИН

    11 9 Отговор

    До коментар #19 от "да питам":

    Няма НИКАКВА РАЗЛИКА ! СТАЛИН=ХИТЛЕР.....

    Коментиран от #32

  • 23 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Немой с лошо!Тъпоглавието е диагноза.Извади си зурлата от копанката ,защото обществата се развиват - за добро или лошо!
  • 24 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #14 от "МОИС КОЕН":

    Верно е верно е- ще видиш след 3-4 месеца.Това е вашио водач!
  • 25 ХайлАдолф

    4 10 Отговор
    Ла ла ла и тра ла ла и платените пропагандни материалчета никога не свършват ......
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    15 8 Отговор

    До коментар #12 от "СТАЛИН":

    Нищо не се дължи на ГЕРБ!Дължи се на господарите им.
  • 28 Стойко

    20 9 Отговор
    Сънародници! Според НСИ държавните служители в страната са 420 хиляди! Според акад.Петър Иванов от БАН те са около 700 хиляди! Борисов още преди 4 години обеща реформи в Държавната ,общинска и областни администрации ,съкращение на ненужните бройки и замяна с електронно обслужване! А реално за тези години те се увеличиха със 70 хиляди. Сигурно сте чели статията "Чиновници в излишък". Президента Радев преди година каза за тях като дойде ново правителство "Всички вън". Реално необходимата бройка чиновници на държавна ясла е 120 хиляди а не 420 хиляди. Скоро Васил Божков увери че когато дойде ново управление ще вдигне първо инвалидните пенсии които са около 200 хиляди в България и ще ги направи по 600 лева. Парите ще дойдат от съкращаване на търтеите на държавна ясла. Сега една проста калкулация- съкращаване на 300 хиляди чиновници които по цял ден не вършат нищо и седят на бюрото с кафе и цигара да мине времето ги слагаме по 1000 лева са 300 милиона лв.икономия на месец ! 200 хиляди инвалиди увеличение с 300 лв.месечно са 60 милиона лв. Остават в излишък още 240 милиона лева. От тези средства се подпомагат общините за да не вдигат данъците на гражданите като данък сгради , такса смет и данъка на автомобилите ! И разбира се за подобряване на инфраструктурата.

    Коментиран от #29

  • 29 Иван

    16 10 Отговор

    До коментар #28 от "Стойко":

    Буда не само не съкрати излишните търтеи на държавна ясла а и от 1 август 2020 година увеличи с 30 % заплатите на 38 дирекции държавна администрация които уж били на 1-ва линия в борбата с КОВИД-19 сред които държавни служители "Басейнова дирекция", Корабно и въздушно плаване , НАП ,РЗИ ,дирекция Социално подпомагане ,всички чиновници в здравната каса ,областните и общински администрации и т.н.пе няма да ми стигне полето да изброя всички. Отделно не премахна и техните бонуси. Така че не 300 милиона а близо половин милиард ще спести държавата ,тоест всички трудещи се от съкращаването на ненужните бройки чиновници на държавна ясла. Но разбирам Борисов защо не го прави защото са компактна група от близо половин милион сигурни гласове за ГЕРБ. Но когато вече и със заеми няма да може да ги храни ще избяга от властта и ще остави следващите да се оправят с една опоскана и фалирала държава!

    Коментиран от #46

  • 30 Оня с коня

    8 20 Отговор
    И като съкратите тези 300 000 държавни служители и чиновници къде ще отидат?!?! С тези заявки на Божков,президента и други опозиционни партии ще озверите и настървите още повече държавните служители и на идните избори ще излязат да гласуват не 90% от тях както досега а 100% и техните роднини и това са половин милион гласа за ГЕРБ.

    Коментиран от #42

  • 31 Стойко

    20 7 Отговор
    Ще отидат на свободния пазар като всички останали Български граждани! Не са длъжни работещите в частния сектор, в производството ,в търговията , в импорта и експорта да хрантутят търтеите на държавната ясла. С високи данъци и осигуровки , със солени глоби , с ниски доходи които стигат на работещите да изкарат месеца само за храна, сметките за битови разходи ( ток,отопление,вода,транспорт,телефон,интернет ,дрехи) и за друго да не им остава. Значи заради търтеите блъскат само за физическо оцеляване. Тиквунн каза преди време който е безработен и не може да си намери работа да се връща на село да става овчар(агнешкото било кът в Европа) , да се връщат на село да садят картофи и да ги продават после на стоковите тържища. Да отиват там , не сме длъжни да ги хрантутим само затова че са компактна маса гласуваща за ГЕРБ. Щели да се озлобят. Ами и ние останалите 6 млн.Българи ще се озлобим и ще излезем масово да гласуваме срещу кликата и хунтата Герб

    Коментиран от #60

  • 32 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "СТАЛИН":

    Различавали са се малко по мустаците двамата, но като идеология едно към едно ,никаква разлика.
  • 33 Бочко

    13 5 Отговор
    ментето!!!
  • 34 Само БСП

    13 11 Отговор
    Поредният професор получил титлата си в политическата школа на БСП! А честито! Българинът е казал много умно - пилците се броят на есен! Ще видиме след иборите пак доколко са се сбъднали прогнозите на шаманите от БСП! От десет години насам квотата е маргинална 1-1,5% от предречените гръмко предсказания!
  • 35 Кой68

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Коя партия и движение не обслужват ничии чужд интерес и клиентелизъм.......
  • 36 ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    11 13 Отговор
    Празни приказки пак Мишо Бирата, Суджук, братчеда Ради ,Цвъки Апартамент Пацо Терасата Шкафчето, Барселона Севда Инкасото и тн. ДОКОГА БРЕ ОВЧИЦИ ДОКОГА

    Коментиран от #45, #53

  • 37 дъжд

    11 10 Отговор
    Един дъжд и България е удавена. Откакто ГЕПИ са на власт, колко пъти удавиха българите вече не мога да пресметна. Мата Хари от Банкя краде и лъже, и вместо с камъни да го изгонят този мизерник, продължава да се подиграва на българите. Докато не почнат да влизат в затворите тези некадърници, няма оправия.

    Коментиран от #57

  • 38 28734

    13 12 Отговор
    Боко Тиквата и ГЕРБ са сбор от едни твари които единствено ги обединява кражбата и рекета! Чудя се от ГЕРБ имат ли поне бегла представа за напрежението и ненавистта която са акумулирали в Българският народ през тези над 20 г. кражба и рекет! Изроди сте всички от ГЕРБ и чакайте възмездието за всичкото зло което сте сторили, т.е. да си платите сметката!
  • 39 Знайко

    8 3 Отговор
    ''Умира справедливостта в Щатите''. Според него, пък и според мен, справедливостта е основният принцип, върху който тази страна се гради... Социалната справедливост - такава, онакава, се базира на процедури... Атаката на справедливостта е атака срещу принципите на социалния ред... А именно изолиране и социално компрометиране на елитите, на образованите елити, на гореспоменатите експерти... А принципът ''Ти ли ще ми кажеш, бе? Кой си ти?'', който е стар, традиционен български номер, се прехвърли нататък..." Всичко се свежда до една дума - АЛЧНОСТ. Има и още нещо, умишлено се лъже за да се объркат хората и да не знаят, кое е лъжа, и кое истина. Кой е добър, и кой е лош.
  • 40 Хехе

    14 2 Отговор
    Откакто настъпи К-19, най-куцото и най-сакатото от нашия народ се скъса да дава интервюта и акъл под път и над път...
  • 41 Кси

    11 4 Отговор
    Тая държава пълна с професори и философи, с нощоправещи
  • 42 Диоген

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "Оня с коня":

    Не съкращавайте чиновниците,защото ще ги принудите да идат да крадат,за да се нахранят.Те и без това друго не могат,защото са с 2 леви ръце заврени отзад.
  • 43 МАДЖО

    5 5 Отговор
    ТЕ ЩОТО ДРУГИТЕ НЕ СА.
  • 44 ЕХ ДА МИ ПАДНЕ

    11 9 Отговор
    ВСИЧКИ ПЛЮЯТ ПО ГЕРБ С ЕДНИЧКАТА НАДЕЖДА ТЕ ДА СЕДНАТ НА СТОЛА. НЕ ЧЕ НЕЩО ЩЕ ПРОМЕНЯТ, А ДА ЛАПАТ - ДАЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ!
  • 45 СТАЛИН

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ":

    ДРАГИ, БАЛКАНСКАТА КРАСНА ПРОСТОТИЯ НЯМА КРАЙ, НЯМА...!
  • 46 умньо

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Ти някога да си виждал който е на власт да съкращава лешперите?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Бойко Борисов Ви “изработи” всички МАНИПУЛАТОРИ и МАНИПУЛАТОРКИ и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е СЪОБРАЗИТЕЛЕН ШОП, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
  • 49 Сачма Сапан

    6 4 Отговор
    Имаме един Зелен Чорап зависим от комунягите от БСП.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Сатъра на Хана

    4 1 Отговор
    За да се ударят Мутрите и Бейовете , първо трябва да се компостират Цоло Вутов и Николай Вълчанов, сем.Живкови
    ......
    и се върви надолу по реда СИК , Доган ,Домусчииите , Хармацупян ... злото джудже Боцко и Шиши - евнуха на Доган са някъде 20-25 номер в списъка :))
    ....
    Но пак казвам номер 1 и номер 2 са Цоло Вутов и Николай Вълчанов
  • 52 Сатъра на Хана

    2 3 Отговор
    При положение че Съпартийците на Меркел Ханъм
    са ортаци на Гроб / ДуПиСе в кражбата на
    2 милиарда евро / година под формата на мед , олово , цинк , злато и сребро
    .......
    Много е ясно че Германския Посланик ще каже че "Германия не се меси във вътрешните дела на Мутростан"
  • 53 Призракът

    0 6 Отговор

    До коментар #36 от "ДРОНА НА РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ":

    За народа са празни приказки, но за господарите ти от шайката герп са ПЪЛНИ и то с кюлчета, евраци 5 стотаци ...
  • 54 бай Пешо

    4 1 Отговор
    ДРУГАРЮ ПРОФ. КАПРИЕВ , ЧЕСТИТ 50 КОНГРЕС НА ЦК на БКП , другарю .... ВИЕ ОТЧЕТА СИ ДИРЕКТНО В МОСКВА ЛИ ГО ПРАЩАТЕ ИЛИ ПРЕЗ ПОЗИТАНО 20 ???
  • 55 jorj

    3 1 Отговор
    Браво, всичката руска сволач изплува!!!
  • 56 Тоя

    0 1 Отговор
    професор по какво е? Сигурно е само асистент на р.гечев - професора по фалиране на държава за една година.
  • 57 Бойко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "дъжд":

    е за сериозно порицание. Не само че удави цяла Европа в наводнения ами и нас.
  • 58 любител

    0 0 Отговор
    за да излизат истини ане празни приказки как при боко тиквата всичко е цветя и рози трябва при всички запитвания да се добавя забранено за продажни гербаджии.
  • 59 българин

    0 1 Отговор
    ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Марешки попиля Румен Радев, шамаросва го без почивка на Дондуков 2 .....
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ПЕШО

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "СТАЛИН":

    Не на Герб ,а на средствата от Европа.Герб не правят нищо извън европрограмите,защото нямат кинти...
  • 63 Проф. Клепениев

    1 0 Отговор
    Този проф. Каприев не е ли клиентелист на БСП и президента. Факти вади от ръкава си като зайчета илюзионист разни никому неизвестни професори-комунисти.