Отидете към основна версия

6 018 20

Николай Стайков пред ФАКТИ: „Южен поток“ е една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема

  • николай стайков-
  • южен поток-
  • турски поток-
  • корупция

Проектът за „Южен поток“ беше прекратен официално 2015 година. Работата по него приключи с едно огромно напрежение между правителството на Пламен Орешарски и Европейската комисия

Проектът за „Южен поток“ беше прекратен официално 2015 година. Работата по него приключи с едно огромно напрежение между правителството на Пламен Орешарски и Европейската комисия. Мога смело да нарека това най-ниската точка на доверие между Брюксел и София. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Николай Стайков от антикорупционния фонд.

Да припомня, че точно за проекта „Южен поток“ Пламен Орешарски заяви, че никога няма каже какво са си говорили с шефа на Газпром. Накрая се оказа, че Русия е загубила едни огромни пари в този проект, което означава, че едни пари са заминали някъде, някой нещо не е свършил, а е поел ангажимент. Затова аз много се надявам скоро да видим резултатите от този одит и да разберем къде са отишли парите и кой какви ангажименти е поемал и защо накрая се наложи продължението на „Турски поток“ и то по този скоростен начин, каза Стайков.

При едно журналистическо разследване се оказа, че висш мениджъмнт в българската енергетика е бил на две заплати в Българския Енергиен холдинг и в „Южен поток“ България АД. Това е едно узаконено лобиране, да не казвам нещо повече. Най-вероятно има много неща, които не знаем. Узаконена ли е била корупцията или е ставало въпрос и за не толкова узаконена, посочи Стайков.

От всичко това, което виждаме и чуваме е ставало въпрос за една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема, при която накрая всичко, което се калкулира като разходи отива в една обща сметка и само „Южен поток“ от 1.6 млрд. евро стана 4.1 млрд. евро. Ако се направи една проверка това би било изключително ценен опит да видим как се случва точно голямата корупция. Както Лаура Кьовеши каза трябва да следваме парите, категоричен бе Стайков.

Целият разговор с Николай Стайков вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.

Свързани новини