Last news in Fakti

9 Март, 2021 15:20 4 870 22

Д-р Пламен Димитров пред ФАКТИ: Демокрацията у нас отчуждава гражданите и обслужва елити

  • д-р пламен димитров-
  • пряка демокрация-
  • парламентарни избори

"Фасадната представителна демокрация у нас се крепи на икономическо и социално неравенство", коментира д-р Димитров

Д-р Пламен Димитров пред ФАКТИ: Демокрацията у нас отчуждава гражданите и обслужва елити - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как би могла да работи пряката демокрация в условията на българското гражданско общество - за да говорим по този въпрос от ФАКТИ се свързахме с психолога и кандидат за народен представител д-р Пламен Димитров. Срещали сме ви с него покрай изследванията на ръководения от него българския eкип към Мeждунaрoднaтa прoфecиoнaлнa мрeжa нa чacтнoпрaктикувaщитe пcихoлoзи – PsyNеt, относно пcихocoциaлнитe acпeкти нa cпрaвянeтo c тeкущaтa кризa c Соvid-19 и по въпроси за здравеопазването у нас, касаещи психичното здраве. В началото на март пък стана ясно, че д-р Димитров ще бъде водач на предизборната листа на ПП „Пряка демокрация“ в Бургас.

В началото на разговора д-р Димитров обясни какви са били причините да се съгласи да стане водач на изборна листа. „Допадна ми тази теза (бел.: за пряката демокрация). Аз отдавна работя в областта на развитието на гражданското общество, на по-пряката форма на демокрация, при която участието на гражданите е много по-важно, отколкото това, което имаме – една непълноценна представителност. Дълго време правя и изследвания в областта на участието и начина, по който се правят изборите в България“, каза той.

„Не само в България, но и на други места тази тема се повдига отдавна – че трябва да се намерят по-нови и по-ефективни начини за участие на гражданите. Сериозната критика – не само за България, е, че представителната демокрация обслужва тясно интересите предимно на корпоративния сектор, а обикновеният гражданин, неговите организации и нужди остават на заден план. Политиците, върховете и елитите се сещат за гражданите - не само в България, само на избори, които са едни мощни маркетингови кампании, зависещи най-вече от наличието на икономически средства, финанси. Така се избират не само в България представителите. Това лишава гражданите да участват, освен с протести и участие в изборите, в процеса на управление на страната. Тази критика е фундаментална в много държави, включително в държави с много по-напреднала демократична традиция. Визирам например САЩ или Западна Европа“, каза д-р Димитров.

„При нас тази форма на демокрация, която през годините имаме, е непълноценна. Тя по много начини дава дефекти, най-вече в това, че отчуждава гражданите и обслужва елити, в които се сливат корпоративни и други интереси“, допълни той.

На въпроса дали гражданското общество в България е развито до степен да се въведе пряка демокрация, д-р Пламен Димитров отговори: „Едното и другото са много вързани. Как да се развие, когато ти се отнемат възможностите, отговорностите, хората не биват питани, не могат да се отстранят хора, които очевидно не работят за обществените интереси, а за себе си или за някой, когото обслужват. От тази гледна точка нещата са като скачени съдове. Една неефективна и бих казал – манипулирана, представителна демокрация определено пречи, за да се разгърне активно, информирано, компетентно и постоянно гражданско участие. Например при формирането на политики – виждате колко трудно се работи с референдуми, с това да се допитват до гражданите. Този вид псевдодемокрация, пречи и на развитието на гражданската култура и гражданската демокрация, която е първичният облик на демокрацията, ако се върнем към Древна Атина.

Още Аристотел е казвал, че има два начина да се ограничава централизацията на властта и да се ограничава несправедливостта. В момента този формат на фасадна представителна демокрация се крепи върху едно икономическо и социално неравенство, което се е превърнало в приоритет и на корпорациите, и на правителствата, които те селектират“.

След това разговорът премина към децентрализацията на властта. „Това е другият въпрос – сливат ли се властите и това не води ли още повече до несправедливост и по този начин до корупция. На моменти се вижда очевидно как се изземват функции. Обезсмисли се например парламентът в България. У нас той всъщност е дирижиран от изпълнителната власт, а не обратното – в парламента да се вземат важни решение и по въпроси за ефективността и компетентността на управляващите правителства. При нас има изкривявания от всякакъв характер, които са очевидни. Например протестите през изтеклата година – това са стотици дни, показаха, че хората не подкрепят просто една сила, искат по-друг вид демократична система. Ние говорим за това, че е дошло крайно време да се преразгледа състоянието на представителната демокрация и въобще начинът, по който политическата власт се упражнява. Нужно е народът – суверенът, да каже по-ясно своята дума. Това обаче не е еднократно събитие, каквото са изборите, а един постоянен процес на обществени дебати, участие на гражданите във формирането и развитието на политики, иначе те биват отчуждавани от най-важната задача на гражданското общество – как се решават проблемите“, каза той.

„Наскоро публикувах моите 25 въпроса за оценка на състоянието на демокрацията у нас. Там имат място и въпросите за това как се избират висшите държавни ръководители, ръководителите на другите власти като съдебната система и местното самоуправление, дали наистина са честни, прозрачни и справедливи изборите. Сега все още управляващото мнозинство се базира на гласовете на около 16% от имащите право да избират затова възниква въпросът доколко честни и справедливи са изборите, не се ли манипулират, дали не са просто статистически артефакти, има ли всъщност обсъждане на политиките, които стоят зад един или друг избор или това са по-скоро мощни кампании за осигуряване на запазване на статуквото; дали тези избори и процедурите, които стоят зад тях – законите, практиките на определени народни представители се прилагат безпристрастно и дали не са зависими от други неполитически сили като икономически фактори, корпоративни и други системи за въздействие“, каза още той

„Цялата система има нужда да бъде анализирана, да бъде дискутирано нейното състояние и перспектива“, категоричен беше д-р Димитров и допълни: „Ако получаваме повече от същото, не можем да се надяваме на различни последици. Ние имаме огромно недоверие към политическите институции, имаме невъзможност гражданите да участват пълноценно със своите интереси, позиции и експертиза. На власт се издигат хора, които са удобни на едни тесни интереси, които очевидно не отразяват обществените нужди. Даже Covid-19 сега го демонстрира. Тук стои въпросът не само какво се случва сега в парламента, а въобще как работи държавата и политическите партии“.

На въпроса как Covid-19 демонстрира недоверието към политическите институции и невъзможността гражданите да участват пълноценно във вземането на решения, д-р Димитров отговори: „Гражданите например не бяха чути в много отношения. Неглижират се важни процеси като протестите, които управляващите показаха, че спокойно могат да игнорират. Тоест няма диалог, няма обществено участие и всичко това води до усещането, че гражданите са по-малко свободни, отколкото биха искали“.

Дали има разлика между това, което политиците вършат в рамките на предизборна кампания и това, което се случва след формиране на правителство, той коментира: „Има, разбира се. Много от изборните кампании са всъщност един маркетинг. Взели веднъж властта, хората съвсем спокойно, притежавайки контрола и защитени от какви ли не процедури, които са превърнати в норми, закони, могат да се отдалечат много от предизборните си обещания и никой няма практически начин да ги накара да напуснат постовете си или да се придържат към изборните си програми. Това е масивно наблюдавано, не е един такъв мандат в България“.

„Ние всъщност имаме достатъчно примери в нашите български условия как това се случва и то постоянно, защото много често нещата в обществото ни въобще не са насочени към това да се грижим за общественото благо и състоянието на суверена, в чието име се упражнява властта.

Трябва едно по-пълна, по-широка представителност в участието - не само чрез гласуване и протести, както наблюдаваме напоследък. Това значи, че проблематизирам по много начини демократичният дух, замисъл и устройство на много от сегашните институции. Имаме големи проблеми с гражданското образование, с културата на политическата партии, с държавните институции, които са призвани не просто да бъдат ефективни бюрокрации, но и конкретни канали, по които гражданите да могат да развиват своето виждане за развитието на обществото.

Дори медиите не са свободни в смисъла на обществени, а са корпоративни в голямата степен. При тях се вижда много силно как преобладават корпоративни и политико-елитарни съображения, а не мнението на народа“, каза д-р Пламен Димитров в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 3 Отговор
    У нас има тоталитаризъм.

    Коментиран от #6, #9

  • 2 честен ционист

    27 1 Отговор
    В БГ демокрация никога не е имало, та да има дефекти. Под демокрация в БГ се разбира, да имаш възможност да крадеш безнаказано. Да изпълняваш чужди поръчки, срещу облаги, криещ се зад демократични ценности.
  • 3 ПСР

    27 1 Отговор
    Управлението на България е всичко друго,освен демокрация.
  • 4 от 30г

    16 4 Отговор
    тук е клептокрация, насадена от бкп и дс партокрация,криеща се зад фасадна демокрация
  • 5 Русенец

    11 1 Отговор
    С помощите за артистите, по 4 бона на човек, Борисов просто заобиколи правилата и закона, за да даде на една удобна част от онези, които нямат право на обезщетения, при безработица.
  • 6 Емил

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    У вас в Москва - със сигурност! Ако тук (в България) имаше, отрепки като теб отдавна да са в Белене, а тоя антибългарски сайт закрит!

    Коментиран от #12

  • 7 Емил

    6 4 Отговор
    ПП "Пряка демокрация"! Тия нормални ли са?! Овцете си избират овчар и пенсионират кучетата, щото не дават вълна и мляко, забраняват доенето и стригането и обявяват свобода овча любов!
  • 8 Диверсант

    13 2 Отговор
    Много ви е дълга статията, ще коментирам заглавието. Къде е тая демокрация която работи. ????? В Италия последното правителство излъчено от избори е на Силвио Берлускони от 2007-2008 година ако не бъркам. Последва държавен преврат през 2011 година ръководен от Обама Меркел и Марио Драги. Служебно назначен Марио Монти член на Билдерберг, След него Енрико Лента член на банкерски задкулисни организации след него Матео Ренци назначен отвън без да е ходил на избори. След него Пауло Джентилони назначен от Меркел и обещан бъдещ пост в Европа. Дойде Джузепе Конте никому непознат, никога не се явявал на избори, преди седмици световния банков елит ни паркира Марио Драги, благодарение на чийто банкови операции и спекулации Италия има този външен дълг..... Къде ви е демокрацията тук където повече от десет години съдбата на Италия се решава не от така наречените избори а от хора назначени

    Коментиран от #10

  • 9 Само

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    в главата ти.
  • 10 Остави

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Диверсант":

    че е дълга ами е и много празнословна.
  • 11 Втория с Коня

    4 2 Отговор
    Породния на коня! Първо напиши какво означава думата Демокрация. Кой си и какъв си? Не праскай глупости като малко дете. Много умници се показаха и изказаха последните два месеца.
  • 12 ТОТАЛНО

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Го ЗАСТРЕЛЯ!
  • 13 Шайка

    0 3 Отговор
    Докторе, достатъчно си учил хора българи. Бъди ясен с понятията, не пиши глупости.
  • 14 ПУТИН

    2 6 Отговор
    ТО СВЕТА СЕ ОБЪРКА ТА НИЕ ЛИ? ДОКТОРЕ, АКО СИ ДОКТОР - ЛЕКУВАЙ! НЕ СЕ МЕШАЙ У ПОЛИТИКАТА, ТАМ НИЩО НЕ ТИ Е ЯСНО!
  • 15 Демократа

    5 3 Отговор
    егати елита, дс-агенти, мутри и назначени "бизнесмени"-олигарси, руския модел .........
  • 16 МАНГЪРОВ

    3 3 Отговор
    Я НЕ МИ СЕ ПРАВИ НА УМЕН, НЕ ВИЖДАШ ЛИ , ЧЕ ПОЦЕЛИЯ СВЯТ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ЗЛЕ, ДАЖЕ ПО-ЗЛЕ И ОТ ТУК ? СИГУРНО ЧЕХИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, БЕЛГИЯ, ШВЕЦИЯ СА ПО-ИЗОСТАНАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ ТА НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ И ИМАТ ПО МИЛИОН ЗАРАЗЕНИ СРЕЩУ 250 000 ТУК?
  • 17 Ковачевич

    3 0 Отговор
    ДАЛИ СЕ КАЗВА ДЕМОКРАЦИЯ СОЦИЯЛИЗАМ КАПИТАЛИЗАМ МОНАРХИЗАМ ИЛИ ДР. ВСЕ ТАЯ. ЗАКОНИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ И ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ГИ СПАЗВАТ. ЛОШОТО Е ЧЕ НЯКОЙ ЗАКОНИ СА ВЪВ ВРЕДА НА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИТЕ. С ЕДНА ДУМА САМО БОЛШИНСТВО ОСНОВНО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА МНОГО ДОБРЕ .САМО ТЕ БИЛЕ ПРИОРИТЕТИ В БГ. СТРАННА ДЕМОКРАЦИЯ. ОСНОВНО ТЕ ОСВОЯВАТ ЕВРО ПАРИТЕ ПО РАЗНИ ФОНДОВЕ ПРОГРАМИ . ПЕШУО ХЛЕБАРЯ КАКВО !? КАКВОТ МУ ДАДЕ РАБОТОДАТЕЛЯТ ТОВА Е. Той не взима нито 13-та заплата нито премии нито нищо. Щял да емигрира на пролет.
  • 18 Дай на

    7 0 Отговор
    мен?!Аз ще ви оправя!?За 30години вървят и се точат едни и същи субетка/тъмни/ !?Демокрацията в този вид е ``нейната .... си трака``!
  • 19 Наблюдател

    5 0 Отговор
    За сведение на автора - В България Демокрация никога не е имало!
    За сведение на автора приказките - пропагандата за Демокрация са 1 но практиката е съвсем друго!
  • 20 ЛЪЖЕЧКА

    1 0 Отговор
    ГОВОРИШ ЕДНО А КАТО СПЕЧЕЛИШ И ТИ ЩЕ ИСКАШ ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ НА АПАРТАМЕНТИ И КЪЩИ , ЩЕ ВДИГАШ ТОКА И ЩЕ ВИКАШ КАТО СЕГАШНИЯ ПАРАЗИТ - ПАРИ НЯМА -------------- ТАКА ЧЕ ОБЕЩАВАЙ ПАРИ , НИЕ ТИ ВЕРВАМЕ .......
  • 21 СПАСИТЕЛИТЕ

    1 0 Отговор
    ИМАМ ХРОНИЧЕН ЗАПЕК И СЪМ ЗАДЪЛЖЕН ДА ГЛАСУВАМ ЗА ЦЕЦО И БОКО ----- САМО ТЕ СЕ ГРИЖАТ РЕДОВНО ЗА МЕН ---- ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО МИ Е ? ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДА ПОМАГАТ НА ЗАПЕЧЕНИЯ НАРОД .
  • 22 Гласоподавател

    0 0 Отговор
    Само младите могат да променят системата защото не са свързани с миналото