Отидете към основна версия

3 705 12

Георги Георгиев пред ФАКТИ: Пътните фирми искат договорите им да се платят от държавата, страх ги е от съда (ВИДЕО)

  • георги-
  • георгиев-
  • пътища-
  • кс-
  • договори-
  • шишков-
  • пари-
  • плащане

От Шишков очаквам или да поеме риска и да им плати, или да чака ново правителство, казва депутатът

Снимка: Факти.бг

Позицията е объркана, защото никой не иска тези договори на пътните фирми да стигнат до съда. Ако тези договори стигнат до съда, въз основа на доклада, който бе разработен още по времето на служебното правителство на Стефан Янев, където се навеждат много доводи за нищожност, а съдът ги обяви за нищожни, то тогава практиката е, че те трябва да бъдат изплатени на себестойност. Това е голямата битка. Всички пътни фирми искат тези договори да се изплатят от държавата, защото ги е страх от съда. Задавали ли сте си въпроса защо тези фирми чакат 2 години, а досега не сезираха съда? Фирмите знаят, че при съдебно решение вероятността да им бъдат изплатени много по-малки суми, включително и от въпросните 50%, които бяха платени, съществува и никой от тях не иска да рискува. Просто чакат да се върнат на власт тези, които са им ги възложили, и търсят развитие в тази посока. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Георги Георгиев от „Продължаваме промяната“, след като Конституционният съд съобщи, че единодушно обявява за противоконституционно решението на Народното събрание, с което бяха стопирани плащанията към пътните фирми от страна на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а им бе платено само за 50% от свършената работа.

„Интересно е защо Гроздан Караджов отказа да вкара всички тези договори в съда, след като имаше при себе си всички тези документи. А причината, че ако се тръгне на нищожност, няма да бъдат платени пълните пари. А ако не се платят пълните пари, няма да има за комисионни. До това опираме, до корупцията. Ако се плати на себестойност, кой ще дава пари за комисиони, след като няма да получи печалбата си“, обясни депутатът.

Според Георгиев фирмите, които участват в обществените поръчки, отлично познават закона. „Фирмите са наясно, че има нарушение, но така е било повече от 17 години. Нарушението на закона е прието като норма. Фирмите просто търсят плащане през министъра, а не през съда“, добави гостът.

„Аз предвидих преди месеци какво ще реши КС, но КС не е задължил правителството да плати на тези фирми. Всеки, който плати на тези фирми и това не е на себестойност, ще бъде в нарушение на законите. Нещо подобно направи Иван Шишков – служебният регионален министър, с лотове 1 и 3, които са в „инхаус“ и са в същата ситуация. Пак нищожни договори с подизпълнители, а той най-вероятно ще им плати не на себестойност. Ние ще сезираме главния прокурор за извършено престъпление. Ако им плати по себестойност, а фирмите не са доволни, нека се обърнат към съда. Но няма да го направи. Той не е назначен затова. От Шишков очаквам или да поеме риска и да им плати, или да чака ново правителство“, каза още Георгиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини