Отидете към основна версия

7 922 28

Николай Стайков за ФАКТИ: Законът "Магнитски" не действа на българска земя

  • закон магнитски-
  • магнитски-
  • делян пеевски-
  • имоти-
  • николай стайков-
  • антикорупционен фонд

"България вече е станала христоматиен пример как корупцията може да застраши не само националната, но и регионалната сигурност", каза журналистът от Антикорупционния фонд

Снимка: ФАКТИ

"Министерството на финансите се опита да отговори с някакъв български "Магнитски" списък, който падна по законов път и съответно един от хората - депутатът Пеевски, си прехвърли най-официално имотите на някакво лице, познато основно със спортните си умения. Тоест на практика законът "Магнитски" не действа на българска земя". Това каза журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"Самият факт, че лице от списъка "Магнитски" може да си направи сделки с недвижими имоти, негова фирма може да направи сделки с недвижими имоти... За да отиде лице от списъка "Магнитски" и да положи подпис при нотариус, да се осъществи сделка с банковите разплащания - да бъдат въвлечени нотариуси, които са лица по закона за мерките срещу изпирането на пари, това означава, че на практика законът "Магнитски" от юни миналата година в частта за България в момента не действа и не е променил нищо", добави Стайков.

"Eдин от шампионите по фиктивни сделки в България се нарича Делян Пеевски. Не е само той, разбира се. Напомням, че се появяваха и ирландски, и американски пенсионери по неговите медийни фирми, а там не се променяше най-важното - редакционната политика и стилът на говорене, ако можем да ги наречем медии изобщо. По отношение на медиите правилото беше, че докато не видим промяна в редакционната политика, трябва да презумираме, че няма никаква промяна, че е само фиктивна", коментира журналистът.

По отношение на санкциите по глобалния закон "Магнитски", Николай Стайков коментира и засега неслучващото им се продължение:

"Продължение има. То не е това, което си представяхме в началото и което не означава, че няма да се случи това, което много хора предвиждат - да има още българи, които да са санкционирани по списъка. Моето лично впечатление е, че това е дългогодишно усилие - много месеци, да не казвам година и повече се работи по едно такова решение. Така че не очаквам някаква космическа скорост.

Но очаквам нещо друго и това някак си остава незабелязано в българския дебат. От идването на президента Байдън и неговата администрация на практика имаме една нова вълна на дефиниране на проблема корупция, като година по-късно сме на етап, в който се формират не само стратегии, а конкретни управленски действия, ресурси и ако щете нови организации, отдели и преформулиране на цели и задачи на американската администрация, които наистина да задействат основната зададена цел, а тя е много проста, защото глобалната корупция е фактор номер едно в глобалната несигурност. А най-големият потърпевш от глобалната несигурност са Съединените американски щати.

Това е един много дълъг процес, който започна още от 70-те години, когато беше въведен Законът за чуждестранните корупционни практики, който забрани и на практика криминализира корупционни американски фирми по цял свят. През годините прилагането не е било особено систематично, но в момента сме на нов етап, в който много ясно беше заявено в редица американски официални документи, най-важният от които е Националната стратегия за борба с корупцията като заплаха за националната сигурност, че глобалната корупция подкопава вярата в демокрацията, докарва на власт популисти и радикални екстремисти и че тя представлява един от основните фактори в глобалната несигурност. Тя ражда несигурността".

Николай Стайков отчете, че много малко държави имат повече хора от нас в списъка "Магнитски" и другите свързани с него документи и директиви, както и също, че САЩ обърнали специално внимание на България по отношение на високите нива на корупция у нас.

"България вече е станала христоматиен пример как корупцията може да застраши не само националната, но и регионалната сигурност. Например по време на правителството на Орешарски имаше един супер приоритетен проект, който се наричаше "Южен поток" и там се работеше със скоростта на светлината. Може би само другият поток, по времето на Борисов (т.нар. от него "Балкански поток", а всъщност "Турски поток"), беше по-голям приоритет и виждахме по-големи действия. До момента не сме разбрали каква беше финансовата мотивация, кой разпредели участието, консорциумите, как набъбваха цените, каква е точната разбивка и кои са бенефициентите от тези инфраструктурни проекти. Има една затворена тъмна част, която до момента само поражда съмнения. Това са проекти с огромна въпросителна дали са най-изгодните за България, дали там трябва да бъде приоритетът на управляващите и дали това са инфраструктурните и енергийни проекти, които решават важните въпроси на българската енергийна сигурност", каза още Стайков.

Той разказа също, че в делото "КТБ" има доста интересни и очевидно важни неща относно проекта "Южен поток", които са пропуснати от наблюдаващите делото прокурори, сред които е и настоящият главен прокурор Иван Гешев. В делото има данни за това, че човек на Владимир Путин е посещавал КТБ във връзка с енергийния проект.

"Смяната на властта не е завършила поради много причини. Институцията с най-голямо желание да разследва, особено неща от най-новата история на престъпността, е ГДБОП, МВР поради фактора Бойко Рашков. Имаше смяна и в ДАНС, но освен едно викане на лицето по "Магнитски" Делян Пеевски, в ДАНС на практика няма абсолютно никаква промяна. Обикновено там оправданието е, че се работи на тихия фронт, но в случая не виждаме на "по-шумния" фронт да се появява нещо. За мен е огромна загадка какво се случва в ДАНС и дали там имат верните хора на вярното място", коментира журналистът от Антикорупционния фонд.

В края на разговора Николай Стайков коментира и новата власт в България:

"Много симпатични са, но повечето от тях вероятно са най-неподготвените, влизали в управлението някога. Казвам това с искрена симпатия към много от тях, особено към тези с по-малко политически багаж. Има огромни очаквания към тях. От летните протести през 2020 година има огромно акумулирано напрежение и определени очаквания за промени и справедливост в огромна част от хората. Освен обективните фактори, виждам и стъписване от липсата на време, от големите очаквания, но много се надявам борбата с корупцията да не отиде на заден план и да не бъде подменена, както сме виждали да се случва неведнъж през последните години".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.

Свързани новини