Отидете към основна версия

5 245 53

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Във военно положение сме! Трябва ни тесен диалог със съюзниците от НАТО

  • орхан исмаилов-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • нато-
  • ес

"Ние неслучайно сме в този съюз, имаме правото да поискаме такава защита и мисля, че е времето да я поискаме", каза бившият заместник-министър на отбраната

Орхан Исмаилов, снимка: ФАКТИ

"Единственият начин да спрат ударите, оръжията, стрелбата, е диалогът". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ, председател на Народна партия "Свобода и достойнство" и бивш заместник-министър на отбраната.

"Жалко, че този диалог не постигна своите цели преди да започне тази война. Аз лично не я очаквах, но това са реалностите. Има война и тя е много близко до нашите граници. На 300 километра е от Дуранкулак. Така че хората, държавите, които искат да посредничат за този диалог, за тези преговори, аз ги поздравявам. Надявам се и доколкото разбрах и България има желание да посредничи между Киев и Москва за тези преговори, за да се спре огънят и да няма невинни жертви. Цивилното население умира всеки ден, което е ненормална работа за мен", каза още Исмаилов.

Той коментира и значимата роля на Турция във вече провелите се серии преговори между Украйна и агресора - Руската федерация;

"Турция се върна на геополитическа карта, особено във външната си политика, която води опитният политик Ердоган. Не може да му се отрече. Последните години той излъчва баланс във външната си политика и умее, съумя просто да даде тази възможност министрите на външните работи да направят тази среща в Анталия на Световния дипломатически форум 22".

"Той в момента води много активна политика за диалог и спиране на тази агресия от страна на Русия", допълни Орхан Исмаилов по адрес на турския президент Реджеп Таип Ердоган и описа балансирането му действия преди и по време на конфликта.

"Може би Турция има тази сила по един или друг начин да спомогне да спре този конфликт между Русия и Украйна", добави лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство".

В качеството си на бивш зам.-министър на отбраната Исмаилов коментира желанието на президента Румен Радев българското небе да се пази от самолети, които са българска собственост:

"Всеки един върховен главнокомандващ на дадена държава, особено в това време, би искал родното небе да се пази от екипажи и от самолети, които са на държавата".

"За мен няма никакво значение кой, какво, за нас най-важното към момента е ние да си защитаваме въздушното пространство, независимо с какви сили и средства. Ние неслучайно сме в този съюз (б.р. НАТО), имаме правото да поискаме такава защита и мисля, че е времето да я поискаме. Ако преди 3 седмици не вярвах, че може да има война, вече съм убеден, че всеки ден може да се случи нещо, което не очакваме - "Очаквайте неочакваното", повече от категоричен бе Орхан Исмаилов, който е експерт и дори преподавател по национална сигурност.

"Генерал Радев, да не забравяме, беше командващ на военновъздушните сили и той много добре знае състоянието на авиацията ни. В момента самолетите, които имаме, за ремонтната дейност и поддръжката те са напълно зависими от руската държава. Въпрос на време е излизането им от строя", поясни бившият заместник-министър на отбраната.

"Във военен план ние наистина трябва да имаме готовност и да сме в тесен диалог с нашите съюзници от НАТО. И ако още утре се наложи, ние трябва да можем да защитаваме нашата териториална цялост, както и живота и здравето на българските граждани. Трябва да имаме план А, Б, Ц, ако трябва и Д. Ние сме във военно положение, не знам дали го осъзнаваме, но е така. На 300 километра до нас се водят бойни действия", заяви още Орхан Исмаилов.

"Няма никаква гаранция. Ако преди си мислехме, че не е възможно в 21 век, 70 години след втората Световна война да се водят военни действия в Европа, оттук нататък аз не мога да гарантирам за неща, които могат да се случат още утре", алармира той, че може да очакваме всичко по всяко време.

Относно целите на руския агресор в суверенна Украйна, Исмаилов заяви следното:

"Дали ще се постигне за 24 часа (б.р. вече невъзможно) или за 3 месеца и половина, целта е завладяването на Украйна и показването на мощ пред света, като през Средновековието. В нормалните, цивилизовани страни, нещата се решават в рамките на диалога. И не е въпросът какво се демонстрира, а какво правим. В момента има толкова невинни жертви, гледаме всеки ден - родилни зали, бебета, деца, разбити семейства. Това са съкрушени съдби! Ще са необходими, за да се преодолее това. Нечовешко е".

Той определи действията на Европейския съюз в настоящата много тежка за Европа ситуация като "неадекватни, бавни и грешни послания и позиции".

"Европа в момента няма лидери, от години няма. Няма я силата и смелостта и затова те не могат да вземат решение. Защото са много държави, тромава система, различни интереси. Ако Германия има интерес от руския газ, Франция има интерес от ядрените реактори", смята Орхан Исмаилов.

"Европа трябва да е конкретна и ясна, не само да говори, а да действа. Защото това, което сега се случва с Украйна, утре може да се случи с Полша, с Молдова (б.р. която не е част от ЕС), с България и с всяка една страна членка на Съюза", посочи председателят на Народна партия "Свобода и достойнство".

"Те също трябва да окажат натиск двете страни да седнат да преговорят, защото това, което се случва в момента, е безумно", каза Исмаилов по адрес на европейските лидери.

В края на своето участие във ФАКТИ той даде своя коментар и за работата на българското правителство, което работи вече над 3 месеца:

"Правителството бяга след събитията, правителството няма баланс и увереност. По много от нещата, които казаха, нищо не се случва. Казаха: "Реформа в администрацията". Такава виждаме ли? Няма. Казаха: "Край на пенсионерите". А всеки ден се назначават пенсионери (б.р. в администрацията). Казаха: "Нулева корупция". Нищо не се случва. Казаха: "Много пари за капиталови разходи". Те нямат проекти, за да имат как усвоят. Нямат визия. Аз разбирам, че времената са тежки. То не беше Ковид криза, то не беше зърнена криза, то не беше енергийна криза. Не могат да ги овладеят, те не са подготвени за тези кризи. В Харвард не са ги учили тези неща според мен".

Целия разговор между Лили Маринкова и Орхан Исмаилов можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.

Свързани новини