Отидете към основна версия

9 243 37

Крум Зарков за ФАКТИ: Премиерът Петков опитва да изобличи монополната функция на прокуратурата

  • крум зарков-
  • бсп-
  • разпит-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • министър-председател-
  • кирил петков

“След срещата между Иван Гешев и Кирил Петков, нещата ескалираха”, смята народният представител от БСП

Снимка: ФАКТИ

“Всички знаеха отговора на въпроса, който беше поставен на Конституционния съд. В това число, мисля, че дори онези членове на Висшия съдебен съвет, които се противопоставяха на допустимостта на инициираната от министъра на правосъдието процедура, дълбоко в себе си, а и не толкова дълбоко, знаеха, че няма никакъв проблем от конституционен характер в това”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Крум Зарков, народен представител от БСП и член на Комисията по конституционни и правни въпроси.

“Не съм сигурен, че този Висш съдебен съвет, чието мнозинство 7-8 часа обясняваше, че въобще не може да погледне в материалите, ще намери смелост да погледне в тях и да извади каквито и да е било заключения”, посочи още той.

“Въпросът е дали членовете в този ВСС ще аргументират достатъчно ясно решение, което да да убеди обществеността, че сериозно са обърнали внимание на представените пред тях данни”, смята народният представител.

“Въпросите са важни, не е лошо, че има такова решение, въпросът е изяснен. Оттук нататък обаче ще видим какво следва. Това, което следва, е изправяне на ВСС пред неговите отговорности. Смея да твърдя, че дотук в този мандат той по-често не се е справял със задачите си, отколкото се е справял”, коментира той.

На въпрос за разпита на министър-председателя Петков и призива на президента Радев коалиционните партньори да проявят емпатия към премиера, той отговори: “Не би трябвало да има никакво съмнение на коя страна в този конфликт стои БСП. Няколко седмици по-рано цялата коалиция, БСП включително, оповестиха декларация в Народното събрание, с която потвърдиха оценката си за работата на главния прокурор Иван Гешев и искането за неговата оставка”.

“Не би трябвало да има никакво съмнение в подкрепата на БСП към министър-председателя”, посочи той.

“Цялата история с привикването на министър-председателя на разпит е атака от страна на прокуратурата, опит за сплашване на министър-председателя и правителството”, смята Зарков.

“Не знам дали си дават сметка, но с тези си действия - Иван Гешев спрямо Кирил Петков и Сотир Цацаров спрямо Надежда Йорданова, потвърждават всички критики и опасения, че институциите, управлявани по този начин, ползват своите правомощия, включително, за да упражнят политически натиск”, отбеляза народният представител.

“След срещата между Иван Гешев и Кирил Петков, нещата ескалираха. Привикването на разпит, даването на информация… Г-н Петков прави демонстрация, той предоставя широко известни обществени данни, с което демонстрира това, в което вярва и той, и по-голямата част от общественото - че има бездействие спрямо някои лица”, коментира Зарков.

“Това е политически ход, който разбирам - той цели да демонстрира едно бездействие”, допълни Крум Зарков.

“Голямата сила на прокуратурата идва в голяма част от факта, че тя е абсолютен монополист на решението кого да разследва и кого не, или - казано в сегашния контекст, коя медийна публикация да види и коя да не види. Премиерът Кирил Петков се опитва да изобличи тази монополна функция. Това е една смелост, която трябва да бъде подкрепена”, посочи народният представител.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.

Свързани новини