Отидете към основна версия

10 481 56

Петър Клисаров за ФАКТИ: Какво правим, ако имаме правителство от ГЕРБ и "Възраждане"?

  • петър клисаров-
  • пп пряка демокрация-
  • пряка демокрация

"Америка вече не е хегемон. Хегемонът, който се заражда в момента с пълна сила, е Китай", каза за международното положение политикът

Снимка: ФАКТИ

"За мен правителството трябваше да подаде оставка в деня, в който газът беше спрян".

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателя на партия "Пряка демокрация" Петър Клисаров.

"Откакто съществуват държави и формирования като държави, има основни правила. Първото нещо е енергията, второто е храната, третото е водата. В наши дни се добавят лекарствата. В момента, в който едно правителство не може да осигури едно от тези неща на народа си, то няма право няма да стои на управленчески позиции. Тези неща очевидно ни вкарват в спирала на оцеляване. Това оцеляване ще е много по-тежко, ако те се задържат още малко на власт", каза още политикът.

Клисаров коментира и състоянието на Българската социалистическа партия (БСП):

"Моето мнение е, че това е последният танц на БСП и че на следващите избори те няма да успеят да влезнат в парламента. Ще са вероятно под 4%, защото се виждат безпринципните неща, по които те работят. За тях е въпрос на оцеляване да стоят във властта, да имат тези 2000 служители, които са назначили, за да могат да източват пари от обществените поръчки и по този начин да захранват касата на БСП. Това няма да се получава, ако те паднат".

По отношение на международното положение, той обобщи следното:

"Моето мнение е, че ние сме на прага, ако не сме и влезнали вече в една втора Световна студена война, която е предшествана от ескалациите, които виждаме непрекъснато с военни действия, жертви и ракети, които прелитат. Всяка война е ужасяваща и носи неприятни жертви, но неприятните жертви са и от двете страни".

Петър Клисаров бе върнат на управлението в България, като в контекста на неговата частична младост, той каза:

"Абсолютно ясно е, че са неподготвени. Много малко хора, особено в България, се подготвят за това да управляват една държава. Ясно е, че те са неподготвени. Това не е един малък частен бизнес, в който да се преместиш от единия в другия и да започнеш да управляваш. Нямат капацитета, но нямат и най-важното нещо - умението да усещат, да се консултират, да усещат пулса на хората, да усещат пулса на световния геополитически момент. Един човек, който се е занимавал с бизнес, а не е ежедневно, ако не и денонощно следял световните тенденции какво се случва и как, за да знае какво ще се случи в света, той няма как да управлява една държава и да взима правилните решения".

"Америка вече не е хегемон. Хегемонът, който се заражда в момента с пълна сила, е Китай. Никога в световната история не е имало замяна на един хегемон с друг без война. Това е неизбежното кръвопролитие, което ще имаме не в Украйна, Русия и само в Европа, а и в Африка, и в Тихия океан", смята Клисаров.

"Смятам, че на България и предстои една спирала от избори. Без значение какво ще се случи - дали ще се осъществи втори мандат или отиваме на избори. След което ще има нови, нови и нови", изрази мнение председателят на "Пряка демокрация".

"Нека говорим реално, хората на г-н Трифонов няма да имат голям успех. "Да, България" никакъв шанс да достигнат до това, което са. БСП ще паднат на много ниско ниво. Промяната - има жестоко разочарование от тях. Очертава се ГЕРБ да е първа политическа сила и, за съжаление, "Възраждане" втора. Ако имаме правителство от "Възраждане" и ГЕРБ - какво правим оттук нататък?", каза още Петър Клисаров.

Той коментира и новия политически проект на Стефан Янев:

"Той ще обере от всички тези, които споменах, но няма да има достатъчно, за да победи ГЕРБ. Той няма да е водеща партия в никакъв случай".

"Предстоящото на България е, че няма партия в момента, която да успее да получи достатъчно гласове, за да управлява. А коалиционните правителства, които са в голяма степен финансирани и подкрепени от НПО-та с неясни цели, нямат бъдеще и нямат как да работят на практика. За това смятаме, че този модел на пряката демокрация, който е ефективен контрол върху политиците, включително чрез механизъм за отзоваване не на 4 години, а когато не си вършат работата в рамките на от 15 дни до 2 месеца", добави лидерът на ПП "Пряка демокрация".

"В големия си процент лидерите на партиите са инсталирани актьори. Самият Зеленски е такъв, имаше опит в България Слави Трифонов да бъде вкаран във властта. Основните политици-актьори, които се назначават, за да вършат определена дейност, наложена им от задкулисието, се контролират от корупцията. Корупцията е инструмент за контрол върху политици. Всички политици, по някакъв начин пипнали управлението, получават облаги, които не са регламентирани. И задкулисието ги държи с тези облаги. Ако не си вършат работата, излизат скандалите и ги сменят с други такива", твърди Петър Клисаров.

"Пряката демокрация, истината е хората да са образовани, да се осъзнати и да усетят, че когато гласуват, техният глас е отишъл в правилна посока и човекът, който са избрали, върши това, което те искат. А ако той не го върши, да имат механизъм да го отзоват, свалят и той никога повече да не може да се кандидатира за публична позиция", каза той към края на участието си в медията ни.

Целия разговор между Лили Маринкова и Петър Клисаров можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.

Свързани новини