Отидете към основна версия

6 733 198

Д-р Симидчиев за ФАКТИ: Постоянното говорене по темата Ковид не е информационна кампания

  • д-р александър симидчиев-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки-
  • обществена отоворност

"Ако сме обществено отговорни, включително и към възрастните, трябва да спазваме мерки", каза пулмологът

Снимка: ФАКТИ

"Нямам нищо против да има различни мнения, дори много активно влизам в дискусии с различни мнения. Проблемът ми е, когато хората използват т.нар. "различни факти", които не се обосновават на реалността". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който неспирно просвещава за целите на борбата с ужасната пандемия, която върлува вече почти 2 години.

"Ние може да имаме едни и същи факти и да ги тълкуваме от различни гледни точки, но не да имаме собствени факти. Например, когато виждаме какво се случва след ваксинация - драматично намалява броят на хоспитализациите и смъртността, и някои да казва, че след ваксинация се увеличава смъртността е абсолютно нереален "факт", тоест той не съществува като такъв и няма как да се дискутира по него. Трябва да имаме различни мнения по даден въпрос, но да ползваме едни и същи факти, защото фактите са обективната реалност. А фактите са, че в държавите, където има широкомащабна ваксинационна кампания, хората продължават да боледуват, но те боледуват много по-леко, влизат в болници по-малко и смъртността е много ниска. За това държавите в Европа, които са с високи нива на ваксинация, имат смъртност, която е от порядъка на едноцифрени числа на дневна база на милион, а ние имаме трицифрена", поясни за пореден път д-р Симидчиев.

"Допуснахме кризата да стигне до етап, когато вече не става въпрос да си говорим, а става въпрос за активни, лидерски действия. Вече не е въпрос на консултации, а на прилагане на мерки, за да ограничат разпространението като скорост, защото здравната система категорично вече е претоварена, няма места по болниците. От друга страна, днес смъртността бележи пореден нов рекорд - 310 човека, и когато някой каже: "Е, да, де, ама това е, защото е вторник", това на мен ми звучи изключително неприятно, защото независимо какво е и кой ден е, това е рекорд", заяви още медикът.

"Смъртността се увеличава категорично. Виждаме го като общ брой загинали, като общ брой заразени и стигнахме дотук заради това, че сме изключително разделени като общност. Трябваше да има единство, включително в лекарското съсловие", добави той.

"Имахме достатъчно време. Аз от не по-малко от 8-9 месеца говоря едно и също нещо и то е, че ние трябва да информираме хората структурирано, не да говорим по темата. Това, че постоянно говорим ужасно много по темата Ковид, не е информационна кампания. Това е информационен шум, при който всеки говори нещо и всъщност хората не могат да се ориентират. Недоверието се генерира от там. Ние нямахме структурирана кампания за разясняване, която да е на базата на нуждите на хората", отчете пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев бе категоричен, че е нужно лидерство, което независимо от евентуалното влияние върху изборния резултат на 14-ти ноември, да каже, че се взимат научно базирани мерки за намаляване скоростта на пандемията, които ще се ползват до момента, в който могат да се вземат другите мерки за ограничаване на възможността за разпространение на вируса.

"Колко по-късно става, толкова по-крути трябва да бъдат мерките", отбеляза медикът, който бе категоричен, че пандемията вече е извън контрол.

"Ако днес имаме 6000 официално регистрирани като новозаразени, реално новозаразените са вероятно не по-малко от 9000, просто защото 1/3 не стига до регистрация в системата", обясни д-р Симидичев.

Той коментира и румънския провал в борбата с пандемията от Ковид:

"Провалът е до голяма степен сходен (б.р. с нашия), защото народите, които са по-недоверчиви към централните властови структури, към системата на здравеопазване като цяло, са склонни да разчитат повече на себе си. А пандемията е обществен процес, тя засяга като боледуване индивида, но се разпространява и цялата ѝ динамика е свързана с общността ни. Пиковете, които се получават, са на база на нашето поведение. Вирусът не се мени, той е един и същ, и това дали ще тръгне нагоре или надолу зависи от нашето поведение. За това обществено здравните мерки могат да повлияят на хода на пандемичния процес. Трябва да сме зрели като общество".

"Изисква се известно ниво на обществена отговорност, за да можем да се справим с този проблем. Ако ние нямаме нивото на обществена отговорност, трябва да се започне да се действа като в детската градина. Буквално", констатира медикът.

"Да, младите може и да не загинат, но възрастните загиват в огромни проценти. За това, ако сме обществено отговорни, включително и към възрастните, трябва да спазваме мерки. Не само заради себе си, а заради нас като общество", повтори той за обществото ни за пореден път.

"Имаме уроците от цялото развитие на съвременната медицина до момента. Има две неща, които са довели до увеличаване на средната продължителност на живота - едното се нарича чиста вода, а другото се нарича ваксинации. Това са двете неща, които удължиха човешкия живот дотук", заяви д-р Симидчиев в контекста на измеримото намаляване на средната продължителност на живота в света, което пандемията причини.

"Ако ние предотвратяваме боледуването, ще живеем дълго. Богатите живеят по-дълго не защото се лекуват по-добре, а защото профилактират много от заболяванията си. Профилактиката и превенцията са със сигурност и най-евтината, и най-безопасната мярка, за да може да удължаваме живота, да намаляваме страданието и в края на краищата да използваме пълноценно ресурса наречен живот", допълни той.

"Здравеопазването е национална сигурност. Без здраве, нищо друго няма значение", обобщи д-р Александър Симидчиев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.

Свързани новини