Отидете към основна версия

8 934 80

Стефан Тафров за ФАКТИ: Борисов последователно защитаваше руските стратегически интереси в България

  • стефан тафров-
  • демократична българия-
  • северна македония-
  • отношения-
  • бойко борисов

„Той реши да „възседне коня“ на антикомунизма, което е много странно от един не само бивш член на БКП, а и бивш телохранител на Тодор Живков, да ме прощавате“, допълни представителят на „Демократична България“

Снимка: ФАКТИ

„„Демократична България“ има много подробно разработена програма за отношенията между България и Северна Македония, тъй като това е много важен съсед за България. Важно е да се преодолее сегашната криза в нашите отношения. Ако не се преодолее, от това печелят регионални фактори. Например Русия и нейният съюзник на Балканите – Сърбия, а не България“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Стефан Тафров, кандидат за народен представител от „Демократична България“ с дългогодишен дипломатически опит.

„Ние разработихме една подробна програма, в която говорим, както съвсем правилно казахте, за пътна карта. В нея има такива неща като създаване на канон от празници, които честваме. Да се знае как честваме Гоце Делчев, а не да има спиране на границата на български дейци, представители и т.н. Войнишките паметници също, ревизия на учебниците по история – изваждане от тях на всички лъжи за историята. Да имаме и съвместни заседания на правителствата, на парламентите, за да можем да работим съвсем конкретно. Разбира се, подобряване на инфраструктурата. Това е нещо, по което и двете страни търпят упреци, тъй като е много трудно в момента да се пътува между България и Северна Македония“, заяви още Тафров по темата.

„Тази пътна карта е добре да бъде обект на периодичен анализ и оценка, за да видим дали Северна Македония и България подобряват до такава степен двустранните си отношения, че това прави възможно присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз“, добави той.

„Нашите сведения са, че Европейската комисия в своите предложения към двете страни за преодоляване на кризата, отразява по-скоро северномакедонските искания, а не българските. Това, за съжаление, подчертава дипломатическата изолация, в която се намира България по този въпрос и за която говори и президентът Радев“, продължи коментара си Стефан Тафров.

„Друг важен елемент от нашата позиция, на „Демократична България“, е, че България до този момент не успява да обясни добре своята позиция, защото не я е превела на език, който се разбира от дипломатите и политиците, които не познават добре историята на Балканите, на България и т.н. Този език трябва да бъде разбран международно – правно разбираем, дипломатически разбираем, да бъде разбираем не само в София, но и в Скопие, а най-вече в Брюксел и решаващите европейски столици – в Берлин, в Париж и т.н. Такова нещо досега не е направено и затова ние се намираме в една трудна ситуация. Нищо, че сме членове на ЕС – нашите европейски партньори не проявяват достатъчна степен на разбиране към нашата позиция, защото ние не сме я обяснили, защото не сме ги спечелили, защото правителството на Бойко Борисов, което управляваше в последните години, не си е свършило работата. Това е истината и няма какво да се сърдим на европейците, че проявяват неразбиране”, изложи виждане бившият дипломат.

Той смята, че съвместната ни Историческа комисия със Северна Македония не трябва да бъде политизирана. „В момента тя е прекалено политизирана. Тя трябва да не бъде поставяна в центъра на целия процес и от нея да зависи всичко, защото този процес по издирването на научната истина от учените от двете страни може да отнеме много време. А има едни политически процеси, които текат и не могат да търпят отлагане. Става дума за съдбата на живи хора“, обясни Тафров.

„Къде да търсим генераторите на омразата, която се създава между народите на България и Северна Македония?“, попита Лили Маринкова, а Стефан Тафров отговори по следния начин: „Генераторите на омраза са амбициите на отделни политици, отделни политически сили и страни. Споменах вече Русия, Сърбия, която, особено с това управление, протрива ръце от това, което се случва“.

„Русия и Сърбия, без особени усилия, изтръгнаха отстъпки от страна на България, която построи един инфраструктурен проект – т.нар. „Балкански поток“ или „Турски поток“, който струва 3 милиарда на българските данъкоплатци и който е в услуга не на българската икономика, а на руската и сръбската. Това е парадоксът на ситуацията! Докато Бойко Борисов се обявява за защитник на българските национални интереси, той всъщност обслужва интересите на други сили, които нямат нищо общо с българските, и включително помага на тези сили да раздалечават иначе близките България и Северна Македония“.

В контекста на герберските оплаквания от българското служебно правителство, ръководено от ген. Стефан Янев, представителят на „Демократична България“ бе категоричен, че служебният кабинет действа в рамките на правомощията, дадени му от Конституцията на Република България. Освен това, Стефан Тафров определи служебното правителство като „инициативно“, но, по думите му, тепърва ще се види какво ще е съдържанието на тази инициативност.

Според него, ако имахме работеща правосъдна система, е нямало да се налага служебният вътрешен министър Бойко Рашков да върши част от нещата, които върши в момента. В този смисъл бившият дипломат окачестви системата на правосъдието у нас като „парализирана“ и добави: „Когато тя е парализирана, когато тя всъщност се използва като бухалка на предишната власт на Бойко Борисов, това, разбира се, предизвиква някакви компенсаторни ефекти в първия възможен момент, за да се хвърли поне някаква светлина върху истинските процеси в държавата. Тази същата власт (б.р. визира се прокуратурата, която е част от съдебната власт) така и не откри коя е Мата Хари, кой е дал тези кюлчета, тези пачки пари“. Стефан Тафров бе категоричен, че в нито една от страните, в които той е работил за България като дипломат, тези документирани компромати не могат да останат без последствия. „Всъщност те не се отричат от Бойко Борисов. Той призна, че една прекрасна жена е дошла. Какво е това?“, запита представителят на „Демократична България“.

„То не е точно тоталитарна власт. Това е един опит за създаване на авторитарна власт, на власт, в която няма алтернативи, в която има само фасадна демокрация“, охарактеризира Тафров годините, в които Бойко Борисов бе начело на изпълнителната власт в България.

„Цялата тази сценка, която ни разиграва Бойко Борисов като жертва, не може да убеди никого. Той се чувства онеправдан в момента, в който не може повече да си служи с институциите като бухалки за укрепване на своята лична власт. Това е неговият проблем, а не че някой нещо е посегнал върху него, защото никой нищо не му е направил до този момент. Вероятно ще си бъде и депутат. Той сравнява сегашните времена с 1944 г., ама тогава изчезваха хора, тогава се забраняваха партии и т.н. Нека да не светотатстваме с жертвите на комунизма, защото това е действително твърде мерзко“.

За това, че Бойко Борисов изведнъж стана „борец“ срещу руското влияние в България, Стефан Тафров отчете следното: „Той последователно защитаваше руските стратегически интереси в България“.

„Той реши да „възседне коня“ на антикомунизма, което е много странно от един не само бивш член на БКП, а и бивш телохранител на Тодор Живков, да ме прощавате“, допълни представителят на „Демократична България“.

Към финала на разговора Тафров коментира очакванията си за срещата Байдън-Путин и прогнозира, че в не толкова далечно бъдеще в Русия ще има големи промени.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.

Свързани новини