Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 16:29, обновена 15 Март, 2022 17:27 3 459 55

България и Румъния с обща позиция за Украйна

  • румен радев-
  • клаус йоханис-
  • румъния-
  • украйна

Румен Радев е на визита в Букурещ

България и Румъния с обща позиция за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Каквато и да е историята. Какъвто и да е претекста за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Това заяви президентът Румен Радев след разговор с румънския му колега Клаус Йоханис в Букурещ.

Той подчерта, че средата за сигурност в региона е коренно променена заради непосредствената близост на войната. "Системата за сигурност, градена в Европа с десетилетия рухва пред очите ни."

Още новини от Украйна

Румъния и България споделят обща позиция за възпиране на агресията. Това заяви Румен Радев.

"Системата за сигурност, градена в Европа с десетилетия рухва пред очите ни. Разрушаването на системите и пътищата за доставки, прекъсването на линиите за комуникации в акваторията на Черно море, налагането на невиждани до сега санкции на Русия, както и застрашените енергийни доставки поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание", категоричен беше Радев на съвместна пресконференция с Йоханис. Той добави, че освен координацията около бежанската криза и отбранителната сигурност, България и Румъния имат като обща цел членство в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Държавният глава изтъкна, че се прави всичко възможно страната ни да предостави на бежанците от Украйна не просто покрив и храна, а да им дадем възможност за работа, за храна, за медицинско обслужване. "България е особено съпричастна не само защото имаме повече от 300 хиляди души българска диаспора в Украйна, не само защото имаме дълбоки културни и исторически връзки с украинския народ, но защото и като общество споделяме хуманни ценности", добави той.

Румен Радев поиска да бъде намерен ясен отговор дали изтребителите МИГ-29 ще могат да се обслужват в Русия, както и да се проучи дали това може да се случва в друга държава. В противен случай рискуваме небето над България да остане без охрана, предупреди още президентът. Той подчерта, че не е против съвместния Еърполисинг, a e поискал български самолети с български екипажи да охраняват страната, за да не губят пилотите и техниката тренинг.

Фокус на разговорите на двамата държавни глави беше променената среда на сигурност в региона на Югоизточна Европа, както и произтичащите от това рискове пред България и Румъния.

В рамките на своето посещение президентът се срещна и с български офицери от щаба на многонационалната дивизия „Югоизток“. Тя е разположена на територията на Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв суверинитет бе?

    55 42 Отговор
    Украйна винаги е била и ще бъде част от руската империя

    Коментиран от #30, #55

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 12 Отговор
    "Каквато и да е историята. Какъвто и да е претекста за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. " 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #15

  • 3 И все пак

    38 3 Отговор
    каква е позицията ?

    Коментиран от #5

  • 4 Европа

    55 20 Отговор
    Радев да внимава какви ангажименти поема,. Целта на ФАЩ да съсипят Европа. Защото Русия и Европа е голям залък.И подличко рЗделят малките хапки се преглъщат по лесно. Не случайно англичаните си биха камшика от ЕС. Всичко е редено
  • 5 честен ционист

    26 7 Отговор

    До коментар #3 от "И все пак":

    Само правилната, разбира се. Тая на Департамента.
  • 6 Lssah

    57 17 Отговор
    Пуцай бай Путине. Пуцай първо тия продажни територии. Значи за българските деца места няма в детските градини и училищата за ония има. За транспорта пари няма, вдигат билета с 50 птоцента за ония безплатен. По 40 лв за ден за нашите родители и деца все няма. Пуцай и заличавай тая сган,па ако ще и ние покрай тях!

    Коментиран от #34

  • 7 Иван

    39 6 Отговор
    Румене-е-е... Язък!
  • 8 123

    49 10 Отговор
    Страни с продоволствена криза тръгнали да определят нещо в световен мащаб :) Укронацистите дори свалиха самолет и хеликоптер на мамалигарите, а те мълчат като натовци :)
  • 9 SH BG

    39 3 Отговор
    Общата позиция е надупени, с високоповдигнати и заголени дирници в синергия...!!!

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 10 Сатана Z

    37 6 Отговор
    Румънците бяха съюзници на Хитлер също като нас през Втората световна.Технин войски окупираха Бесарабия ,където живеят Бесарабските Българи. Z

    Коментиран от #36

  • 11 С.П.

    37 3 Отговор
    То договорът между Булгаргаз и Газпром изтича след 9 месеца - правете общи позиции. После да не ни поднесат някоя 4 цифрена позиция в $ (впрочем, незнам си колко цифрата в рубли) от Москва.
  • 12 Пламен

    7 29 Отговор
    Браво Радев !
  • 13 Мнение

    34 5 Отговор
    Двама п.серковци и предатели .
  • 14 Кога България е била суверенна моля?

    32 0 Отговор
    Да бе ,суверенитет! Колкото България е суверенна!
  • 15 БГ ЕС НАТО

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Абе ще дойдеш на нашата ама трябва ти още малко време да се осъзнаеш напълно Продължавай в същия дух На прав път си

    Коментиран от #21, #22, #27

  • 16 Въпрос

    8 34 Отговор
    След като Путин твърди, че защитава руските граждани в Донец и Луганск какво прави на южната, западната границаи на Украйна? Защо унищожи цялата държава, бомбардира жилищни сгради, убива мирни деца, жени, старци? Защо не си прибере гражданите, които се смятат за руснаци, а унищожава цялата държава? Или имаме замислена от Путин и в ход Трета световна война? 5924

    Коментиран от #32, #37

  • 17 Дядо Йоцо

    35 5 Отговор
    Президентино, и ти си на страната на световното зло - САЩ! Тази държава направи преврата в Украйна, инсталира неонацистките батальони, изби хиляди руснаци чрез тях, превърна измислената държава Украйна в Антирусия, проми мозъците на украинците и ги настрои срещу братята им руснаци, превърна ги в пушечно месо в похада им срещу Русия! Путин трябва да заличи Антирусия и на нейно место да създаде нещо ново! А ти президентино си американска под...га! Слуга на злото!
  • 18 Интелектуалец

    20 6 Отговор
    Оставка на настоящето правителство! То е неадекватно! За пръв път не вдигнаха минималната работна заплата в началото на годината. Досега всеки януари имаше увеличение на минималната заплата. Те си вдигнаха своите. По 10 - 12 хиляди за депутатите които все още са 240 въпреки че населението се стопи до 5 - 6 милиона. На Радев му я направиха 18 хиляди. Не е готов все още плана за възстановяване. Има огромна инфлация. Държавата нехае. За един бежанец 40 лева на ден а за едно българско дете 40 лева на МЕСЕЦ! Не казвам, че бежанците не заслужават помощ но ние обикновените български граждани какво правим? За капак Премиерът нарече Русия "бензиностанция с ракети". Вярно че Путин се побъркан от ковида и се превърна в съвременен Хитлер (изкаралите коронавируса изобщо не са добре с акъла според мои наблюдения).
  • 19 Bg$Ro

    34 2 Отговор
    Нищо ново и позитивно и от тази среща.Страните били с обща позиция срещу тази "агресия". Коя агресия?На РФ или на вашите господари!Кой до последно въоражаваше с модерни оръжия UR,пращаше инст-и и сега ползва наемници?А за 8г.терор в Донецк и Луганск нещо да кажете.Русите не изоставят своите.Здравословно ще е да бъдете кротки и внимателни в квалиф-е.Не сте никакъв фактор!
  • 20 Отец Елпидии

    21 1 Отговор
    И двете дьржави и Ромьния и Бьлгария ще ядат големия.Натам вьрвят нещата .

    Коментиран от #26, #28

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "БГ ЕС НАТО":

    На коя Вашата бе ❗ Че няма значение кой какво прави, ти си трай‼️ Като песента за храста ли ❗ НЕ, няма дойда на Вашата ‼️
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "БГ ЕС НАТО":

    Храстът казал на дървото Слез и ниско залегни Виждаш, буря се задава Тук до мен и ти се наведи Ще преживеем дружно с тебе братко Ще се скатаем от ватърът студен Ще оцелеем сладко сладко Ден след ден Дървото, клоните разклати Погледна тъжно старата гора Обрасла от досадни храсталаци Вещаят бури, а цял живот пълзят И преживяват си под чужда сянка Така на завет от вятърът студен И оцеляват сладко сладко Ден след ден Ден след ден И така животът продължава Вечният си мъдър кръговрат Някой постоянно оцелява Защото други срещу бурята, стърчат Ден след ден Ден след ден Ден след ден Дeн след ден.
  • 23 Жорж

    25 1 Отговор
    Каквато и да е историята. Какъвто и да е претекста за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Това заяви президентът Румен Радев

    Сащ нападнаха Ирак, Афганистан, Либия, Сирия тогава това изказване щеше ли да е актуално!
  • 24 Иван

    26 4 Отговор
    Господин Президент, гласувах за Вас! Гласувах с надеждата, че най-накрая няма да бъдем марионетки, че ще защитаваме историческата си свързаност с Русия. Явно съм се лъгал! Бих искал да ви напомня, че промяната на обстановката в черноморския басейн започна още с разпадането на СССР през1991 и Вие това много добре го знаете! Къде бяха границите на НАТО тогава и къде са сега? Като курсант сте изучавали История на БКП, История на Великата Отечествена Война. Как мислите, има ли нацизъм в Украйна, има ли Десен сектор? Маршируват ли есесовци с вдигната за поздрав ръка? Сигурен съм, че това Ви смущава, но се боите да го кажете открито. Вие не сте от кадрите на "Тихия фронт" , като Президент трябва открито да заемете страната на тези, които Ви издигнаха. А това са хора антифашисти и антиимпериалисти. Иначе ще излезе че сте ги предали. Помислете си, не се спотайвайте в спалнята при жена си

    Коментиран от #29

  • 25 Хммммм

    18 2 Отговор
    Ей тъй навремето нашите ястреби управници се присламчиха за келепира към губещата кауза на Хитлер... и после олеле, та Русия трябва ще да ни спасява пак!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "БГ ЕС НАТО":

    "Напред! Животът е сражение!Напред! Ти прав всегда ходи!Напред, макар към поражение,ако ще паднеш, прав падни!" ‼️ Родените да пълзите - няма да полетите ‼️
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мухаха от къде ги намирате тез беее

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Историята на бкп е важен исторически документ..там въобще няма лъжи

    Коментиран от #48

  • 30 Пловдив

    4 16 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв суверинитет бе?":

    То и ние бяхме в частите на една друга империя, трябва да се върнем ли?
    Да не говорим,че когато Киев е владял половин Европа и половин Азия, Москва е била колкото нашето село. Ама ти откъде да си чувал за Киевска рус ,нали си учил учебници по история от съветския съюз
  • 31 Симо

    5 20 Отговор
    Няма нормален човек,който да
    не осъжда престъпната руска
    инвазия. Руските ботове лесно
    се познават .та да не се хабят
    за дребни рубли.

    Коментиран от #51

  • 32 Пловдив

    5 21 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    Това няма как да го обясниш на нашите путинофили, Русия няма никакъв шанс срещу НАТО. Ама не му обърнаха внимание през 2014, още тогава трябваше да ги занунят рашките,и те шяха да си го свалят.
    Диктаторите не спират докато не ги спрат

    Коментиран от #38

  • 33 Както ни тръгна с Румъния в ес,

    16 1 Отговор
    така ще ни тръгне и тук-зле!
  • 34 Теле

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Lssah":

    Да не забрави нова, бтв, и факти
  • 35 Българин

    20 3 Отговор
    Заглавието трябва да е: Румен Радев и Клаус Йоханис с обща позиция за Украйна, тъй като 90% от гражданите и на двете държави не са американски подлог и имат съвсем друга позиция!
  • 36 Теле

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    А онези при сталинград некой спомня ли си за тях
  • 37 И ти ли не разбра?

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    провежданата операция от Русия е за унищожаване на неонацисти и фашизирани националисти,убивали и тормозили рускоговорящото население в Украйна осем години.Доказано убитите са над 10000души
  • 38 Що така си мислиш?

    15 2 Отговор

    До коментар #32 от "Пловдив":

    Че Русия няма шанс срещу нато?.Не съм съгласен,Русия може да занули европа,поне източна за не повече от 30минути.Краварите както винаги ще подвият опашка,това го могат най добре.Та ти казвам че си в голямо заблуждение.И друго-те нато ако можеха до сега да го бяха направили
  • 39 ComfortablyNumb

    9 5 Отговор
    не Радев, не може българските мигове да се ремонтират в русия вече ! Изглежда и сега не си разбрал ...
  • 40 пещо

    14 0 Отговор
    Толкова лъжа и при соца .не имало.
  • 41 кочо

    8 0 Отговор
    "Румен Радев поиска да бъде намерен ясен отговор дали изтребителите МИГ-29 ще могат да се обслужват в Русия, както и да се проучи дали това може да се случва в друга държава."

    Що за въпрос? На някой да не му е ясен отговорът?
  • 42 Krom

    10 0 Отговор
    Двата ни МиГ-а да не "губят тренинг"?! Това да не е мисъл на Киро?
  • 43 Не знам какво рухва

    9 0 Отговор
    и какво остава, но е видно че не е здравословно да дразните бялата мечка, гайс.
  • 44 гост

    3 0 Отговор
    Близо 20 години сме в НАТО, а още сме със съветски самолети и 8 стари ефки на чертеж за няколко милиарда?! Че се чудим кой щял да "обслужва" съветските над 50 годишни самолети, т..е. незнайно колко оше ще се ползват! Да не говорим, че няма армия и кой знае какво друго натовско въоръжениеу имаме, освен някакви вертолети и джипки... Вероаятно и старите Т - 72 трябва някой да ги обслужва и ремонтира?! Къде са натовските танкове, ракети, БТР-ри и друга техника?
  • 45 Човек

    5 0 Отговор
    Слушах и двете изказвания, но нашият президент говори много по-адекватно, румънеца общи приказки
  • 46 Бай Ганьо

    10 1 Отговор
    Ко са чудите бре? Прайте ляб и сол за посрещане на дядо Иван, ако ли не ше ви гази мечката. Путин знае че Българският народ го обича!
  • 47 WhiteNoise

    3 1 Отговор
    камала е стегнала редиците. донесла е поне 3 стека олио за пенсионери. оплакала се че са е скъпо. некога само мъниста давали на туземците
  • 48 иван

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мухаха от къде ги намирате тез беее":

    Прочети я, виждам, че не си я чел. Но прочети и цялата история на България, тя не започва с 1944. Не е моя мисъл( мисля, че е на Димитри Иванов), но ще я цитирам: между мен и теб разликата е 1 вагон книги в моя полза!!! На времето Батето Иван Славков го апострофираха, че често си служи с цитати. Отговорът беше:Цитира този, който чете!
  • 49 Иван

    6 1 Отговор
    Искаме неутралитет! Категорично!
  • 50 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    3 1 Отговор
    Състезават се кой ще лапне повече на Хамериканците...
  • 51 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Симо":

    Но има едни живи мощи, ненормални носталгици, които живеят с представи от 60-те години на миналия век.
  • 52 ОСТАВКА ФАТМАК!

    3 2 Отговор
    ПАЗИ БОЖЕ ПРО$Т ФАТМАК ДА ПРОГЛ€ДН€!

    ОСТАВКА ФАТМАК- ПР€ДАТ€Л(натов€ц),ПРОДАЖНИК И КЛ€ТВОПР€$ТЪПНИК!
  • 53 Kim Bu

    1 0 Отговор
    Сега трябва да се види рейтинга на президента - интересно ми е какъв ли ще е .?!
  • 54 Динев

    0 1 Отговор
    Радев трябваше да отиде в Киев с другите славянски президенти но го е страх от нашите псевдо освободители ордите на всерусийският гусудар да не взривят влака,и тук нашите русофили безродници по добре да не пишат а да отидат в Русия при батюшките да печелят рублей
  • 55 По спокоино

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв суверинитет бе?":

    Ами българия къде е била Ами трети украински полк ни «освободи «заедно с финланци и др А не руснаци които « ни заробиха»
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове