Отидете към основна версия

10 895 37

Адв. Емануил Йорданов за ФАКТИ: Ако прокуратурата претърпи Ренесанс, Борисов няма да бъде Тодор Живков 2

  • емануил йорданов-
  • мвр-
  • борисов-
  • арест-
  • разследване-
  • прокуратура

"Хората на Борисов реагират толкова болезнено най-вече поради страха, че ще отидат в небитието, ако техният лидер бъде осъден", каза бившият вътрешен министър

Снимка: ФАКТИ

“ГЕРБ са в състояние да спрат историята, защото 12-те години управление на ГЕРБ според мен са загубено време. Не мога да си спомня нещо впечатляващо, случило се през този период”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

“Това е едно абсурдно действие на прокуратурата - да внесеш искане за одобряване на протокол и да го мотивираш с твърдението, че всички извършени действия са незаконни, тоест протоколът не следва да бъде одобрен. Това е подигравка със съда. Съдия Чочкова съвсем правилно е прекратила производството. Това е просто един от епизодите, които са се случили дотук и които ще се случват в бъдеще по този казус. Може да се види, че целта на упражнението е не да се стигне до положителен резултат, а просто да се рита топката и накрая да се каже: “Няма доказателства, това е положението”, заяви той относно днешните събития с размяна на реплики между прокуратурата и съда по повод разследването, свързано с Борисов, Горанов и Арнаудова.

Според адв. Йорданов разследването в Европейската прокуратура може да наклони везните в определена посока. “При толкова много нарушения на закона, които са извършени в последните години, все някое може да стигне до Европейската прокуратура и да даде основата за първото осъждане”, смята адв. Йорданов.

“Много възможно е да е имало нещо, което е можело да помогне на разследването. Възможно е и информацията да е била грешна”, коментира той по повод вероятния повод за неотложността в ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова. “Понякога си мисля, че е възможно полицейските органи да са били подведени умишлено, за да се получи нещо такова, което да послужи за атака срещу МВР”, допуска бившият вътрешен министър.

“Слушах интервю на Цветан Цветанов по БНР, в което той се похвали колко законосъобразно извършвали всички действия, когато бил министър. Като го слушах, щях да падна от стола, защото всички знаем колко пъти България е осъдена заради действия по негово време. Защитавах единия от лекарите от Горна Оряховица (б.р. набедени за убийци). За мен това е доста тежък спомен, защото беше отвратително дело, разминаващо се драстично с истината”, припомни адв. Йорданов, който уточни, че всички лекари бяха оневинени по това дело.

Попитан за истинската причина за “развода” между Бойко Борисов и Цветан Цветанов, той отговори така: “Не е трудно да се досетим - истинската причина за мен е властта. Отношенията им започнаха да охладняват в момента, в който Цветанов помпаше рейтинга си и в няколко проучвания той получи повече одобрение от Борисов.

Относно ролята на Борисов в построяването на “Турски поток”, той посочи: “Много е странно как за отрицателно време беше направен един газопровод за сметка на българските данъкоплатци, от който газопровод няма нито един изход към България. Ние не получаваме никакъв газ по тези тръби. В същото време трасето, което би могло да донесе нещо на България, се бави, очевидно умишлено, в продължение на 12 години. Цялото управление на Борисов е такова”.

“Мисля, че хората на Борисов реагират толкова болезнено най-вече поради страха, че ще отидат в небитието, ако техният лидер бъде осъден”, смята той.

“Ако прокуратурата претърпи Ренесанс, Борисов няма да бъде Тодор Живков 2, а ще го чака съвсем нормална поредица от наказателни процеси”, коментира адв. Йорданов.

В края на разговора юристът коментира въпроса за евентуалното съдържание на свидетелствата на премиера Петков по случая. “Предполагам, че става въпрос за информация, която е придобита по служебен път на базата на констатации на държавни органи”, посочи той, като според него не е задължително в показанията да се съдържа тайна информация, тъй като в казуса са замесени и редица съвсем публични известни факти.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4 от 76 гласа.

Свързани новини