Last news in Fakti

22 Март, 2022 15:18 2 791 27

Следствието поема "Ареста на Борисов" - по указание с разпит на полицаите

  • следствие-
  • съд-
  • прокуратура

Решението е на прокуратурата

Следствието поема "Ареста на Борисов" - по указание с разпит на полицаите - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратурата искания за одобрение на претърсванията и изземванията в домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов миналия четвъртък.

В исканията изрично се твърди, че действията, за които трябва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган, уточняват от съда.

"Доколкото в настоящото производство прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", пише в определението си съдия Вера Чочкова.

Припомняме, че държавното обвинение постави въпроса дали е имало основание за неотложност при обиските. Прокуратурата казва, че за всички процесуално-следствени действия е трябвало да има предварително съдебно разрешение т.е. без такова действията са незаконни, уточнява news.bg. Освен това, те са извършени от полицията т.е. некомпетентен орган, а е трябвало е да бъдат извършени от Следствието.

Затова и Софийска градска прокуратурата е възложила случая с Борисов, Горанов и Арнаудова на следователи в Столичния отдел. Те трябва да валидират "извършените до момента от некомпетентен орган процесуални действия", се посочва в прессъобщение от прокуратурата.

СГП е възложила разследването на следователи в Следствения отдел към СГП и са им указали всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново от следователите по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани.

Само тогава събраните чрез тях доказателства могат да бъдат ползвани в наказателното производство. С оглед на това в съответствие с установената съдебна практика във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед.

Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган - разследващ полицай към МВР. Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия.

Ако в хода на разследването се съберат достатъчно обвинителни доказателства за виновността на определено лице или лица в извършване на престъпление/я от общ характер, както изисква чл. 219, ал. 1 от НПК, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства.

От СГП припомнят брифинга от петък вечерта, който бе даден след изтичане на мярката за задържане под стража за 24 часа. Наблюдаващите прокурори са внесли в СГС трите протокола за извършени изземвания, но вчера съдът ги е оставил без разглеждане - това на практика означава, че няма съдебна санкция за одобрение на протоколите.

Също вчера в СГП са депозирани от разследващ полицай в ГДНП проекти на постановления за привличане в качеството на обвиняеми на лицата: Бойко Борисов - за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, Владислав Горанов - за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК и Севдалина Арнаудова - за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. Ведно с тях са постъпили и протоколи за разпит на същите лица в качеството им на свидетели.

Посочените проекти за привличане представляват листове с печатен текст, озаглавени "Постановление за привличане на обвиняем", без подписи, без име на съставител, а само длъжност - разследващ полицай в ГДНП, с поставени на тях печати с регистрационни номера от ГДНП с дата 21.03.2022 г.

"Поради това същите не представляват процесуални документи и нямат правна стойност. Отделно от това проектите на постановления за привличане, доколкото е посочена длъжност, са текстово изготвени от некомпетентен орган", посочват от прокуратурата и обясняват, че разследващ полицай в ГДНП няма правомощия да формулира обвинение за престъпления, извършени от лица от състава на Министерски съвет.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори отново считат, че към настоящия момент няма основания за законосъобразно привличане на лицата като обвиняеми. Дори да бяха налице валидни протоколи за претърсване и изземване, анализът на събраните към този момент материали не сочи на достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на определено лице към наказателна отговорност.

Съгласно разпоредбата на чл. 196, ал. 2 от НПК в правомощията на наблюдаващия прокурор е и задължението да следи за законосъобразното провеждане на разследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    13 6 Отговор
    Рашков ?
  • 2 гост

    38 5 Отговор
    да не земат сега да станат от обвиняващи в обвиняеми...такива работи могат да се случат само в България защото тук мафията си има държава.
  • 3 Бойкоооо

    35 5 Отговор
    Нищо не е приключило. Сега започва
  • 4 Само питам

    25 3 Отговор
    Бойко цзащо не прави брифинг за медиите?

    Коментиран от #8

  • 5 независим

    32 7 Отговор
    Засега Кирил Петков и Бойко Рашков успяха да накарат прокуратурата да заработят по кражбата на над половин милиард лева от държавната хазна, НО разбира се се предполага, че тая същата прокуратура ще се опита да замете под масата събраните доказателства, НО дали ще посмеят, предстои да видим !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Щщщщ

    15 7 Отговор
    Е как постановленията да имат предварително подписи, винаги първо се подписват и подпечатват в горния десен ъгъл от прокурор, а след това с превличането и фактическото предявяване на документа се подписват от разследващия полиция, адвокат и провлеченото лице. Прокуратурата почна хептен да взема народа за балъци ...
  • 7 сара

    18 6 Отговор
    От прочетеното разбирам , че ще се разследва не дали лицето от банкя е виновно, а дали арестът му е законосъобразен. Намериха си работа. Паляци .
  • 8 пурко

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Има кръвно.
  • 9 Отказ от правосъдие на СГС

    6 12 Отговор
    Не съм привърженик на Борисов, нещо повече - не съм гласувал за неговата партия, но това което става е безобразие и е по-зле от комунистическите години. Да се стигне до положение Съдът да го страх да вземе решение, това е тотално вмешателство по всевъзможен начин на изпълнителната власт в съдебната. Съдебната ни система никога няма да се оправи ако само се сменят хората в нея и се заменят с такива на управляващите които и да са те. Предишните си направиха Извънреден съд /специализиран/ а вие си правите собствен съд КОНПИ и използвате МВР като съд. В тази държава няма шанс да се оправят нещата!

    Коментиран от #11

  • 10 горски

    17 3 Отговор
    Преди много години подписах документи,за направа на просеки за енергото без да ида на терен.Поради техническо недоглеждане,същите са били изместени ,без да се нанесени каквито и да било щети....но си беше нарушение...
    Няколко години ме привиквикваха да пиша обяснения ,вменявайки ми дори първородния грях на Адам....
    Тези ощетили държавата със милиарди/доказано/,но чисти като утринна роса.
    Цялата правораздавателна с-ма са оплетени като котешки черва.....

    Коментиран от #16

  • 11 марина

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Отказ от правосъдие на СГС":

    Мисля, че грешиш. Страхуват се не от новата власт, а от старата. Има разлика.
  • 12 SDEЧЕВ

    6 4 Отговор
    ЩЕ Е ИНТЕРЕСНО СЕГА ПРОКУРАТУРАТА ДА ИЗВИКА МП ПЕГКОВ ПОЛИЦАЙЧЕТАТА РАШКАВ И ДА НАПРАВИ ЕДНА ВЪЗСТАНОВКА НА СЛУЧИЛОТО СЕ ,ДА ГО ЗАСНЕМЕ НА ВИДЕО И ДА ЗАПОЗНАЕ ОБЩЕСТВОТО С РЕЗУЛТАТА. МП И РАШКАВ С ИМУНИТЕТ НО ЩЕ ПИШАТ ПОКАЗАНИЯ --КОФИ

    Коментиран от #17

  • 13 Много лаене за нищо

    8 5 Отговор
    За каква кражба от половин милиард се говори след като законът я е позволявал а той е гласуван от колективен орган - Народното събрание. Остава само моралното ни удовлетворение да видим кой как е гласувал. При това гласуване има любопитни неща от всички партии, но по закон виновни няма и не може да има освен ако дойде втори девети септември и застрелят народните ни представители.

    Коментиран от #25

  • 14 XYZ

    10 6 Отговор
    Същата история с пачките и кюлчетата в чекмеджето на "шефа" - не техният произход беше важен, а кой е снимал! И когато "шефа" се издаде, че знае коя е "фотографката", накрая и това се замаза! Войната на прокуратурата срещу народа на България продължава!
  • 15 Българка

    6 11 Отговор
    От прочетеното може да се извади извода, че Рашков трябва да си върне дипломата, заедно с агнетата и рушветите които е дал за да я вземе. И тоя ми бил преподавател по право!! Прост Киро е ясно, че не разбира, ама Рошко има големи претенции, а покритие нула.
  • 16 Българка

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "горски":

    Относно доказаната кражба, както казваш. Все още няма такава. Докаже ли се , някой трябва да лежи. Предположения от разследван (Черепа) или от заинтересован (Прокопиев), не са неоспоримо доказателство. Дори подписан документ може да се оспори, а такива няма.
  • 17 Пипи

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "SDEЧЕВ":

    То това дето прелагаш да се заснеме на видео, си става за цял сериал и ето ти продължение на сериала "Полицайте от края на града".
  • 18 SDEЧЕВ

    2 3 Отговор
    КИРО ХАЗАРТА ДА СЕ СТЯГА

    Съгласно разпоредбата на чл. 196, ал. 2 от НПК в правомощията на наблюдаващия прокурор е и задължението да следи за законосъобразното провеждане на разследването.
  • 19 SDEЧЕВ

    4 5 Отговор
    КИРО ХАЗАРТА И РАЩО ДАМАДЖАНАТА ЩЕ ПЕЯТ НА ДВА ГЛАСА НА УШЕТО НА ПРОДУЦЕНТА КАСКЕТА

    ПАРЧЕТО ЩЕ Е С МИЛИОНЕН ТИРАЖ
  • 20 безпартиен

    5 0 Отговор
    Никой не може да накара който и да е прокурор да работи!Работи само тогава когато има личен интерес!Същото са отнася и за съдии и следователи!Никой политик,юрист или журналист не пита прокуратурата КОЛКО ДЕЛА СРЕЩУ ИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ СА ПРЕКРАТЕНИ,С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ДАВНОСТ!!??Там е ключът към правосъдната реформа-носенето на отговорност за НЕ свършена работа!
  • 21 Стойка Маринова

    5 6 Отговор
    Браво на Съда и Прокуратурата!
    Иначе ще обесят хора, за които не могат
    да се докажат престъпления.
    Защо се вярва на престъпника Божков,ами
    той си лъже за да се спаси от наказания?
    Божков трябва да отговаря пред закона.
    А Кирчо,Кокорчо и пиянката Рашков да подават оставка!Те само лъжат народа!
  • 22 сила

    4 1 Отговор
    Вместо следствието да поема задържането и изправянето на тия бандити и разбойници пред съд и затвор той поеммал ареста на тия грабители на държавата.Управляващите -занимавайте се със закони ,които да вкарат в дрънгулника паразитите и бандитите в прокуратурата ,адвокатурата и съда .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 За да отвлекат вниманието от глада

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Много лаене за нищо":

    Много правилно Народното събрание гласува законите. Там са всички партии, що плещите само.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ПомнишЛиСийкеПомнишЛи

    2 0 Отговор
    Помня времето,когато Чакмеджан и Цвъки (Молитвената закуска) връглееха и безчинстваха в МВР-то.Тогава двамата без съд,без срам,без свян ,без морал подлагаха на репресии и гонения, подслушваха, арестуваха и раздаваха присъди дори и без да е започнало някакво разследване.Паметни са думите на Цвъки Молитвата от това"славно"и разбойническо време,казани в ефира:"Мен никой не може да не съди."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове