Отидете към основна версия

7 250 65

Адв. Емил Георгиев, ИПВ, пред ФАКТИ: Европейският главен прокурор изрази вот на недоверие спрямо българския

  • адв. емил георгиев-
  • инициатива правосъдие за всеки-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • съдебна реформа-
  • правосъдна реформа

"Главният прокурор е човекът в България, който трябва да насочи взора си към престъпленията по високите етажи на властта. Там статистиката е изключително тъжна и в никакъв случай не е в полза на държавното обвинение", посочи юристът

Снимка: ФАКТИ

"Публичните му прояви помпат неговите противници". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Емил Георгиев от Инициатива "Правосъдие за всеки" по повод последното интервю на главния прокурор Иван Гешев, дадено вчера за "24 часа".

Адв. Георгиев обърна внимание на това, че поради реакциите, които предизвиква след свои публични изяви, Иван Гешев се е скрил в хода на предизборните кампании, които тази година бяха общо 4, с цел да не подпомогне кампаниите на своите критици.

След това разговорът премина към това, че от водещата парламентарна сила "Продължаваме промяната" поискаха от главния прокурор Иван Гешев да се оттегли сам от поста си.

"Опасявам се да не стане следното: те да му поискат оставката, той да не си я даде и те да кажат тогава, че само това могат да поискат, не могат да направят повече по въпроса и ще трябва да изчакаме да приключи мандатът му", коментира юристът от "Правосъдие за всеки".

"Ако има истинска политическа воля за някаква промяна в частта правосъдие и конкретно що се отнася до фигурата на главния прокурор, трябва да бъдат отчетени няколко фактора. На първо място, не е налице конституционно мнозинство, което да приеме някакви изменения относно фигурата "главен прокурор", както е разписана в Конституцията на Република България. От друга страна обаче е налице обикновено мнозинство, с което могат да се правят изменения в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които в своята съвкупност доста да ограничат правомощията на главния прокурор. Именно в тези два закона правомощията му са развити в много по-голяма степен, отколкото са предвидени в основния ни закон - Конституцията.

Другият вектор, за който трябва политически да се мисли, след като се поставят високи цели, е какво да се направи с Висшия съдебен съвет. Той така или иначе е нефункционален в настоящия си състав. Още повече, че при едно изменение на Закона за съдебната власт, може с преходна и заключителна разпоредба да се предвиди предсрочното прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет и той да трябва да бъде избран отново - едната част, професионалната да бъде избрана от съдиите и прокурорите, съответно следователите, а другата квота, която е на парламента, да бъде избрана вече в условията на новото парламентарно мнозинство", обясни адв. Емил Георгиев.

"Много е важно в Закона за съдебната власт да се предвидят достатъчно гаранции, че парламентарно избраните членове на Висшия съдебен съвет действително ще бъдат хора с високи професионални и нравствени качества, за да решават съдбините на съдебната власт. При един нов Висш съдебен съвет, с едни различни хора вътре, а не с настоящото мнозинство, тогава вече може би и декларациите ще придобият някакъв смисъл и стойност", добави той.

Адв. Георгиев отбеляза, че Гешев, още от времето, когато бе в процес на избиране за поста главен прокурор, определя всяка критика към себе си като политическа атака.

"Това е една опорка, която той и хората около него развиват, и то по-скоро успешно. Това, с което стартирахме - политическата декларация, която сега се обсъжда (б.р. искането на ПП Гешев да се оттегли сам), тя само ще налее вода в неговата воденица, ще затвърди внушението, което той се опитва да създава, че на него искат да посегнат политически, а пък той е бранителят на независимата съдебна власт. Не би трябвало такъв да е разговорът, когато изтъкваме неговите слабости. Правилният подход е това, което се случи тази година - сигналът, който беше формулиран от Бойко Рашков и внесен от тогавашния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Toй беше подложен на заседание на Висшия съдебен съвет, сега има образувано конституционно дело, като пред Върховния административен съд е обжалван отказът на ВСС да се занимае с този сигнал по същество. Според мен това е начинът на работа", разви тезата си юристът и даде пример и с друг сигнал на Бойко Рашков, свързан с незаконното използване на СРС-та от страна на родната прокуратура.

"Задавам си въпроса: защо главният прокурор и неговата подопечна структура - цялата прокуратура на Република България, не поема и изобщо не иска да се занимание с разкритията на служебното правителство с оглед разходваните милиони за АМ "Хемус", язовири и други обществени обекти", отбеляза адв. Емил Георгиев.

След това той коментира примерите с Австрия, които даваше главният прокурор във вчерашното си интервю, в контекста на гореописаните българските примери, по които българската прокуратура не предприема абсолютно нищо.

"В Австрия беше коренно различно. Там в момента, в който излязоха на повърхността няколко прегрешения на Себастиан Курц (лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия и отклоняване на публични средства от финансовото министерство на Австрия към медии за ласкаво журналистическо обгрижване), прокуратурата директно се задейства. Ако ще оставаме на австрийските примери, трябва да ги гледаме докрай. От българска страна нямаме какво да кажем, че правим като австрийците. А данни имаме много, обаче прокуратурата, която единствена може да привлича към наказателна отговорност, отказва да го прави. Където нямаме прокурор, нямаме и съдия. Много е просто", каза адв. Георгиев.

"Главният прокурор е човекът в България, който трябва да насочи взора си към престъпленията по високите етажи на властта. Там статистиката е изключително тъжна и в никакъв случай не е в полза на държавното обвинение", коментира представителят на Инициатива "Правосъдие за всеки" и за пореден път даде да се разбере, че не е работа на главния прокурор да се занимава с битовата престъпност, тъй като това е работа на Министерството на вътрешните работи.

Toй изрази надежда 47-мият Парламент да има по-дълъг живот от 45-тия и 46-тия и очертаващото се управляващо мнозинство да свърши нещо смислено.

Адв. Емил Георгиев завърши участието си във ФАКТИ с коментар на европейската оценка за работата на българската прокуратура.

"Най-ясната оценка, която беше дадена от европейска институция относно работата на българската прокуратура и нейния главен прокурор, беше съобщението, че Европейската прокуратура, ръководена от г-жа Кьовеши, при събирането на данни за престъпление вече ще може директно да си общува с органите на Министерството на вътрешните работи, "Митниците" и отделни граждани, без това да минава задължително през филтъра на Върховна касационна прокуратура. В това аз виждам еднозначна оценка. Изглежда, че г-жа Кьовеши е видяла, че далеч не всички данни достигат до нея. Да видим сега дали ще има по-добро сътрудничество, но за мен това е вот на недоверие, изразен от европейския главен прокурор спрямо главния прокурор на Република България".

Целия разговор можете да проследите във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.

Свързани новини