Отидете към основна версия

7 293 47

Андрей Новаков пред ФАКТИ: Рискове за загуба на европари няма (ВИДЕО)

  • андрей новаков-
  • европейско финансиране-
  • пакет мобилност

ЕНП изготвя писма и позиции, свързани с ареста на Алексей Навални, съобщи евродепутатът

Нека припомним, че европейските пари не са подаяния, те са заслужени и са под условие. Върховенството на закона не е единственото, на което трябва да отговорим: провеждането на реформи, прозрачност в харченето, отчетност, така че да продължим да ги използваме. Това, което виждам през последните 10 г. от администрацията, местната власт, бизнес, образователни институции са се научили да работят с европейско финансиране. Това дава увереност, че отново ще има висока усвояемост. Да се сравняваме със съседи е несъстоятелно, единствената сметка, която ще ни даде обективна представа, е да се сравняваме със собствената си държава спрямо предишния период. Ние получаваме повече и от тази гледна точка съм доволен и щастлив. По част от регламентите имах възможност да участвам като автор и вносител. Факт е, че с директните плащания към фермерите, общата селскостопанска политика, финансирането е повече, отколкото сме имали досега. За следващите 7 до 10 г. България ще е обезпечена откъм европейско финансиране. Това заяви в студиото на ФАКТИ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

"Всички приказки, че България ще изгуби пари, че няма да има финансиране след 2020 г., се оказаха балон, който гръмна много силно", заяви той.

"Парите, ако не достатъчни, ще бъдат много полезни за възстановяване от кризата. Следващите две правителства ще трябва да вземат максимума от това финансиране, което не беше лесно да се защити. За пръв път има целенасочено финансиране за Северозападния регион - 200 млн. евро. Като говорим за възстановяване от коронакризата само тази година ще получим 411 млн. евро, следващата година са още 100, така че почти млрд. лева ще бъдат насочени точно за справяне с икономическите последици: подкрепяне на работни места, които да не бъдат закрити, разкриване на нови в различни производства, но истината тук е, че има бизнеси, които просто не се адаптираха. Някои ресторанти започнаха да доставят храна и да работят повече от преди, други затвориха", коментира той.

Той уточни, че средствата за Северозапада са пари, които за пръв път се получават целево и предстои да разберем какви ще са приоритетите там.

"Националният план за възстановяване беше подлаган няколко пъти на обществено обсъждане, още един мит, който беше оборен. Видя се, че и план има, и е навреме изготвен, представен е където трябва, рискове за изгубване на европейски пари няма", заяви Новаков.

"България заедно с още няколко държави внесе жалба в съда на ЕС за Пакета "Мобилност", има процедурни изисквания. Обикновено делата се точат около година и половина - две. Надеждите ми се свързани с това делото да приключи преди пакетът да е влязъл в сила. Най-важното е съдът да отмени връщането на камиона - това е най-тежката разпоредба", каза още евродепутатът.

"Бе обсъден въпросът за по-високи санкции за Русия заради ареста на Навални и на група в ЕНП. Подготвят се различни писма, позиции. Факт е, че арестът беше нещо, което отекна в цял свят, беше тема, която ще се обсъжда още дълго време. Колко и какви санкции ще бъдат приети е въпрос, на който само лидерите могат да отговорят в момента. Случващото се е притеснително", коментира Новаков.

Целия разговор с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 26 гласа.

Свързани новини